Fonden BNP Paribas Energy Transition

ANNONS Tecken på klimatförändringarna finns överallt omkring oss, med värmeböljor, översvämningar och skogsbränder som drabbar samhällen runt om i världen. Fossila bränslen är en viktig bidragande orsak till klimatförändringarna, och sådana katastrofala händelser understryker behovet av mer hållbara energikällor. Vi anser att företag som deltar i denna energiövergång kommer att ha attraktiv tillväxt på lång sikt med tanke på förändringar inom energipolitiken, ny teknik och ändrade konsument- och investerarbeteenden.

Edward Lees och Ulrik Fugmann har investerat tillsammans i nästan 20 år. De leder BNP Paribas Asset Managements grupp för miljöstrategiska investeringar och ansvarar för miljöstrategifonder. De tar vara på möjligheter som har skapats av den senaste tidens volatilitet på aktiemarknaderna för att köpa aktier i företag med stor potential. BNP Paribas Energy Transition hade för helåret 2020(1) en överkastning om 160 % mot sitt jämförelseindex. I den här intervjun med Edward diskuterar vi fonden, dess enastående resultat och framtidens energiövergång.

Fungerar teamet och portföljerna som vanligt eller orsakar pandemin fortfarande problem?

Det var svårt i början eftersom det är viktigt för Ulrik och mig att ha snabb kommunikation, och att dela upp oss skapade problem initialt, men vi klarade det. Annars har det i slutändan drivit på utvecklingen inom vårt område. Efter nedgången i februari och mars reagerade många företag på situationen genom att till exempel flytta försäljningsinsatser online. Detta visade sig vara effektivt, billigare och ledde till ökade marginaler och förbättrade affärsmodeller. En stor del av detta kommer sannolikt att kvarstå när krisen har avtagit. Dessutom behöver ekonomier runt om i världen stimulans. De flesta regioner har använt denna kris som en möjlighet att påskynda gröna investeringar och föra tillbaka pengar in i systemet på ett sätt som även uppfyller viktiga klimatmål.

Hur ser Energy Transition-fondens investeringsmål ut?

-Fondens primära mål är att skapa en attraktiv avkastning, men vi försöker att göra det genom att minimera samhällets samlade miljöavtryck. Det är viktigt att förklara att vi inte optimerar för ESG(2), vilket gör att vi skiljer oss lite från andra fonder inom detta område. Vi följer vissa ESG-principer, och BNP Paribas ESG-ramverk gäller för Energy Transition-fonden i lika stor utsträckning som för alla andra fonder hos BNP Paribas. Vi går dock ett steg längre genom att fokusera på leverantörer av miljölösningar - vi är verkligen fokuserade på E i ESG. Vår övertygelse är att världens stora existentiella problem beror på E, och inte på S eller G. Det innebär dock inte att de andra områdena är oviktiga, utan att ett problem som coronaviruset är ett existentiellt problem som är direkt kopplat till klimatet.

 Regeringars politik driver verkligen på förändringar för att skydda miljön och bakom dem finns det flera tusentals miljarder US-dollar. Det är också här som vi ser ny omstörtande teknologi som omkullkastar etablerade metoder och därmed driver på tillväxt och marginalexpansion.

Köp fonden BNP Paribas Energy Transition C C här

Vilka teman är ni intresserade av?

Grön vätgas är i sin linda. Det är viktigt att förstå omfattningen av vad som kan hända på det här området. Det kan inte bara revolutionera transportindustrin tack vare bränsleceller, utan även tung industri. Grön vätgas kan förändra hur vi tillverkar stål och cement och verkligen göra dessa industrier ”gröna”.

Fler företag försöker lösa plastproblemet och försöker omvandla plast till energikällor, men även att återvinna det till ny plast, vilket minskar behovet av att skapa ytterligare plast från olja.

Det kommer i slutändan att krävas så mycket tillväxt för att driva på energiövergången att till och med etablerade metoder som redan är populära bland investerare, såsom sol- och vindkraft, fortfarande är spännande.

Vilka är de mest spännande tekniska framstegen i ert universum?

Batteriteknik är ett intressant område eftersom det i takt med framstegen kommer att accelerera vägen mot global elektrifiering. Varje gång batterierna sjunker i anskaffningsvärde eller ökar i effektivitet eller kraft kommer det att bidra till att driva utvecklingen på ett meningsfullt sätt. Vi ser redan betydande framsteg inom batterier. Det sker en utveckling bort från kobolt i batterier för att till exempel göra dem billigare. Vi har även investerat i företag som utvecklar ”solid state”-batterier, vilket vi tror är nästa avgörande steg och nästa stora omvälvning.

Även stora batterier som stora industri- och kraftverksbolag vill använda för lagring av elektricitet är en gryende revolution. Vi investerar i företag som bygger dessa storskaliga batterier utan litium och på ett säkrare och mer effektivt sätt.

Kan du förklara vilka viktiga faktorer som ligger bakom fondens extraordinära avkastning i år?

I huvudsak har överavkastningen för helåret 2020 om 160 % jämfört med jämförelseindexet(3) berott på att vi har valt ut bra företag och att vi behåller dem under året. Vår process gör oss dock mer flexibla än andra fonder. Våra kvantitativa modeller hjälper oss att vara dynamiska i hur stor vikt en viss position skall ha. Det fanns tillfällen i år när våra modeller visade att det var dags att sälja en position. Vi gick ur, kursen föll och vi kom tillbaka och fick en andra omgång alfa som vi inte skulle ha fått med en buy-and-hold strategi .

Marknaderna går igenom cykler och det finns tillfällen då en faktor är på väg upp och tillfällen när en annan tar över. Vi är känsliga för dessa rotationer och fördelningen av faktorexponeringar i vår portfölj. Efter nedgången i februari och mars positionerade vi oss för ett makroperspektiv, där vi skulle se en V-formad återhämtning. Den här metoden hjälpte till att skapa avkastning. Mot slutet av sommaren började vi diversifiera portföljen och gick över till en tvådelad strategi. Vi bytte ut en del av vår tillväxtexponering (growth) mot vad vi bedömde var underprissatt värdeexponering (value) – särskilt i Europa – och det har nyligen bidragit till avkastningen.

Vad skiljer energiövergångsfonden från den mängd av andra miljöfonder som finns tillgängliga?

Ulrik och jag investerar som long-short investerare trots att detta är en l long-only fond, vilket innebär att vår investeringsprocess har en större makroviktning än andra liknande fonder. Detta är en koncentrerad portfölj med hög övertygelse, som är mer aktiv än andra fonder. Vi har en högre aktiv andel (active share) än de flesta förvaltare, en högre omsättning och mer aktiv risk (tracking error) – men det är viktigt att komma ihåg att det har lett till högre avkastning. Vi tar hjälp av kvantitativa modeller som har utvecklats under många år för att välja aktier. Den tredje medlemmen i vårt team är en kvantitativ analytiker som har sammanställt dessa modeller till en integrerad plattform. Det är viktigt att förstå hur man utnyttjar de enorma mängder data som blir tillgängliga.

Utöver detta kan vi inte enbart investera i börsintroduktioner utan även i private placements. Vi har arbetat för att köpa ut andelar i företag genom omvända förfrågningar. Ibland krävs mycket snabba beslut, med bara en timme eller två för att fatta beslut, vilket kan vara svårare för mer traditionella long-only fonder. Vi har direktkontakter med många kapitalmarknadsteam, vilket hjälper oss att få möjlighet att delta i transaktioner som annars kan vara svåra att komma åt.

Hur ser framtiden ut för era fonder?

Pandemin har accelererat trenden mot e-handel. Det här området kommer att fortsätta växa, och det kommer även logistikbranschen runt den. I takt med detta kommer den viktiga sista delen av leveranssträckan i stadscentra att behöva bli helt elektrifierad.  Man kan köpa en elbil från många olika företag, men det finns färre företag som verkar inom det sista leveranssegmentet, så vi tittar på olika sätt att investera i det.

Användningen av bränsleceller i tung trafik är ett annat spännande område, men det ligger lite längre bort. Företagen arbetar med bränsleceller för lastbilar, men även för båtar och flygplan, vilket är det som är längst bort tidsmässigt. Det skulle vara revolutionerande om flygplan drevs av bränsleceller istället för jetbränsle.

På ett 10- eller 20-årsperspektiv är tanken på kärnfusion potentiellt spännande. Det finns en enhet i Europa som arbetar med detta och en hos Massachusetts Institute of Technology. Om de knäcker problemen inom detta område kommer det att förändra allt. Då kan man ha nästan obegränsad tillgång till grön energi, utan att producera samma mängd farligt radioaktivt avfall som dagens kärnkraftverk.

Köp fonden BNP Paribas Energy Transition C C här

1 Källa: Bloomberg, 31 december 2020. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat. Fonden tillhör riskklass 6-7 och kan både minska och öka kraftigt i värde.

2  ESG: Miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning (”Environmental, Social and Governance”)

3  Källa: Bloomberg, 31 december 2020. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat. Fonden tillhör riskklass 6-7 och kan både minska och öka kraftigt i värde.

Investeringarna i fonderna är utsatta för marknadsfluktuationer och de risker som är förknippade med investeringar i värdepapper. Värdet och avkastningen på en investering kan både sjunka och stiga och det kan hända att investerarna inte kommer att få tillbaka sin ursprungliga investering eftersom fonden kan förlora kapital. En fullständig beskrivning och definition av risker finns i fondens senaste tillgängliga prospekt och faktabladet med basfakta för investerare. Investerare som överväger att investera i en fond bör noggrant läsa det senaste prospektet och faktabladet med basfakta för investerare, som kan laddas ner kostnadsfritt från vår webbplats www.bnpparibas-am.com. Tidigare resultat eller prestation är ingen garanti för nuvarande eller framtida resultat.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -