På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat köpsignaler i två aktier. Däremot varnas det för en mobiloperatör.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) inledde veckan med en positiv utveckling och stängde på 775 punkter, vilket motsvarar en uppgång på 0.90 procent. Kursen för indexet återfinns i den stigande trend som Investtechs algoritmer har identifierat i kursdiagrammet för medellång sikt. Motstånd saknas medan närmast stödnivå finns runt 750-763 punkter i det kortsiktiga kursdiagrammet och runt 730 punkter i det medellånga kursdiagrammet.

Investtechs Hausseindex visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som fått köpsignal som sista signal, och är en indikator på optimismen/pessimismen på marknaden. Indexet står idag i 70 på kort sikt och 67 på lång sikt, vilket indikerar en övervikt av optimister bland såväl de kortsiktiga som långsiktiga investerarna.

Investtechs insiderbarometer visar att det senaste veckan registrerats 65 köp och 23 sälj bland börsens insiders. Motsvarande siffror för senaste månaden är 380 köp och 196 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 74 respektive 66 procent, vilket ska jämföras med senaste året där köpandelen ligger på 75 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel överpresterar mot marknaden.

Sammantaget blir rekommendationen för OMXSPI-indexet Köp på medellång sikt (1-6 månader).

 

Aktiekursen till investmentbolaget Kinnevik återfinns i en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det som ett resultat av att investerare har betalat högre kurser för att köpa in sig i bolaget. Det indikerar att bolaget är inne i en positiv utveckling och att köpintresset bland investerare ökar.

Kursen har också brutit en motståndsnivå runt 426 kronor på kursdiagrammet för kort sikt och på medellång sikt saknas motstånd där ytterligare uppgång indikeras. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd runt 390 kronor. En positiv volymbalans innebär att handeln i aktien har varit större på dagar med uppgång än på dagar med nedgång, vilket indikerar en optimism som bekräftar den positiva trendbilden.

Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Investerare har över en längre tid betalt högre kurser för att köpa in sig i Azelio som är verksamma inom solenergi. Som ett resultat av detta återfinns kursen i en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är en positiv teknisk köpsignal som signalerar ökande optimism bland investerare och indikerar ytterligare kursuppgång.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet där ytterligare uppgång indikeras. Vid reaktioner tillbaka har aktien först stöd runt 18.60 kronor, cirka 70 procent ned från dagens kurs.

Volymen har tidigare varit hög runt kurstoppar och låg runt kursbottnar. Det signalerar optimism där även volymbalansen är starkt positiv och bekräftar och stärker den stigande trendbilden. Det kortsiktiga momentumet i aktien är starkt positivt, med RSI-värde över 70. Det indikerar ökande optimism hos investerarna och ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat på högt RSI.

Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till telekombolaget Tele2 återfinns i en bred fallande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det visar att investerare över den senaste tiden har varit villiga att acceptera lägre och lägre kurser för att komma ut ur aktien. Det indikerar en pessimism runt aktien och bolaget vilket är en teknisk säljsignal.

Kursen återfinns mellan en medelstark stödnivå runt 106 kronor och en stark motståndsnivå runt 113 kronor. Ett brott på en av dessa nivåer signalerar vidare utveckling i det kortsiktiga perspektivet. Trendbilden väger dock tungt och för Tele2 B är den negativ.

Aktien är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -