På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Att spekulera i Förenade kungariket

Börs Storbritannien kommer snart att lämna EU. Oavsett hur det går med ett handelsavtal med EU är brittiska aktier och den brittiska valutan nedkörda.

Storbritannien befinner sig ett utsatt läge. Pandemin har slagit extra hårt mot landet samtidigt som en smärtsam och destruktiv skilsmässa pågår med landets överlägset största handelspartner.

För den som är intresserad av att spekulera i en uppvärdering av brittiska aktier och eventuellt det brittiska pundet finns det några börshandlade fonder eller ETF:er att handla med.

Merparten av de ETF:er som finns baseras på det brittiska storbolagsindexet FTSE-100 som innehåller de hundra mest omsatta brittiska aktierna.

Mätt i lokal valuta har FTSE-100 tappat 15,5 procent under 2020. Under samma period har pundet rasat med 10,5 procent mot den svenska kronan.

FTSE-100 handlas nu till ett p/e-tal på runt 16 för innevarande år. Det är ganska lågt historiskt sett och framför allt är det lågt sett till värderingarna på de utvecklade marknaderna just nu.

De tio största aktierna i indexet är Unilever, Astrazeneca, Royal Dutch Shell, HSBC, Glaxosmithkline, Diaego, Rio Tinto, British American Tobacco, BP och Reckitt Benckiser Group.

Här finns samtliga ETF:er som baseras på att tro på en uppgång i FTSE-100.

Ett alternativt sätt att investera i indexet är att köpa en tracker som helt enkelt följer indexet.

För den som vill spekulera åt andra hållet det vill säga att FTSE-100 kommer att sjunka mer finns det en ETF.

Utöver att investera i det brittiska storbolagsindexet FTSE-100 finns även en ETF som täcker de 250 mest omsatta brittiska medelstora bolagen.

Det här indexet är än mer relevant för den som tror på en återhämtning för den brittiska ekonomin. FTSE-100 består till största delen av företagen med omsättning utanför Förenade kungariket.

Den som tror att Storbritanniens ekonomi kommer ljusna nu när ett eventuellt avtal med EU blir av samtidigt som pandemin kommer under kontroll kan kika på ETF:en Vanguard FTSE 250.

För den som inte vill investera i ett index finns en ETF som investerar i brittiska utdelningsaristokrater, alltså bolag som höjt utdelningen varje år i minst 25 år.

Den ETF:en heter SPDR S&P UK Dividend Aristocrats ETF.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -