Börsen mellan lockdown och stödpaket

Markoveckan Marknaden står lite splittrad mellan förnyad smittspridning och hoppet om nya stimulanser. Förra veckan dominerade det senare men nu tenderar risken för nya nedstängningar att ta över marknadshumöret inför julhelgerna. På Brexit-fronten intet nytt.

Flertalet börser fortsatt upp under veckan som gick. Den amerikanska börsen (S&P500) steg med 1,3 procent medan den svenska orkade med en uppgång 0,8 procent. Tendensen för december, där den svenska börsen halkar lite efter övriga världen, har därmed fortsatt. Vad det beror på får vi säkert anledning att återkomma till men den sektorrotation som skett på marknaden har tydligen inte gynnat den svenska börsen. Tyska DAX steg däremot med nära 4 procent under veckan som gick.

Oljepriset steg kraftigt under förra veckan men har priset har fallit tillbaka under helgen och nu kostar ett fat Brentolja runt 50,50 dollar per fat. Nyheter kring virusmutationer och risk för nya, hårda restriktioner anses vara en utlösande faktor bakom prisfallet. På många av de övriga råvarorna fortsätter däremot prisuppgångarna och kopparpriset ligger nu nära 8 000 dollar per ton.  

Om den svenska börsen inte riktigt följt med i svängarna uppåt så gäller det inte den svenska kronan som stärktes rejält under veckan som gick. Med 20 öre mot dollarn och 13 öre mot euron. En dollar kostar nu 8,36 kronor och en euro 10,18. Bäva månde Riksbanken om förstärkningstrenden fortsätter. Det förutsätter dock att riskaptiten på finansmarknaden håller i sig.

Ett starkt bidragande skäl till börsuppgångarna i förra veckan är att det görs framsteg i förhandlingarna kring ett amerikanskt stödpaket omfattande cirka 900 miljarder dollar (motsvarande cirka 4 procent av BNP). Hur det går när det här läggs fram för omröstning i kongressen under måndagen lär betyda en del för börshumöret i veckan. Stödet riktas framför allt mot småföretag, arbetslösa och kontantstöd till hushållen.

När det gäller Brexit är det fortfarande var-god-dröj på skylten. Nu talar mycket lite för att ett avtal kan bli ratificerat och klart innan årsskiftet men vi räknar med att någon form av tillfällig lösning kommer att hittas. Något annat vore nästan grymt sett till hur hårt den nya smittspridningen slagit mot Storbritannien och hur detta pressar den brittiska regeringen. Dessutom sägs det vara fisket som är kvar som stötesten och avtalet borden inte falla på detta. Men osvuret är som alltid bäst.

Det här blir ju en kortvecka beroende på julfirandet men det kommer trots allt en del intressanta makrosiffror.

Årets sista konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet publiceras på tisdag. Det kanske viktigaste blir att se hur industrin klarat den dämpning av den globala aktiviteten som de nya restriktionerna innebär. Svensk industri har ju hittills återhämtat sig på ett, minst sagt, imponerande sätt. Nu finns en riks för rekyl nedåt.

Konjunkturbarometern bör dessutom ge klara indikationer på hur julhandeln inletts och hur hushållen reagerat på kraftig smittspridning i Sverige. Effekten av de allra senaste restriktionerna lär dock inte ha fångats i denna undersökning. Vi kan väl också räkna med en viss dämpning av aktiviteten i tjänstesektorn.

Onsdagen domineras av amerikanska data för november. Mest intressant blir veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa som stigit under de senaste veckorna. Visserligen illavarslande på kort sikt men marknaden har hittills mest tagit fasta på att det ökar pressen på politikerna att gå i mål med stödpaketet.

God Jul önskar makroredaktionen!

Måndag

Risken är väl att hushållsförtroendet i EMU-området fortsatt att vika ner i december när smittspridningen tvingat fram nya restriktioner. Vi får dock vänta och se på hur hårt det påverkar julhandeln. Annars blir det nog mest fokus på vilka nya restriktioner som sätts in över världen samt på hur det går med det efterlängtade amerikanska stödpaketet.

Tisdag

Mycket data från svenskt håll. Konjunkturinstitutets barometer är huvudnumret och det finns väl en risk för att det viker ner efter att ha varit på stadig, och smått imponerande uppgång, sedan djupdykningen i april. Intressantast är kanske att se hur industrin, som legat högt i mätningarna, har klarat den dämpande aktivitet som de nya, globala restriktionerna fört med sid. Dessutom ger hushållsmätningen och förtroendet i detaljhandeln en första indikation på hur julhandeln gått. Utgångsläget inför julhandelns får vi dessutom via detaljhandeln i november. Observera att den amerikanska veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa kommer redan på onsdagen. En siffra det är väl värt att vara uppmärksam på efter de senaste veckornas uppgångar.

Onsdag

Mest amerikansk novemberstatistik på agendan. Orderingången på varaktiga varor väntas ha fortsatt krypa uppåt vilket i så fall är ett gott tecken på att investeringsvilja håller mi sig. Prisdeflatorn för den privata konsumtionen, som är Federal Reserves viktigaste inflationsmått, väntas visa på fortsatt dämpat inflationstryck och ge centralbanken gott om manöverutrymme, om så skulle krävas.

Torsdag

Julafton och den svenska börsen håller stängt. En hel del andra börser håller dock fortfarande öppet.

Fredag

Juldagen och många av oss känner oss kanske lite dästa efter julfirandet och all god mat. Dessbättre håller de flesta börser stängt och makroagenda är tunn.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -