På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärd sydamerikansk e-handelsjätte

Aktieanalys E-handelsplattformar över hela världen har varit vinnare i pandemin. Placera har tittat närmare på argentinska Mercado Libre som skördat stora framgångar i Sydamerika.

Det har varit en närmast explosionslik tillväxt inom e-handeln i år. I Kina fick Alibabas e-handelsshoppingsajt Taobao över 50 miljoner nya användare på bara fyra månader efter pandemins start. JD.com, Pinduoduo och Vipshop har också fått in betydligt fler kunder och i snabbare takt än någonsin tidigare.

Naver som är Sydkoreas ledande onlineplattform erbjuder e-handel, molntjänster, digitala betalningar och söktjänster upplevde också en enorm tillväxt. En stark tillväxt i både aktiva användare och intäkter när koreanerna strömmade till nätet under pandemin.

Mercado Libre som är Latinamerikas ledande plattform för e-handel och digitala betalningar noterade sin högsta årliga ökning någonsin under andra kvartalet i år. Företaget såg också unika aktiva användare nästan dubbleras det senaste året.

Dessutom tillhandahåller de här typerna av e-handelsplattformar nu ett allt mer varierat utbud av tjänster till ett större antal kunder än de gjorde före pandemin.

Vad som gör denna trend extra intressant på tillväxtmarknaderna är att det visat sig att de i många fall är bättre på att tillhandahålla ett varierat utbud av tjänster och inte minst hålla kvar de nya användarna.

I en undersökning som nyligen genomfördes i Latinamerika av konsultbolaget Kantor, angående användningen av e-handel och digitala betalningar, sa i genomsnitt sju av tio tillfrågade att de numera föredrar e-handel och digitala betalningar.

Många i Latinamerika har gått ifrån att inte ha något bankkonto eller betalkort alls till att göra betalningar för e-handel med en smartphone. Genom pandemin har det accelererat och sannolikt kommer att fortsätta utvecklas starkt.

Meraco Libre grundades i Buenos Aires Argentina 1999 av Marcos Galperín och Hernán J. Kazah.

Mercado Libre betyder fri marknad på spanska och det är Latinamerikas största e-handelsföretag. Lite slarvigt kan man säga att det är Latinamerikas motsvarighet till den kinesiska e-handelsgiganten Alibaba.

Företaget har upplevt en dramatisk tillväxt i år. Det argentinska företaget fördubblade sin omsättning på den största marknaden som är Brasilien.

Aktiekursen har precis som e-handlare globalt ökat betydligt i värde i år. Årets kursuppgång på 183 procent har gjort att bolaget nu hör till ett av regionens mest värdefulla företag med ett börsvärde på 80 miljarder dollar – i nivå med Latinamerikas största bolag, den brasilianska råvarugiganten Vale.

Mercado Libre är det största ekosystemet för e-handel och digitala betalningar i Latinamerika. Det handlar om att möjliggöra e-handel och digitala och mobila betalningar för kunders räkning genom att leverera en uppsättning tekniska lösningar över hela värdekedjan.

Bolaget finns i 18 länder, de viktigaste marknaderna är Argentina, Brasilien, Mexiko, Colombia, Chile, Venezuela och Peru. Baserat på unika besökare och sidvisningar är Mercado Libre marknadsledande i vart och ett av de viktigaste marknaderna.

Mercado Libres e-handel är det största affärsområdet med över halva nettoomsättningen. Bolaget är även verksamt inom ett antal närliggande områden. Visnings- och betald sökannonseringskapacitet genom Mercado Clics, online-butikshanteringstjänster i Mercado Shops och tredjeparts-logistiklösningar genom Mercado Envios.

Företaget har fortsatt expanderat utbudet av varor till innehållstjänster och livsmedel. Man har även inlett ett partnerskap med Walt Disney och börjat distribuera varor som vanligtvis finns i stormarknader.

Satsningarna inom fintechsegment omfattar digitala betalningshanteringsplattformen Mercado Pago och den mobila plånboksplattformen Mercado Fondo som innehåller kreditlösningar för köpare och säljare.

Mercado Pago växte under tredje kvartalet med hela 92 procent till en omsättning på 14,5 miljarder dollar.

Enligt VD Marcos Galperín är penetrationen för e-handel i Latinamerika långt ifrån e-handelsnivåerna som exempelvis i Kina, vilket talar för fortsatt tillväxt. Och inom finansiella tjänster tror Marcos Galperín att vi får se slutet på kontantbetalningar i Latinamerika är om tio år. Något som talar för en stark tillväxt för digitala betalningar.

För innevarande år så räknar analytikerkåren med att omsättningen ökar med drygt 65 procent till strax under 3,8 miljarder dollar och rörelsemarginalen samtidigt stärks till 3,1 procent från -6,7 procent.

Till nästa år förväntas omsättningen fortsätta växa, men i en lugnare takt på 38 procent. Det ger ökade volymer som förbättrar Mercado Libres skalfördelar och leder till att rörelsemarginalen expanderar till närmare 5 procent.

Analytikerkåren anser i övrigt att en rörelsemarginal på närmare 6 procent år 2022 inte är orimlig givet VD:s mål om fortsatt stark tillväxt för e-handel och digitala betalningar.

Placera tycker att Mercado Libre som är Latinamerikas största e-handelsbolag är en intressant internet- och betalningstjänstaktie som hör hemma i en global tillväxt- och teknikportfölj. Mercado Libre-aktien är noterat på den amerikanska Nasdaq-börsen, Londonbörsen och Buenos Aires-börsen. Aktien ingår i det tillväxttunga Nasdaq 100 index.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Mercadolibre Inc Köp 1 668,99 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -