Här är månadens vinnarfonder

Fondkommentar De globala börserna har fortsatt att stiga den senaste månaden. Den höga riskaptiten hos investerarna har skapat en fortsatt sektorrotation och stora nettoflöden till riskfyllda aktier. Det är tydligt när Placera listar månadens vinnar- och förlorarfonder.

De flesta av världens börser har haft en tydlig uppgång den senaste månaden. Det ökade risktagandet ser man tydligt då flera av månadens fondvinnare finns på tillväxtmarknaderna. Inte minst vittnar dollarns tappade mark under månaden om ökad riskaptit.

Kronan som hör till risk-på-valutorna har haft en stark månad med en uppgång på närmare 4 procent mot den amerikanska dollar. Mot euron är uppgången bara en procent. Den allt starkare kronan skapar visst problem för utländska tillgångar. De sjunker i värde med kronans framfart. Trots det är en globalfond upp knappt en procent under månaden mätt i svenska kronor.

En svensk indexfond har en liknande avkastning. Och en amerikansk indexfond har backat marginellt i spåren på kronförstärkningen.

Bästa globala sektorer är för andra månaden i rad energisektorn med en avkastning på 15 procent mätt i dollar. Råvarubolagen tar andraplatsen på knappt 8 procents uppgång följt av finansbolag. Sämst utveckling har allmännyttiga bolag som backat i genomsnitt 4 procent. Även hälsovårdsbolagen och dagligvarusektorn har backat under månaden.

Placera har i vanlig ordning valt att lista vinnare och förlorare fonder ur Avanzas fondutbud. De femton bästa fonderna har haft en hög avkastning under månaden. Skillnaden mellan bästa och sämsta fond är 36 procentenheter, vilket är en onormalt stor skillnad i avkastning mellan listorna.

Vinnarlistan innehåller flera branschfonder inom energisektorn men också flera fonder med fokus på tillväxtmarknader och särskilt Latinamerika.

Oljepriset har fortsatt norrut och stigit med 18 procent den senaste månaden och 25 procent det senaste kvartalet. Det är tydligt att oljepriset har haft stora svängningar i år. Som lägst har Brentoljan handlats strax under 20 dollar fatet mot drygt 50 dollar fatet i dagsläget.

Oljebolagens hävstång beror på bolagens balansräkning och skuldsättningsgrad samt produktionskostnaden för att pumpa upp olja. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot oljepriset över tid.

Överst på vinnarlistan hittar vi faktiskt en tematisk fond som i huvudsak investerar i elbilar och värdekedjan runt den tekniken: Thematica -  Future Mobility Ret har avkastat närmare 24 procent under månaden.

Fonden har drygt 40 investeringar kring temat framtidens mobilitet. Största innehav är svenska First North listade bolag. Vi hittar Soltech Energy som väger dryg 5,6 procent och Ferroamp Elektronik på 5 procent. Soltech Energy har stigit drygt 27 procent och Ferroamp Elektronik 14 procent under månaden.

Totalt har det letat sig in fyra branschfonder med energifokus. Bäst avkastning av har för andra månaden i rad Schroder ISF Global Energy A Acc USD. Fonden investerar främst i medelstora energibolag. Det är en koncentrerad fond med 33 innehav.

Största innehaven i fonden är spanska energibolaget Repsol med drygt 6,2 procent, följt av amerikanska Schlumberger som räknas som världens största oljeservicebolag och är fondens näst största innehav på drygt 6 procent. Trots fondens starka utveckling det senaste kvartalet på närmare 30 procent lyser avkastningen för helåret rött på minus 36 procent.

Det har varit svängigt på de latinamerikanska börserna under året. Både valutorna och börserna har haft stora svängningar. Den brasilianska realen hör till en av de svagaste valutorna mot den amerikanska dollarn i år.

Den senaste månaden har det kommit flera goda nyheter från regionen. Brasilien rapporterade bättre än förväntade sysselsättnings- och budgetsiffror i oktober. Den mexikanska ekonomin växte med 12 procent under tredje kvartalet, vilket var den högsta nivån på tre decennier. Den argentinska provinsen Chubut nådde en överenskommelse med majoriteten av sina obligationsinnehavare, vilket ökade riskaptiten i landet.

Andra viktiga faktorer för det ökade intresset för Latinamerika är det ökade risktagandet och rotationen till mer riskfyllda aktier och valutor.

Den brasilianska Sao Paulobörsens viktigaste aktieindex har stigit närmare 11 procent den senaste månaden. Samtidigt har den brasilianska realen tagit igen förlorad mark mot den amerikanska dollarn med drygt 6 procent.

HSBC GIF Brazil Equity AC har avkastat 16 procent den senaste månaden. Bästa bidragsgivare är Brasiliens största råvarubolag Vale, aktien har haft en stark avkastning på 42 procent i amerikanska dollar. Vale är fondens tredje största innehav på knappt 5 procent.

Fidelity Latin America A-Dis-USD har avkastat 13 procent den senaste månaden. Det gör den till den bästa latinamerikafonden. Fonden har 66 procent brasilianska investeringar och drygt 26 procent i Mexico.

Det är en koncentrerad fond med 40 innehav. Största bolag är brasilianska Vale som väger drygt 9 procent. Det är också månadens absolut bästa bidragsgivare till avkastningen.

Förlorarlistan toppas av ett antal branschfonder inom ädelmetaller. Inte så konstigt när investerarkollektivet letar sig till mer riskfyllda tillgångar. Guldet är ju tänkt som en säker hamn när det blåser oroligt på det globala finanshavet. Guldpriset har backat runt 2 procent den senaste månaden mätt i dollar.

Den stora skillnaden mot att investera i en ädelmetallfond istället för att köpa underliggande tillgång mot guldpriset är att gruvbolag fungerar som en hävstång på metallpriset. Det är i samma princip som gäller för energibolagen.

Gruvbolagens hävstång beror på bolagens balansräkning och skuldsättningsgrad samt produktionskostnaden för att bryta guld. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot guldpriset över tid. Vid uppgångar går oftast ädelmetallfonderna betydligt bättre och vice versa vid större guldprisfall. Under den senaste månaden är det tydligt då underliggande guldpris sjunkit och guldgruvbolagen har sjunkit betydligt mer.

Förutom ädelmetallfonder hittar vi en antal Kinafonder på förlorarlistan. De kinesiska börserna hör till de få börser som backat under månaden. Men trots månadens svaga avkastning hör Kinafonder till en av årets bästa fondkategorier.

Kinas två största bolag, e-handelsgiganten Alibaba och internetteknikkonglomeratet Tencent, har båda backat under månaden. Alibaba har haft det tufft efter den inställda börsintroduktionen av betaltjänstbolaget ANT Group som Alibaba äger en tredjedel av. Den kinesiska staten höjde ett varningen finger för ANT Groups boomande mikroutlåning. En utlåning som bygger på den redan höga kinesiska skuldberget, vilket är en betydande riskfaktor om systemet faller.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -