Fokus på vaccin och Bidens utrymme

Makroveckan Investerarna har tagit den politiska turbulensen i USA och den ökande, globala smittspridningen med överraskande stor ro. Istället ligger fokus på att Joe Biden ser ut att få rejält med manöverutrymme för att genomföra sin politik samtidigt som vaccineringen mot Covid-19 fortsätter att rullas ut.

Det var rejäl glädjeyra på världens börser i förra veckan och den svenska börsen steg med hela 3,1 procent. Vilket visserligen gör att den parkerar sig högt på börslistan i inledningen av det nya året men uppgången står sig ändå slätt mot MSCI Emerging Markets som steg med 4,6 procent. Den amerikanska börsen (S&P500) hade en lite skakig inledning så här stannade uppgången på 1,8 procent.

Stormningen av den amerikanska kongressen fick mycket litet genomslag utan på marknaden tog man desto mer fasta på att Demokraterna vann de bägge senatsplatser som stod på spel i Georgia och att detta ger Joe Biden utrymme för att bedriva en mer expansiv finanspolitik när han väl tillträder på sin post. Dessutom hoppas de flesta på att vi ska få se ett bättre politiskt samarbetsklimat både i USA och internationellt

Att Donald Trump fått enormt mycket kritik och riskerar en ny riksrättsprocess kan förvisso stöka till den amerikanska politiken på både lång och korta sikt men ska förhoppningsvis inte betyda så mycket för börshumöret.

Det kan också noteras att Joe Bidens framgångar bidragit till att de amerikanska långräntorna stigit och nu ligger kring 1,11 procent. Nivån i sig är nog inget bekymmer för börsen och ekonomin men om trenden uppåt fortsätter kan det förstås bli lite oroligt på finansmarknaderna.

Fortsatt smittspridningen av Corona, nu också i Asien, kan visserligen komma att dämpa humöret under veckan men mot det ställs att den påbörjade vaccineringen ska bidra till en ekonomisk återhämtningen under loppet av 2021.

Veckan som kommer är relativt tunn på tunga makronyheter så det kommer högst troligen att vara stort fokus på den politiska utvecklingen i USA samt på smittspridning kontra vaccinering. Det mesta av makrostatstiken som rullas ut är hårda data över utvecklingen i november och delvis december och mycket tyder på att fjolåret avslutades bättre än befarat. Istället har marknadens fokus skiftat till vad de omfattande restriktioner som finns på plats ska betyda för den ekonomiska utvecklingen i inledningen av det nya året.

I det sammanhanget blir den regionala sammanställningen av det ekonomiska läget, som den amerikanska centralbanken publicerar på onsdag, högintressant läsning. Liksom torsdagens veckosiffror över nyanmälda arbetslösa.

Torsdagens kinesiska utrikeshandelssiffror väntas visa på att den kinesiska ekonomin går fortsatt starkt.

Det publiceras en hel del inflationssiffror under veckan som kommer och vårt största fokus ligger på fredagens svenska siffror. Stigande energipriser väntas trycka upp KPIF-inflationen vilket ger Riksbanken lite respit och kan bidra till att den svenska kronan stärks.

Från Tyskland kommer BNP och budgetsiffror för hela 2020 men det största EMU-fokuset hamnar nog ändå på det penningpolitiska protokoll som ECB publicerar på torsdag. Det ryktas bland annat om att det är större oenigheter kring den förda penningpolitiken inom ECB-ledningen än vad som hittills kommit fram.  

Måndag

Relativt tomt på makroagendan så det är ingen vild gissning att amerikansk politik och den fortsatta smittspridningen kommer att vara högt på nyhetsagendan.

Tisdag

Den svenska statens finanser har varit starkare än väntat under de senaste månaderna. Förhoppningsvis en trend som fortsätter. SCB publicerar sin aktivitetsindikator för november och mycket talar för en hygglig siffra, vilket skulle betyda en starkare tillväxt ä företagen ser på ekonomin efter att Joe Biden valts till president. I den här gruppen var Donald Trump annars ganska populär.

Onsdag

Industriproduktionen i EMU-området väntas ha fortsatt upp i november. Inflationen i USA väntas i december ligga på en nivå som den amerikanska centralbanken fortsatt manöverutrymme. Den månatliga, regionala sammanställningen av det ekonomiska läget publiceras. Här ligger fokus på hur den massiva smittspridningen påverkat den amerikanska ekonomin och arbetsmarknaden.

Torsdag

Den kinesiska utrikeshandeln, och då främst exporten, har gått mycket starkt under hösten. Det mesta talar för att även siffrorna för december kommer att bekräfta en imponerande kinesiska återhämtning. Fjolårets BNP- och budgetsiffror från Tyskland. Svart på vitt på hur hår drabbad ekonomin blev. ECB publicerar sitt penningpolitiska protokoll och det som kanske är mest intressant är om det finns några större oenigheter kring den expansiva penningpolitiken inom gruppen centralbankschefer. Och som vanlig högintressanta, amerikanska veckosiffror över utvecklingen på arbetsmarknaden.

Fredag

En hel räcka intressanta siffror över utvecklingen i amerikanska ekonomi i slutet av förra och i inledningen av detta år. För svenskt vidkommande får vi december månads inflationssiffror. Stigande energipriser väntas driva upp inflationen både i december och månaderna framöver. Dessutom väntas baseffekter trycka upp inflationen och ge Riksbanken lite respit under de kommande månaderna. Men efter den perioden bär det nog ner med inflationen igen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -