På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i juli - så gick det

Utvärdering Stockholmsbörsen har haft ett av de starkaste halvåren på länge. Placeras utvalda fonder har inte riktigt hängt med i uppgången.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför juli 2020.

SIXRX senaste 12 månader

Sedan coronapandemins bottenkänning i slutet på mars har Stockholmsbörsen och den svenska kronan hört till de stora vinnarna. Det gäller även de senaste halvåret då en bred svensk indexfond stigit drygt 14 procent samtidigt som kronan skjutit i höjden mot den amerikanska dollarn. Uppgången är remarkabla 12 procent mot dollarn. Mot euron har framfarten varit lite mer modest med fyra procents förstärkning.

Kronans framfart har reducerat avkastningen för utländska fonder noterade i dollar och euro under det senaste halvåret. En globalfond har avkastat knappt 8 procent i svenska kronor. Drygt en procentenhet mer har en amerikansk indexfond avkastat under halvåret.

En bred Europafond har haft det tuffare med en betydligt svagare avkastning på fyra procent i kronor. Tillväxtmarknaderna har precis som Stockholmsbörsen gynnats av en ökad riskvilja. En bred tillväxtmarknadsfond har stigit med knappt 12 procent och klarat sig bättre än de globala och de nordamerikanska börserna.

Placeras fondval har klarat sig ganska bra men inte lika bra som tidigare månader. Fem av fonderna har underpresterat och haft en svagare avkastning än sin fondkategori. Det har vi sett tidigare när det blir tydliga sentimentsförändringar och ökat risktagande. Majoriteten av fondvalen tenderar att investera i strukturella trender med tydlig tillväxt och har lägre risk än snittet.

Inför juli passade jag på att ta ner risken i fondvalen och minskade från tolv fonder till elva fonder. Jag tog bort Swedbank Robur Östeuropa.

Två av fondvalen har negativ avkastning. Absolut tuffast har det varit för Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv är som namnet antyder en aktivt förvaltat blandfond som investerar i flera tillgångsslag. Något som gör att den sticker ut i fondkategorin Blandfonder – SEK, flexibel. Det är en fondkategori där runt 50 procent är investerat i aktier och den andra hälften i räntepapper.

Fonden har historiskt avkastat som bäst när börserna har gått ner mycket. Investerarnas höga riskvilja det senaste halvåret har verkligen missgynnat fonden som backat drygt 9 procent, vilket är betydligt mer än kategorisnittet av liknande fonder.

Listans Europafondsval har haft det tufft under perioden. Fidelity European Dynamic Growth har gått sämre än kategorisnittet av Europafonder med tillväxtbolagsfokus. En bidragande orsak till fondens svaga avkastning var tyska mjukvaruteknikgiganten SAP som var fondens klart största innehav. SAP-aktien har backat med 18 procent under halvåret beroende på att SAP lämnade en svag kvartalsrapport i kombination med en ännu svagare prognos.

Fem fonder sticker ut med avkastning norr om 10 procent vilket är bra. Bästa bidrag är Spiltan Aktiefond Stabil som är vårt Sverigefondsval. Trots en 16-procentig uppgång har fonden inte klått fondkategorin under halvåret. Till fondens försvar bör nämnas att den har lägre risknivå än kategorisnittet vilket inte betalat sig under det mer riskvilliga halvåret.

I vanlig ordning hittar vi globalfonden MS INVF Global Opportunities som investerar i stora tillväxtbolag på globalbasis i topp avkastningsmässigt. Fonden har fortsatt att utklassat sitt jämförelseindex och stigit drygt 15 procent.

PriorNilsson Realinvest som investerar i defensiva realtillgångar och klassas som en fastighetsfond har stigit hela 14 procent. Och det betydligt bättre än kategorisnittet branschfonder fastigheter som bara backat med närmare fem procent under halvåret.

Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus imponerar stort och har hängt med Stockholmsbörsens uppgång trots att den har runt 40 procent investerat i räntepapper. Den har klått sitt kategorisnitt under perioden. Den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select, som har ett tydligare tillväxtbolagsfokus fortsatt att gå bättre än sitt kategorisnitt och levererat 10 procents uppgång.

Handelsbanken Hälsovård Tema som är mer defensiv och har lägre risk än kategorisnittet av liknande fonder har stigit marginellt mer än snittet.

Lågriskfonden IKC Avkastningsfond med räntefokus har haft en imponerande uppgång sedan den stora nedgången för företagsobligationer i februari och mars. Fonden har stigit betydligt mer än kategorisnittet.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -