Eftersläntrarnas börsrevansch

Makrokommentar Börser världen över har fortsatt att gå starkt. Samtidigt är det tydligt att vaccinoptimismen bidragit till att många börser som gått svagt under stora delar av 2020 fått extra fart, och tidigare kursvinnare i flera fall har en lite trögare period bakom sig.

Trots rekordartad global smittspridningen och införandet av nya restriktioner har en överväldigande majoritet av världens börser rört sig uppåt under den senaste 30-dagarsperioden. Av de dryga 70-talet börser i vår genomgång är det endast fem som ligger på minus. I övrigt är uppåt som gäller och på hela tio av börserna är uppgångarna tvåsiffriga.

Den stora förklaringen till uppgångarna är givetvis den vaccinoptimism som numera slagit klorna i investerarkollektivet. Det märks inte bara i de mer generella börsuppgångarna utan också i en viss omallokering av kapitalet. För även om det finns undantag så är det mest tidigare eftersläntrare som dominerar vinnarlistan. Speciellt tydligt är det här nya mönstret i Europa och Sydamerika.

Som genomsnitt ligger börserna i mer utvecklade ekonomier (Developed Markets) och tillväxtekonomierna (Emerging Markets) nu på rejäla plus sedan årsskiftet, medan det ännu fattas några tiondelar innan förhoppningsekonomierna (Frontier Markets) når upp till nollan. Allt mätt som MSCI-index i lokal valuta.

Den största börsrusningen skedde i samband med att de positiva vaccinnyheterna började rullas ut under november, medan det varit en något segare utveckling under inledningen av december. Den lite svagare utvecklingen kan spåras till en ökad osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen i det korta perspektivet. Framför allt när smittspridningen tvingat fram nya, hårda restriktioner. Dessutom går marknadsaktörerna fortsatt och väntar på ett nytt amerikanskt stödpaket och att handelsförhandlingarna mellan EU och Storbritannien ska gå i mål.

Den här ökade osäkerheten syns också i att volatiliteten på den amerikanska börsen (S&P500) har krupit uppåt under den allra senaste tiden. Till detta bidrar dessutom, högst sannolikt, att allt fler aktörer laddar för att det finns en ökad risk för en börskorrektion efter den senaste tidens kursrusningar.Den amerikanska börsen är trots allt upp med nära 20 procent sedan årsskiftet. Vilket är minst sagt imponerande sett till de osäkra förutsättningar som rått under stora delar av året. USA har numera det dystra rekordet på över 300 000 döda i Covid-19.

När det gäller den globala konjunkturutvecklingen så talar det mesta för att vi, till följd av de allt hårdare restriktionerna, får en svag avslutning på 2020 och inledning av 2021. Det kan ändå konstateras att det inte blir samma djupdykning som i våras – långt därifrån – och att huvuddelen av den makrodata som rullats ut under senare tid faktiskt överträffat marknadens förväntningar.

Citigroups Economic Surpriser Index (ESI), som mäter hur makrostatistiken faller ut i jämförelse med analytikernas prognoser, ligger en bra tid över nollstrecket i alla regioner. Det beror visserligen delvis på att analytikerna den här gången var snabba med att justera ner sina förväntningar men huvuddelen av de positiva överraskningarna beror på att makrosiffrorna faktiskt legat på hyggliga nivåer, som inte indikerar några större nedgångar i ekonomierna.

Det gäller kanske framför allt EMU-området och där fick vi en ytterligare bekräftelse på detta när de preliminära inköpschefsindexen för december publicerades. Det kombinerade inköpschefsindexet för industrin och tjänstesektorn steg till 49,8, från 45,3 föregående månad. Vilket var klart över förväntningarna på 45,8. Framför allt är det industrin som går starkt med ett inköpschefsindex i december på höga 55,6. Det här utfallet finns inne med i medföljande diagram så ESI för EMU-området kommer att lyft ytterligare när väl de siffrorna införlivas.

I USA är ESI lite svagare och här är det framför allt sysselsättningen som utvecklats sämre än väntat. Den andra sidan av det myntet är att det ökar sannolikheten för att den amerikanska kongressen ska kunna presenterar ett nytt stödpaket innan årsskiftet. Förslag på stimulanser kring 900 miljarder dollar är det som framför allt diskuteras.

Bland tillväxtekonomierna är det lite mer blandad kompott men här sticker Kina fortsatt ut som den ekonomi som kommit allra längst i återhämtningen. Här ligger tillväxttalen redan en bit över nivåerna från hur det såg ut innan Corona-krisen slog till.

Developed Markets

Även om det varit lite småsegt i inledningen av december är börserna i de mer utvecklade ekonomierna upp med 4,4 procent under den senaste 30-dagarsperioden. Det är dessutom endast Nya Zeeland och Schweiz som haft en negativ utveckling. I övrigt är det mest stabila uppgångar.

På börslistan syns också tydligt det genomslag och den omallokering av tillgångar som vaccinoptimismen har bidragit till. Tidigare svaga börser har gått starkt medan flera av de börser som gått hygglig redan tidigare under 2020 har haft en mer blygsam utveckling. Dit hör bland annat Sverige. Det kanske största undantaget från den regeln är den amerikanska börsen som noterar en börsuppgång på 4,9 procent under den senaste perioden och en uppgång på hela 19,1 procent sedan årsskiftet.

Emerging Markets

Även tillväxtekonomierna har gått starkt under den senaste 30-dagarsperioden och noterar en genomsnittlig uppgång på 4,2 procent under de senaste 30 dagarna. Här landar dessutom årets uppgång på hela 15,8 procent, även om dt är ett fåtal börser som står för huvuddelen av den uppgången. Noterbart är att Kina, som tidigare under årets gått så starkt, är den enda börsen som tappat. Samtidigt har Sydkorea, med en likartad utveckling tidigare under 2020, fortsatt att rusa uppåt.

Vaccinoptimismen, tillsammans med svagare dollar och fortsatt låga räntor, har gett eftersläntrarna en ordentlig skjuts under den senaste 30-dagarsperioden, med tvåsiffriga uppgångar i många länder. Uppgångarna är dessutom väl spridda över världen även om Europa och Sydamerika sticker ut allra tydligast.

Frontier Markets

Bland förhoppningsekonomierna stannar den genomsnittliga uppgången under den senaste 30-dagarsperioden på 3,7 procent. Än saknas det därför några tiondelar innan årets utveckling når upp till nollstrecket. Även här är det mycket Europa bland vinnarna även om uppgången är bredbaserad.  Flera av de övriga länderna på vinnarlistan gynnas av en något svagare dollar. 

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -