Georgiavalet kan stärka börserna

Makroveckan Ett nytt börsår inleds som vanligt med en fullmatad makrovecka. Förutom en långa räcka tunga konjunkturdata så står delstatsvalet i Georgia högt på investerarnas intresselista.

Även om 2020 avslutades med en nedgång så steg den svenska börsen med 1,1 procent under årets sista vecka. Det var ungefär i linje med börserna i Europa och USA. Även den svenska kronan stärktes och när vi går in i det nya året kostar en euro 10,05 kronor och en amerikansk dollar 8,19 kronor.

Den allt starkare kronan tycks dock inte ha fått något genomslag på industrin då det svenska inköpschefsindexet för industrin, mot alla odds, steg till mycket höga 64,9 i decembermätningen. Vi får gå tillbaka till 2017 för att hitta ett svenskt industriindex på motsvarande nivåer. Förhoppningsvis är det också en indikation på att det kommer att se bättre ut än väntat även i övriga delar av världen och när tjänsteindexen rullas ut lite senare under veckan.

Som vanligt inleds ett nytt år med en fullmatad makroagenda.

Inköpschefsindexen för industrin kommer i huvudsak under måndagen men det amerikanska ISM-indexet dröjer den här gången till tisdag. På tisdag genomförs också det viktiga delstatsvalet i Georgia, men det ser ut som valresultatet kommer att dra ut på tiden på grund av många poströster.

Hur det går i Georgia-valet kommer att ha stor betydelse för vilket manöverutrymme Joe Biden kommer att få som USA:s nya president. Om Demokraterna vinner bägge de senatspaltser som står på spel kommer man att ha majoritet i både senat och representanthus. Då kommer vi sannolikt att få se ett utökat stödpaket, med mer pengar till de amerikanska hushållen, redan i närtid. Något som kan ge börsen en skjuts uppåt i det korta perspektivet, även om vi inte är helt säkra på att finansmarknaden blir nöjda med ett sådant utfall på lite längre tidshorisonter.

onsdag är det stängt på den svenska börsen men full fart i övriga delar av världen. Då rullas tjänsteindexen för stora delar av världen ut och då får vi nog räkna med lite dystrare signaler än för industrin. Det svenska tjänsteindexet dröjer dock till torsdag.

Under onsdagskvällen publiceras dessutom protokollet från den amerikanska centralbankens senaste penningpolitiska möte. Diskussionerna kring hur ledamöterna ser på den amerikanska ekonomin i ljuset av vaccin och ny, allvarlig smittspridning blir intressant att följa. Frågan är vad som kan trigga Federal Reserve till nya åtgärder i det korta perspektivet och när det kan bli dags att börja dra tillbaka åtgärderna?

I det korta perspektivet betyder sannolikt utvecklingen på arbetsmarknaden störst roll för penningpolitiken och har får vi svart på vitt när de amerikanska sysselsättningssiffrorna för december publiceras under fredagen. Den amerikanska arbetsmarknaden har vacklat lite grann under den allra senaste tiden och risken är att det blir en svag sysselsättningssiffra. Visserligen oroande ur ett konjunkturperspektiv men väcker samtidigt förhoppningar om nya stimulanser. Såväl finans- som penningpolitiska. Så inte helt säkert hur marknaden kommer att reagera på olika sysselsättningsutfall.  

Måndag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Det väntas mindre nedgångar på de flesta håll men det ska fortfarande vara en signal om att industrin klarar den nya smittovågen på ett hyggligt sätt. Det svenska industriindexet förvånade storligen med en uppgång till starka 64,9 i decembermätningen.

Tisdag

Fullt fokus på delstatsvalet i Georgia. Ett val som betyder en hel del för hur stora möjligheter Joe Biden får att genomföra sin politik. Valresultatet lär dock dröja eftersom det varit många poströster. Viktigt för börshumöret att det amerikanska inköpschefsindexet för industrin håller emot.

Onsdag

Trettondagen och den svenska börsen håller stängt. På de flesta andra håll i världen är det däremot full fart. Inköpscheferna i tjänstesektorn visar sina konjunkturkort och vi kan väl i de flesta fall vänta oss betydligt lägre siffror än i industrin. Den amerikanska centralbanken publicerar penningpolitiskt protokoll och vi förväntar oss en intressant diskussion kring hur smittspridning och vaccinering kan tänkas påverka penningpolitiken framöver.

Torsdag

Inflationssiffror för EMU-området som väntas visa på fortsatt plågsamt låg inflation. Dessutom har ju ECB en allt starkare euro att brottas med. Konjunkturbarometer för EMU-området som blir intressant läsning. Huvudnumren är däremot tjänsteindex från USA samt veckosiffran över nyanmälda arbetslösa.

Fredag

Veckan avslutas med de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för december. Förväntningarna på sysselsättningen har kommit ner ordentligt under senare tid och nu väntas en uppgång med 100 000 personer. Samtidigt som arbetslösheten tickar upp en aning. Förhoppningsvis håller de förväntningarna men risken finns huvudsakligen på nedsidan, vilket skulle kunna ge en svag avslutning på veckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -