På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börserna tog dystra siffror med ro

Makrokomentar Amerikansk sysselsättning sjönk med 140 000 personer. I princip hela nedgången förklaras dock av massiva nedskärningar i ett fåtal Coronadrabbade sektorer medan stora delar av den övriga ekonomin fortsätter att producera nya arbetstillfällen i hygglig takt.

Förväntningarna på den amerikanska sysselsättningssiffran för december har successivt skruvats ner ju närmare publicering vi kommit. Men utfallet blev klart sämre än väntat med en sysselsättningsnedgång på 140 000 personer. Arbetslösheten i december låg dock kvar på 6,7 procent.

Sysselsättningssiffran kommer från en myndighets- och företagsundersökning medan arbetslöshetssiffran bygger på en hushållsundersökning.

Om man bortser från den kraftiga sysselsättningsnedgången under våren, när Corona och karantänsåtgärder slog till rejält, får vi faktiskt gå tillbaka till september 2010 för ett hitta en månad med negativ sysselsättningsutveckling i amerikansk ekonomi. Men även den här gången kan nog huvuddelen av den svaga sysselsättningsutvecklingen spåras till ökande smittspridning. I tjänstesektorn landar sysselsättningsutvecklingen på – 188 000 där gruppen restaurang-, hotell och fritidstjänster (leisure and hospitality) brakar samman med en sysselsättningsnedgång på 498 000.

I övriga sektorer av ekonomin är det närmast genomgående fortsatta sysselsättningsökningar. I exempelvis industrin steg antalet sysselsatta med 93 000 i december, i byggsektorn med 51 000 och i detaljhandel med 120 000. Så det kan knappast hävdas att sysselsättningsnedgången i december innebär ett avgörande skifte på den amerikanska arbetsmarknaden.

Det kan dessutom noteras att sysselsättningsökningarna i både oktober och november justerades upp till 650 000 respektive 336 000.  

Givet hur den underliggande sysselsättningsutvecklingen ser ut borde det här betyda något minskade förhoppningar på att Joe Biden ska drämma till med massiva finanspolitiska stimulanser redan i närtid, efter att han tillträtt som president den 20 januari. Men högst troligt kommer han ändå att presentera någon form av finanspaket.    

På finansmarknaden kan noteras små reaktioner efter att sysselsättningssiffrorna för december publicerats. 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -