De bästa Sverigefonderna 2020

Fondkommentar 2020 var det mest dramatiska året sedan finanskrisen, lika tydligt då som nu är att det handlar om att ha investerat i en aktiv förvaltad fond för att höra till vinnarna. Placera sammanställt 2020 års bästa Sverigefonder – gemensam nämnare är att våga släppa taget om index.

Det breda aktieindexet SIX Return Index pendlade från minus 30 procent när mörkret var totalt den 23 mars, till årets högsta notering den 29 december. Börsårets slutade med en närmare 15-procentig uppgång inklusive utdelningar för SIX Return Index, även om utdelningsandelen på Stockholmsbörsen sjönk betydligt i spåren av inställda bankutdelningar. 

Men det är tydlig att medelstora- och småbolag blev årets vinnare på Stockholmsbörsen. Carnegie Småbolagsindex som inte har med de absolut största bolagen avkastade 23 procent, vilket ger en överavkastning på runt 8 procentenheter. Då ska man ha i åtanke att Carnegie Småbolagsindex tog en hårdare smäll och var ner 35 procent när det var som mörkast i slutet på mars. Det är tydligt att rörelserna för små- och medelstora bolag är högre både upp och ner.

Överavkastningen mot de absolut största bolagen noterade på Stockholmsbörsen som mäts i OMXS 30 index är faktiskt ännu större, nu talar vi om närmare 16 procentenheter i skillnad. Värt att beakta är att OMXS30-index klarade nedgången i mars bättre än de övriga indexen. Årets totalavkastning för OMXS30 index inklusive utdelningar blev 7,4 procent.

Om årets inledning var till fördel för Stockholmsbörsen stora bolag, har resterande delen av året talat för små- och medelstora bolag. Det har skett i takt med en ökad investeringsvilja, att allt högre risktagande, sannolikt påeldat av amerikanskt kapital. För just de amerikanska investerarna hör till årets stora vinnare på Stockholmsbörsen. Det beror förutom på den starka börsuppgången på den svenska kronan.

Kronans framfart under 2020 var remarkabel och hör till en av årets starkaste valutor mot den amerikanska dollarn. Kronuppgången var under året hela 14 procent.

Att småbolagsindex utklassat breda Stockholmsbörsen och de 30 största bolagen, syns inte minst när vi ser på de två olika fondkategorierna för Sverigefonder.

Enligt Morningstar är årets bästa fondkategori gruppen ”Sverige, små-/medelstora bolag”. En fond i den kategorin steg i genomsnitt 25 procent, samtidigt som fondkategorin ”Sverigefonder”, fonder som placerar i större svenska bolag, inte orkat stiga lika mycket med sina 14 procent.

Placera har listat årets vinnarfonder utifrån Avanzas fondutbud av dagshandlade fonder inom de båda fondkategorierna, ”Sverige, små-/medelstora bolag” och ”Sverige”. Det är fondkategorier som innehåller båda aktivt förvaltade fonder såväl som indexfonder och omfattar totalt 100 fonder.

På vinnarlistan är det som väntat en dominans av små- och medelstora bolagsfonder. Det är nästan uteslutande aktivt förvaltade aktiefonder på listan över de 20 bästa Sverigefonderna.

Plus Mikrobolag Sverige Index är den enda passivt förvaltade indexfond som letar in sig på listan. Fonden följer Nasdaqbörsens småbolagsindex, ett index som följer runt 100 småbolag noterade på Nasdaqbörsens småbolagslista. Plus Mikrobolag Sverige Index avkastade 27 procent. Största bolag i fonden är fastighetsbolaget Magnolia Bostad följt av Vicore Pharma. Båda bolagen har runt 2 miljarder i börsvärde.

Överst hittar vi den aktivt förvaltade småbolagsfonden Enter Småbolagsfond med en avkastning på hela 66 procent. Fonden förvaltas av Jon Hyltner sedan september 2019. Totalt har fonden 41 investeringar med investeringsfokus på mindre tillväxtbolag. Fonden tar hänsyn till ansvarsfulla investeringar vilket har betalat sig.

Jon Hyltner

Största sektor är industribolag på 24 procent följt av teknikbolag på 23 procent, vilket är en tydlig övervikt mot kategorisnittet. Fonden saknar helt investeringar i två sektorer.

Årets uppgång i fondens bolag är bred. Av fondens 41 innehav har en betydande majoritet avkastat mer än Stockholmsbörsen.

Bland fondens största bidragsgivare hittar vi Swedencare som erbjuder produkter inom djurhälsa. Bolaget är fonden största på 4,6 procent, med en avkastning på 250 procent.

Näst största bolag är teknikkoncernen Sdiptech som steg över 200 procent till ett börsvärde på 7,7 miljarder kronor. Spelutvecklaren Embracer är fondens tredje största innehav. Aktien hade ett bra 2020 med en uppgång på 177 procent.

Tvåa på listan är Evli Sverige Småbolag. Årets uppgång summeras till 57 procent. Fonden är aktivt förvaltad och förvaltaren Janne Kujala. Fokus är välskötta, solida och attraktivt värderade små- och medelstora bolag i Sverige. Investeringen sker i ett koncentrerat antal aktier, totalt 40. Största sektorerna för fonden är industribolag och kommunikationsbolag.

Största innehav är BHG Group med ett börsvärde på närmare 20 miljarder kronor. Bolaget är återförsäljare av bygg- och heminredningsprodukter för bland annat kök och badrum och gick tidigare under namnet Bygghemma. Bolaget väger 6,1 procent, aktien har en 200-procentig uppgång i ryggen.

Mjukvarubolaget Sinch är näst störst. Sinch hör till Stockholmsbörsens riktiga raketer 2020 med en uppgång på hela 365 procent.

På tredje plats har vi Spiltan Småbolagsfond. Den hette tidigare Spiltan Aktiefond Sverige och förvaltas av Per Andersson och Jörgen Wärmlöv. Fonden innehåller främst små- och medelstora bolag. Totalt investerar fonden i 20 till 35 aktier, och uteslutande bolag som lever upp till Spiltans investeringskriterier.  

Största sektor är Industribolag som utgör 28 procent av fonden. Teknikbolag är näst störst på drygt 25 procent.  Bolagen i fonden har en tydlig tillväxtbolagskaraktär.

Största bolag är BHG Group på 7,8 procent följt mjukvarubolaget Fortnox och hjälmsäkerhetsbolaget Mips. De tre största bolagen hör även till fondens bästa bidragsgivare under 2020.

Fyra på listan är Consensus Sverige Select, fonden är listad som en Sverigefond av Morningstar. Fonden hade högst avkastning av alla Sverigefonder utan fokus på små- och medelstora bolag under 2020. Det är en så kallad all cap fond som investerar i bolag oberoende av storlek på företagen. Fonden förvaltas av Anders Wright och Richard Andborn, de har en koncentrerad portfölj på 27 innehav.

Även här har investeringarna en lutning åt mer snabbväxande tillväxtbolag. Förvaltaren investerar i första hand i konjunkturokänsliga, lönsamma tillväxtbolag.

Största sektor är hälsovårdsbolag som utgör en tredje del av fondens värde, följt av kommunikationsbolag på 27 procent. Anledning till kommunikationssektorns storlek är att mjukvarubolag som spelutvecklare klassificeras inom kommunikationssektor.

Vi hittar spelutvecklaren Embracer Group som fondens största innehav på knappt 9 procent. Aktien avkastade hela 178 procent, på tre år är avkastningen smått otroliga 674 procent. Embracer hör tillsammans med mjukvarubolaget Fortnox, spelutvecklaren Stillfront och djurhälsovårdsbolaget Swedecare till fondens bästa bidragsgivare.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -