Bäddat för ett bra slut på börsåret

Makroveckan Underskrivet amerikanskt stödpaket och att handelsförhandlingar mellan EU och Storbritannien äntligen gått i mål ska förhoppningsvis bidra till en fin avslutning på börsåret. I övrigt är makroutbudet på årets sista veckan mycket tunt.

Det var lite småsegt på världens börser under förra veckan. De flesta börser rörde sig några tiondelar upp eller ner. Den svenska börsen tappande lite drygt 0,2 procent, vilket var ungefär i linje med USA.

Förhoppningsvis kan årets sista vecka bjuda på ett bättre börshumör. För det talar att julhelgens två stora nyheter är att ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien äntligen kommit på plats och att Donald Trump, under stor vånda, skrivit under det stödpaket omfattande 900 miljarder som förhandlats fram och godkänts i den amerikanska kongressen.

Man kunde nästan höra en kollektiv suck av lättnad i analytikerkåren på julafton när förhandlingarna mellan EU och Storbritannien äntligen gick i mål. Även om det börjar bli en otäck vana i EU-sammanhang att komma överens i sista minuten när det gäller viktiga avtal och beslut. Nu ska bara handelsavtalet få sitt godkännande i det brittiska parlamentet och i de enskilda EU-länderna samt EU-parlamentet. Något som inte borde vara något problem. Men man vet ju aldrig i dessa sammanhang.

Viktigt i sammanhanget är dessutom att tjänstehandeln inte ingår i avtalet, vilket kan ställa till en del problem. Inte minst för brittiska banker. Dessutom lär det bli en del initiala problem när varor ändå måste deklareras när de passerar gränsen.

När det gäller det amerikanska stödpaketet så innebär det en stor lättnad när vi nu går in i det nya året. Paketet omfattande 900 miljarder dollar motsvara cirka 4 procent av BNP.  I samband med godkännandet kom också ett beslut som säkrar finansieringen av statsbudgeten till september nästa år.

Sedan finns väl också en del förhoppningar om att det kan komma ytterligare stödåtgärder i inledningen av nästa år men där mycket beror på hur det går i valet kring senatsplatserna i Georgia. Valet går av stapeln den 5 januari.    

I övrigt är det mycket fokus på de vaccineringar som nu kommit igång ordentligt. Något som också kan bidra till ett bättre börsklimat även om den globala smittspridningen är fortsatt stor och tvingar fram nya restriktioner. Så det mesta talar för att inledningen på det nya året tyvärr kommer att inledas med svag tillväxt.

Veckan som kommer är annars tunt på tyngre makronyheter. Vilket kanske kan vara skönt när vi nu ska lägga ett besvärligt år bakom oss.  Från svensk håll är det en del siffror som kan vara av intresse men som inte lär påverka börshumöret i någon utsträckning att tala om. På det internationella planet är de kinesiska inköpschefsindexen huvudnumret men dessa publiceras å andra sidan under natten mot nyårsafton.

Måndag

Tunt på makrofronten med svensk varselstatistik som inhemskt huvudnummer. Hittills i december har det varit låga varsel och förhoppningsvis håller det i sig men det finns en risk att nya restriktioner har fått en del företag att kasta in handduken.

Tisdag

Intressant att se om hushållsutlåningen i Sverige hållit hyfsad fart i november. För det talar fortsatt god fart på bostadsmarknaden. Den svenska handelsbalansen väntas visa på stabila överskott. Något som i förlängningen skulle kunna bidra till en starkare krona.

Onsdag

Ryskt inköpschefsindex ska förhoppningsvis ha rört sig något upp i decembermätningen men osäkerheten är stor. De kontrakterade husköpen i USA väntas ha sjunkit något i november men från riktigt hyggliga nivåer, givet förutsättningarna.

Torsdag

Nyårsafton och många börser håller stängt. För den som ändå vill hålla sig uppdaterad så är kinesiska inköpschefsindexen huvudnumret för dagen. Värt att hålla koll på är också den amerikanska veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa.  En småsur siffra som får avsluta året.

Fredag

Mycket tunt på makrofronten och det kanske kan vara skönt på nyårsdagen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -