Så agerar en nystartad Microcap-fond

Fondkommentar Trots coronapandemin startar det en och annan ny fond. Placera har pratat med förvaltaren Carl Sundblad på Cliens Fonder som precis startat en Microcap-fond med fokus på de allra minsta börsbolagen.

Cliens Micro Cap sällar sig till en skara fonder som letar investeringar bland börsens allra minsta bolag. Det är bolag som inte bevakas lika många analytiker på finansmarknaden. Carl Sundblad förvaltar sedan tidigare Cliens Småbolagsfond som han var med och startade i september 2016.

Hur stora bolag letar du efter i din nya fond?

”Bolagen får högst väga 0,1 procent av det totala börsvärdet för samtliga aktier noterade på Stockholmsbörsen. Det motsvarar ett börsvärde runt 8 miljarder kronor per bolag. Det finns inga banker och lite fastigheter och betydligt mer teknik och verkstadsbolag i microcap-universet. Jag tycker det är ett intressant område att leta i. Det finns inte så mycket aktieanalys på de här bolagen och det finns inte så många institutioner på ägarlistan. Och man får bra uppmärksamhet av bolagen.”

Carl Sundblad

Får du investera i onoterade bolag?

”Jag får inte vara med i ägarspridningar före en börsintroduktion. Men jag har kontakt med många bolag för att lära mig bolagen inför en börsintroduktion, där jag får investera.”

Vilka marknadsplatser får du investera på?

”Stockholmsbörsens listor, First North och numera även Spotlight. Men det är fokus på Stockholmsbörsen och First North. 90 procent av fonden ska investera i Sverige. Resterande del är tänkt för riktigt bra nordiska bolag för att toppa fonden med.”

Hur har det gått att handla upp fonden vid start?

”Det har gått över förväntan jag har köpt det jag vill ha i fonden. Idag har den 26 innehav med en kassa på runt 20 procent. Jag kommer sannolikt att köp in två, tre bolag till den närmaste tiden så jag blir fullinvesterad.

Hur mycket kapital har startad fonden med?

”Microcap-fonden har idag mer än 550 miljoner kronor i förvaltat kapital efter bara två månader. En betydlig skillnad mot Småbolagsfonden som bara hade 80 miljoner kronor vid uppstart, idag förvaltar jag 4,5 miljarder kronor i den fonden.”

Hur ser investeringsprocessen ut?

”Det är ett tydligt fokus på kvalitetsbolag. Det ska vara högavkastande bolag med stabil intjäning och tydlig tillväxt. Viktiga nyckeltal är avkastningen på sysselsatt och eget kapital. Fonden har ett tydligare fokus på strukturell tillväxt och trender än de andra fonderna hos Cliens. En strukturell tillväxt ger en grundläggande medvind med bra tillväxt.”

”Halva microcap-universet består av bolag som inte är lönsamma och förlorar kroniskt pengar. Många av de förlustbringande bolagen är verksamma inom läkemedelsutveckling och råvaruprospektering. Det finns runt 400 hundra lönsamma microcap bolag i Norden. Jag gör en aktieanalys utifrån det universet och letar efter de 20 - 30 bästa bolagen till fonden. Vårt mål är att vara en aktiv ägare och ha en bra dialog med bolagsledningen.”

Vad är den viktigaste faktor och hur långsiktig är du?

”En bra tillväxt är viktigast, jag vill se att bolaget har möjlighet att bli dubbelt så stor inom fem år. Det är en kombination av strukturella trender, kvalitet på bolagsledningen, marknadsposition och i vissa fall en stark förvärvshistorik.

Varför har ni valt att ha fonden som en specialfond?

”Vi vill lite större frihetsgrader genom att fonden är månadshandlad. Jag kan ha större vikter i de enskilda bolagen. Det går att investera upp till 15 procent i ett innehav och flera innehav kan väga runt 5 procent eller mer. En annan faktor är att ha möjligheten till en större kassa vid vissa tidpunkter. Sannolikt kommer kassan över tid att ligga på 5 till 10 procent. Det är viktigt med lite större kassa, då jag eventuell vill vara opportunistiska och ha möjligheten att vara med och köpa någon aktiepost som inte tidigare varit till salu eller hjälpa till och stötta bolaget vid ett eventuellt förvärv.”

Vilka strukturella trender ser du som ni investerar i?

”Vi tror på energiomställningen som en strukturell som nu fortgår. Här har vi investerat i vindkraftsenergibolaget Arise. Vi tror på ett ökat fokus hos investerarna i den här typen av hållbara bolag och alternativa energikällor.”

”Det Göteborgsbaserat substans- och ingrediensbolaget I-tech är intressant. De har en tillsatts som gör att du inte får någon påväxt av havstulpaner på stora fartyg – genom det sparar man mycket bränsle och bättre för miljön.”

”Energieffektivisering av fastigheter tror vi kommer ha en bra tillväxt under många år framöver. Inom det segmentet har jag investerat i Nordic Waterproofing och Sdiptech. Sdiptech fokuserar på automation inom fastighetsunderhåll.”

”Digitaliseringstrenden inom många sektorer är stark. Här har fonden en finsk investering, Admicom påminner om svenska Fortnox men är inriktat mot byggsektorn. De har heltäckande system för digitalisering av byggbranschen. Andra investeringar inom digitaliseringstemat är Enea som gått från ett konsultbolag till ett mjukvarubolag. Det betydligt mindre Örebrobaserade Precio Fishbone har gått från ett renodlat konsultbolag till fler repetitiva intäkter. Bolaget är stora inom intranät och biståndshantering. Avensia som är konsult inom e-handel tycker jag är spännande. På samma tema investerar jag även i Addnode och Lime som jag även äger i småbolagsfonden.”

”Hälsa och sjukvårdstemat kommer att vara spännande i flera år. Jag har investerat i norska medicinteknikbolaget Medistim som är stora inom hjärtkirurgi. Andra investeringar inom det temat är medicinteknikbolag Elos Medtech, fokus på inplantat inom dental- och ortopedi. Bolaget har påverkats negativt under året då många operationer ställts in och du har inte gått till tandläkaren i onödan. Ortopedi- och dentalbesök kommet tillbaka du kan inte leva med en trasig tand eller en dålig höftkula. I GHP har vi precis flaggat upp som en av de större ägarna. Bolaget har en stor exponering mot privat finansierad vård i Sverige och en spännande utländsk verksamhet. Vi investerar även inom strålterapi genom C-rad. Robotkirurgi är på framväxt och vi investerar i mjukvarubolaget Surgical Sciense.”

Hur blir sektorfördelningen i fonden när ni investerar efter de strukturella trenderna?

”Det blir mycket verkstadsbolag och teknikbolag. Det är inom de sektorerna jag hittar mest bolag med skalbar tillväxtpotential. Vilket gör att bolagen kan blir betydligt större och även ta sig utanför Sverige. Hälsa och sjukvård väger också tyngt.”

Hur tänker du kring bolagens vikter i fonden?

”Jag använder samma princip tänk som tidigare med ganska likaviktade innehav runt 4 - 5 procent. Det har historiskt fungerat bra och jag har ingen uppfattning vilket bolag som ska ha ett raket år nästa år. Över tid ger det en bra växeldragande effekt.”

Hur stort överlapp mellan Microcapfonden och Småbolagsfonden är det?

”Det kommer att finnas en liten överlapp. Finns det en bra idé ska ingen av fonderna bli lidande. Idag är det runt fem bolag som finns i båda fonderna. Men de avviker mycket i storlek i fonderna. I småbolagsfonden väger de lite, i microcap-fonden har de en betydligt större vikt. Det är många fina microbolag som jag inte kan äga i småbolagsfonden för då blir de för små och fonden till sist för spretig med för många bolag, jag vill förvalta koncentrerade fonder. Och det finns exempelvis inga fastigheter i Microcap-fonden.”

Vad har du för förhoppningar om fondens avkastning?

”Om vi säger att börsen som helhet stiger i genomsnitt med 8 procent per år, så stiger småbolagen oftast liter mer än så och microcap-bolagen har potential att avkasta ännu mer. Rimligt kan vara att de avkastar runt 12 procent per år över tid.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -