På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen idag: Neutral öppning väntas

Morgonrapport USA:s börser avslutade med små indexrörelser igår medan Asien handlades blandat under morgonen. Ledande terminer indikerar en neutral öppning för Stockholmsbörsen.

De amerikanska börserna avslutade onsdagen med små indexrörelser. Stämningen på börsen präglades av ett gillande för känsligare marknadssegment med hopp om en ekonomisk återhämtning under 2021. Det bredare S&P 500 stängde oförändrat, medan Dow Jones och Nasdaq kompositindex handlades upp 0,2 respektive 0,3 procent.

Bland tillgångsslagen på råvarumarknaden var det en positiv utveckling över hela linjen. Oljemarknaden åtnjöt uppgångar efter bland annat planer från Saudiarabien att sänka sin oljeproduktion i februari och mars. Både WTI- och brentolja stängde både 0,9 dollar högre vid 53,2 respektive 56,6 dollar per fat.

För basmetallerna var det lika muntra miner. Allra bäst gick det för nickel och bly som båda avancerade 2,8 procent. Tätt efter kom koppar med en uppgång på 2,0 procent. Zink steg samtidigt 1,9 procent. Ett ökat antal coronasmittade lockade investerare till guldet som stängde 14,4 dollar högre vid 1 855,9 dollar per uns.

På den amerikanska bolagsfronten stack General Motors ut med lanseringen av det nya varumärket Brightdrop, inriktat på försäljning av elfordon till leverans- och logistikbolag. Aktien steg 6,3 procent. Vidare i samma sektor såg Tesla och Ford en uppgång med 4,7 respektive 5,3 procent. Videkonferensbolaget Zoom lämnade besked om en nyemission på runt 1,7 miljarder dollar under tisdagens handel, vilket föranledde en dagsuppgång på 5,7 procent igår. Det gick sämre för Twitter som backade 2,5 procent.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan handlades oförändrad vid 1,13 procent.

Börserna i Asien hade spridda skurar under morgonen. Tokyobörsen gick starkt för femte handelsdagen i rad på fortsatt hopp om en återhämtning för halvledarindustrin. Dystrare var det i Kina där investerare valda att kamma hem vinster från de senaste topparna. Klockan 7:30 var japanska Nikkei upp 1,0 procent. Shanghai kompositindex och Hang Seng handlades då 0,3 respektive 0,1 procent lägre.

I Sverige är det en händelsefattig dag på Stockholmsbörsen. Gigger rapporterar däremot på Spotlight. Vi noterar även att anmälningstiden i nyemissionen avslutas för Serneke. Under morgonen höjde Pareto Securities sin riktkurs för Atlas Copco till 390 kronor (370) och upprepade sälj. Nordea höjde samtidigt Dustin till 90 kronor (78) och upprepade köprekommendationen. Sist noterar vi att Nordea höjde Getinge till 132 kronor (128) och upprepade sälj.

På makrofronten är den en lugn onsdag med få hållpunkter. Tyskland redovisar decembers grossistpriser klockan 8:00 och en timme senare håller Riksdagen en partiledardebatt. Strax före lunch visar EU upp industriproduktione för november månad (kl. 11:00). Vi vänder sedan blickarna till USA som presenterar KPI för december i eftermiddag (kl. 14:30) och DOE:s veckoliga räkning över oljelagrena (kl. 16:30). 

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -