På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) startade veckan med en kraftig nedgång under måndagen. Fallet blev 1.84 procent och indexet stängde på 748 punkter. OMXSPI-indexet har inte sjunkit lika mycket på en och samma dag sedan 28 oktober i år, då det sjönk 2.76 procent. Indexet vände därmed ner efter fem dagar med uppgång. Kursen återfinns i den stigande trend som Investtechs algoritmer har identifierat i kursdiagrammet för medellång sikt. Kursen återfinns också mellan stödet vid cirka 734 punkter och motståndet runt 764 punkter och ett etablerat brott på en av dessa nivåer kommer att signalera om framtida riktning.

Investtechs Hausseindex visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som fått köpsignal som sista signal, och är en indikator på optimismen/pessimismen på marknaden. Indexet står idag i 58 på kort sikt och i 62 på lång sikt, vilket indikerar en övervikt av optimister bland såväl de kortsiktiga som långsiktiga investerarna.

Investtechs insiderbarometer visar att det senaste veckan registrerats 97 köp och 63 sälj bland börsens insiders. Motsvarande siffror för senaste månaden är 436 köp och 217 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 61 respektive 67 procent, vilket ska jämföras med senaste året där köpandelen ligger på 75 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel överpresterar mot marknaden.

Sammantaget blir rekommendationen för OMXSPI-indexet Köp på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stödnivåer gör dock att rekommendationen snabbt kan förändras vid vändning nedåt.

 

Aktiekursen till Swedencare som erbjuder produkter inom djurhälsa återfinns innanför en stigande trendkanal som är identifierad av Investtechs trendalgoritm. Trendalgoritmen skannar efter tusentals av trendkanaler och tecknar in den mest optimala i kursdiagrammet. Stigande trender är ett resultat av att investerare över tid har köpt in sig i bolaget till högre och högre kurser.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet där ytterligare uppgång indikeras. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd runt 136 kronor.

Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Investerarna har den senaste tiden valt att betala högre och högre kurser för att köpa in sig i aktien till Mips som specialiserat sig på hjälmbaserad säkerhet. Kursen ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt. Stigande trender indikerar att bolaget är inne i en positiv utveckling och att köpintresset bland investerare ökar.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet där ytterligare uppgång indikeras. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd runt 385 kronor. Det kortsiktiga momentumet i aktien är starkt positivt, med RSI-värde över 70. Det indikerar ökande optimism hos investerarna och ytterligare kursuppgång för Mips. Volymbalansen är också starkt positiv som ett resultat av att det är större omsättning i aktien på dagar med uppgång än med nedgång, vilket även bekräftar den positiva trendbilden.

Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Teknikbolaget Climeons aktiekurs har utvecklats negativt sedan starten av året med undantag för vissa korta perioder med kursuppgång. Investerare har över tid godtagit lägre och lägre kurser för att komma ut ur Climeon B och kursen ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt. Detta signalerar ökande pessimism bland investerare och indikerar ytterligare kursnedgång för Climeon B.

Kursen har brutit ned genom stödet vid cirka 44.00 kronor och vidare nedgång är därmed signalerad. RSI under 30 visar att momentum i aktien är starkt negativt på kort sikt. Investerare har gått ned i pris för att kunna sälja aktien, något som indikerar ökande pessimism och att kursen ska fortsätta ned. RSI-kurvan visar en fallande trend, vilket understödjer den negativa trendbilden.

Aktien är svagt negativ på Investtechs Insideranalys och är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

 

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -