Bra börsstart på året världen runt

Makrokommentar 2020 präglades visserligen av starka börsuppgångar men med stora skillnader mellan länderna. Inledningen av 2021 har fått en både positiv och jämnare fördelad börsstart. Trots att fortsatt smittspridningen och nya restriktioner satt käppar i hjulet för den ekonomiska återhämtningen.

Det börjar visserligen bli lite tjatigt att upprepa men på många håll i världen noterades imponerande börsuppgångar under 2020. Trots de bistra förutsättningarna. I de mer utvecklade ekonomierna (Developed Markets) steg genomsnittsbörsen med 14,0 procent, men den stora vinnaren var tillväxtekonomierna (Emerging Markets) med en uppgång på hela 19,6 procent, mätt som MSCI-index i lokal valuta.

Det var bara de lite mindre, och i många fall mindre finansiellt och ekonomiskt utvecklade tillväxtekonomierna (Frontier Markets) som föll ur ramen och där stannade den genomsnittliga uppgången på 1,8 procent under 2020.

Det förtjänar dock att noteras att spridningen mellan länderna varit stor och att nästan hälften av de dryga 70-talet börser i vår genomgång gick minus under 2020.

Betydligt jämnare och bättre har utvecklingen under den senaste 30-dagarsperioden, och då främst sedan årsskiftet, varit. Under den perioden är det endast 3 länder som ligger under nollstrecket. DM-länderna har stigit med 4,9 procent, EM-länderna med 9,5 procent och FM-länderna med 6,7 procent.

Förklaringen till den generellt positiva utvecklingen är givetvis förhoppningarna på att världsekonomin ska ta allt bättre fart under loppet av 2021, när väl den pågående vaccineringen dämpar smittspridningen och de finansiella stödpaketen samtidigt rullas ut på bred front. I huvudsak är det de mer utvecklade ekonomierna som väntas gå i frontlinjen men detta ska förstås också dra med sig övriga delar av världen.

En ökad tillförsikt kring den ekonomiska utvecklingen, och börsen, på lite längre sikt syns också i att volatilitetsindex (VIX) för den amerikanska börsen krupit ner under senare tid. Det är dock en bit kvar till de låga nivåer vi såg under stora delar av 2010-talet. Det kan visserligen tolkas som att det finns en viss underliggande osäkerhet kring den framtida börsutvecklingen, men alla är inte helt överens om den tolkningen. I alla fall inte i dagsläget.

Den fortsatta smittspridningen och höga dödstal har samtidigt tvingat fram nya restriktioner och den ekonomiska återhämtningen har därmed på många håll kommit av sig.

Det märks kanske allra tydligast i Europa där allt fler länder, i inledningen av 2021, ser ut att vara på väg in i en ny recession. Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrostatstiken faller ut i förhållande till analytikernas prognoser, befinner sig nu i en allt tydligare negativ trend i EMU-området. Då ska man dessutom ha i åtanke att analytikerkåren ändå skruvat ner sina prognoser i takt med att nya restriktioner införts.

I USA ser trenden för ESI lite bättre ut även om nivån kanske lämnar en del i övrigt att önska. Nivån på ESI säger dock förhållandevis lite om styrkan i ekonomin. Här finns dessutom förhoppningar om att det stödpaket, omfattande 1 900 miljarder dollar, som den tillträdande presidenten, Joe Biden, nyligen presenterat ska dämpa smittspridningen och sätta nya fart på ekonomin.

Den stora osäkerhetsfaktorn är i sin tur arbetsmarknaden där utvecklingen varit påfallande svag under den allra senaste tiden. Antalet nyanmälda arbetslösa per veckan närmar sig nu miljonstrecket. Vilket kan jämföras med de 665 000 som veckostatistiken toppade på i samband med finanskrisen 2008. Även här väntas dock Biden-paketet bidra till en tydlig lättnad under våren.

Bland tillväxtekonomierna ligger ESI fortsatt stabilt. I likhet med börsutvecklingen är det tydligt att länder som Kina, Sydkorea och Taiwan går i bräschen även för den ekonomiska återhämtningen. Kina har redan återhämtat mer än hela det ekonomiska stålbad som Corona-krisen förde med sig och agerar draglok för många ekonomier i den här gruppen länder. Men även här tvingar risken för förnyad smittspridning fram nya restriktioner som väntas dämpa den ekonomiska aktiviteten, i alla fall på kort sikt.

Developed Markets

Efter en imponerande uppgång på 14 procent under 2020 så har gruppen utvecklade ekonomier fått en flygande start på det nya året. För trots en lite småseg avslutning på 2020 så ståtar MSCI-index med en uppgång på hela 4,9 procent under den senaste 30-dagarsperioden. Inget land faller heller utanför ramen utan det är bara styrkan i uppgångarna som varierar. I toppen av börslistan hittar vi Österrike med en uppgång på 13,0 procent. Landet drabbades hårt under 2020, till följd av egen smitta men också på grund av restriktionerna i omvärlden. Noterbart är dessutom att den norska börsen fått fart i spåren ett stigande oljepris.

Det finns en viss tendens till att länder som släpade efter under 2020 fått en bra start på det nya året. Ändå är det mest imponerande att länder som redan tidigare gått starkt fortsätter sin resa uppåt i snabb takt. Dit hör bland annat USA, Danmark, Finland och - inte att förglömma - Sverige.

Lite segt har det ändå trots allt varit i Australien och Nya Zeeland. Framför allt i det förstnämnda fallet spelar stigande slitningar med Kina en avgörande roll.

Emerging Markets

Tillväxtekonomierna gick allra starkast under 2020 med en uppgång på 19,6 procent. Dessutom har gruppen fortsatt starkt och noterar en uppgång på hela 9,5 procent under den senaste 30-dagarsperioden. Sydkorea, Kina och Taiwan, som noterade smått makalösa uppgångar under 2020, fortsätter att imponera men nu är det flera länder som bidrar till att hålla uppe genomsnittet. Dit hör bland annat Chile, Tjeckien, Ryssland och Brasilien. Tydliga eftersläntrare under 2020.

Det är bara ett fåtal länder som sett över den senaste perioden faller ur ramen och då beror det i huvudsak på länderspecifika problem. Greklands ekonomi har exempelvis drabbats mycket hårt av de nya nedstängningar som regeringen tvingats till. Vilket spär på deras, redan i utgångsläget, mycket ansträngda finansiella läge.

Frontier Markets

De nya förhoppningsekonomierna klarade 2020 sämst men har fått en flygande start på det nya året med en genomsnittlig uppgång på 6,9 procent under de senaste 30 dagarna. Här finns den riktiga kursrusaren, Bangladesh, som noterar en uppgång på 21,1 procent men också den största förloraren, Bahrain med -3,8 procent. Libanon var vinnare under 2020 men var det mot bakgrund av en ekonomisk kollaps under tidigare år och ett mycket stökigt ekonomiskt och politiskt läge. Hjälppengar har dock strömmat till, vilket sannolikt bidrar till börsuppgången. Som vanligt är spridningen i den här gruppen stor och det är svårt att hitta en gemensam nämnare bland vinnarländerna. Förutom, givetvis, den väntade ekonomiska återhämtningen i världen i stort.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -