På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Aktierna för verkliga bottenfiskare

Börs Biografaktier, kryssningsaktier, upplevelsebolag, fotbollsaktier, bowlinghallar och hotell är några av de aktier som fortfarande ligger kraftigt på minus i år. Om ett år kommer situationen sannolikt att vara omvänd.

Världens turist- och nöjesaktier tillhör den grupp som tagit mest stryk av pandemin. Nu kanske det kan vara intressant att kika på aktierna som bombats ut mest.

De aktier i nöjessektorn som fallit mest mätt på ett års sikt är biografaktier. Svagast av de svagaste aktierna är kanadensiska biografägaren Cineplex.

Cineplex äger och driver biografer i Kanada och USA under flera olika varumärken. Företaget grundades 1999 och har sitt huvudkontor i Toronto.

ett års sikt har Cineplexaktien tappat 74 procent av sitt börsvärde, enligt Börsdata. Aktien har nu ett marknadsvärde på 570 miljoner kanadadollar.

Bakom nedgången ligger förstås att biograferna beordrats att hålla stängt. Omsättningen för helåret spås landa på 450 miljoner kanadadollar jämfört med föregående års omsättning på 1665 miljoner kanadadollar.

För 2021 spås dock omsättningen stiga till 1134 miljoner kanadadollar och 2022 väntas omsättningen bara ligga en liten bit under 2019-års nivå.

De sju analytiker som bevakar aktien sätter samtliga behåll på aktien. Riktkusen ligger på 8,14 kanadadollar.

Andra biografaktier som gått svagt på ett års sikt är amerikanska AMC Entertainment som tappat 66 procent av sitt börsvärde under året.

Ytterligare en biografaktie som gått svagt är Cinemark som driver biografer i USA och i Latinamerika. Aktien har rasat drygt 50 procent under året.

Reading International som driver multiplexbiografer i USA, Australien och i Nya Zeeland har också tappat drygt 50 procent.

Hotellaktier är en annan grupp som gått exceptionellt svagt. En av de aktier som gått allra svagast i sektorn globalt är nordiska hotelljätten Scandic.

Scandicaktien har tappat drygt 60 procent jämfört med börsvärdet för ett år sedan.

Ingen av de sex analytiker som bevakar Scandic sätter köp. Tre är neutrala och tre sätter sälj på aktien. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 25 kronor per aktie.

Grunden till det som idag är Scandic är Esso Motorhotell som grundades 1963. Det var först 1984 som namnet byttes till Scandic.

Andra hotellaktier som ligger på minus i år är Marcus Corp, Playa Hotels & Resorts, Accor, Red Lion Hotels, Bluegreen Vacations Corp, Hyatt Hotels, Wyndham Destinations, Marriott, Hilton Grand Vacations, Intercontinental Hotels och Hilton Worldwide.

En del hotellaktier har redan lyckats återhämta sig och ligger på plus i år som Choice Hotels International, Marriott Vacations Worldwide, Vail Resorts och kinesiska GreenTree Hospitality.

En sektor som gått extremt svagt är kryssningsaktier. Sämst bland kryssningsaktierna har det gått för amerikanska Carnival. Aktien har rasat med 55 procent i år.

Carnival äger ett flertal kryssningsfartyg och driver flera kryssningsrederier. Bland annat Holland America Line och Princess.

Carnival grundades redan 1872 och har sitt huvudkontor i Miami i Florida.

Även 2021 ser ut att bli ett svårt år för Carnival. Omsättningen väntas visserligen stiga 25 procent, men är fortfarande mindre än hälften av 2019-års nivå. Det är först 2022 som bolaget spås nå upp till strax under förpandeminivån.

Andra kryssningsaktier som gått svagt är Norwegian Cruise Line och Royal Caribbean Cruises, vars aktier fallit med 54 respektive 43 procent.  

Den som ägt bowlinghallar har inte haft något trevligt år. Bowl America som driver bowlingcentra i östra USA har rasat drygt 40 procent i år.

Ishallsägare har också kunnat hålla sig för skratt. Canlan Ice Sports som äger och förvaltar ishallar i USA och Kanada har gått se sitt börsvärde gå ner 24 procent på ett år.

Fotbollsaktierna har haft det tufft. AS Roma, Borussia Dortmund, Juventus FC, AFC Ajax och Manchester United ligger samtliga på förlorarlistan i år.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie Kursutveck. 1 år
Cineplex -74%
Unlimited Travel Group -71%
AMC Entertainment -66%
Moment Group -65%
Transat AT -65%
Scandic Hotels -63%
Marcus Corp -61%
TUI AG -60%
Carnival -55%
Norwegian Cruise Line -54%
Cinemark -54%
Reading International -53%
AS Roma -48%
Actic Group -48%
Bluegreen Vacations Holding -44%
Royal Caribbean Cruises -43%
Bowl America -43%
OneSpaWorld Holdings -42%
Yatra Online -42%
Compagnie des Alpes -37%
Borussia Dortmund -36%
Juventus FC -35%
Playa Hotels & Resorts -33%
Cedar Fair -32%
Accor -30%
Ten Entertainment -30%
Red Lion Hotels -27%
Six Flags Entertainment -26%
Tallink Grupp -25%
AFC Ajax -24%
Canlan Ice Sports -24%
Rush Factory -23%
Bluegreen Vacations -22%
Intergroup -22%
Bodyflight -21%
SkiStar -17%
Tuniu -16%
Hyatt Hotels -15%
Wyndham Destinations -14%
Drive Shack -14%
Marriott -13%
Hilton Grand Vacations -12%
Travelzoo -12%
Manchester United -11%
Intercontinental Hotels -9%
Wyndham Hotels Resorts -8%
Lindblad Expeditions -8%
TripAdvisor -8%
Despegar.com -7%
Basic-Fit -5%
Extended Stay America -5%
Hilton Worldwide -4%
SeaWorld Entertainment -1%
eDreams Odigeo 0%
Tivoli 1%
Choice Hotels International 1%
Trip.com 2%
Planet Fitness 3%
Marriott Vacations Worldwide 5%
Booking 5%
Experience Co 7%
MakeMyTrip 11%
Vail Resorts 11%
Adventure Inc 12%
Viva Leisure 13%
Expedia 13%
Oriental Land 15%
Live Nation Entertainment 17%
Full House Resorts 18%
GreenTree Hospitality 19%
Value Golf Inc 23%
TWC Enterprises 27%
Sealink Travel Group 32%
Mountain China Resorts 50%
Allied Hotel Properties 120%
   
Källa: Börsdata  
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -