En hygglig inledning på börsveckan

Makrokommentar I veckan kommer viktiga konjunktursignaler och amerikanskt räntebesked. Dessutom sätts hoppet till amerikanskt stödpaket och att förhandlingarna mellan EU och Storbritannien äntligen ska gå i mål.

Det är fortsatt trögt på många av världens börser. Den svenska börsen backade med 0,2 procent i veckan som gick medan den amerikanska tappade 1,0 procent. Det är främst bland tillväxtekonomierna vi hittar vinnarna under december och här har genomsnittsbörsen faktiskt stigit med lite drygt 3 procent under decemberinledningen.

Även på räntemarknaden syns försiktigheten och marknadsräntorna kröp ner under veckan som gick.

Att börserna i mer utvecklade ekonomier utvecklats så svagt förklaras delvis av den fortsatt smittspridningen och de restriktioner som detta föranlett. Till detta kan dessutom läggas att handelsförhandlingarna mellan EU och Storbritannien går trögt samt att vi ännu inte sett ett amerikanskt stödpaket.

hjälpte det inte att ECB återigen öppnade plånboken och EU-länderna slutligen röstade igenom en ny långtidsbudget och stödpaketet på 750 miljarder euro.

Den här veckan ser ändå ut att få en hygglig inledning.

Det har ändå kommit en del positiva signaler kring ett nytt finanspolitiskt stödpaket omfattande cirka 900 miljarder dollar. Det kan komma att röstas om detta nu i veckan. Dessutom kommer den amerikanska centralbanken med sitt nya penningpolitiska besked på onsdag. Några större nyheter är inte att vänta, enligt analytikerkåren. Det finns nog ändå vissa förhoppningar om att banken kommer att ge tydliga signaler om att man är beredda att agera, om så skulle krävas.

På onsdag publiceras dessutom de preliminära inköpschefsindexen för december. Här finns det ändå en viss risk för besvikelser i spåren på nya restriktioner. Svaga siffror skulle kunna dämpa humöret på finansmarknaden även om många säkert tagit viss höjd för detta.

Vi får dessutom hoppas att britterna och EU kommer närmare en lösning under den här veckan. Förhandlingarna fortsätter och i EU är man vad vid sista-minuten-lösningar.

För svenskt vidkommande blir torsdagens konjunkturprognos från Konjunkturinstitutet (KI) intressant läsning. Framför allt mot bakgrund av att vi nu har ett vaccin på intågande. Frågan är om KI är lika optimistiska kring den ekonomiska återhämtningen som marknaden tycks vara?

torsdag kommer även de svenska arbetslöshetssiffrorna för november. Det kan konstateras att svensk arbetsmarknad varit betydligt starkare än väntat under de senaste månaderna och förhoppningsvis bekräftas det också i novembersiffrorna. En lite uppgång i arbetslösheten kan det ändå bli.

Måndag

Idag röstar elektorerna fram den nya amerikanska presidenten och det högst troliga scenariot är att det blir Joe Biden. Visserligen kan elektorerna i vissa fall rösta på en annan kandidat än den som valts av väljarna men det är mycket ovanligt att så sker. Dessutom måste 32 elektorer göra detta för att ändra valresultatet. Den svenska arbetsmarknaden fortsätter att uppvisa styrka men vi får se om varslen nu börjar stiga.

Tisdag

Den kinesiska ekonomin är ”bäst i klassen” när det gäller återhämtningen och både industriproduktion och detaljhandel väntas ha fortsatt upp i oktober. Konjunkturinstitutet publicerar sin extramätning av utvecklingen hos företagen. Det har börjat synas tecken på att de nya restriktioner som genomförts både i Sverige och omvärlden tar sin tribut. Det är ändå en bra bit från vårens dystra siffror.

Onsdag

De preliminära inköpschefsindexen för december rullas ut på bred front. Fortsatta nedgångar väntas i pandemins spår men kan bara indexen hålla sig kring väntade nivåer så ska det inte behöva bli så surt på marknaden. Vi på Placera tror dock att risken finns på nedsidan. Dessutom lämnar den amerikanska centralbanken sitt penningpolitiska besked under kvällen. Inga större nyheter väntas men intressant förstås vad medlemmarna i den penningpolitiska kommittén (FOMC) tror om den ekonomiska utvecklingen.

Torsdag

Konjunkturinstitutet publicera ny prognos. Högintressant att se vad de tror om återhämtningen nu när ett vaccin är på väg. Norges bank och Bank of England lämnar räntebesked men väntas vila på handen vad gäller nya åtgärder. Bank of England har dock ett knepigt läge om inget handelsavtal har hunnit förhandlas fram. Håll också koll på veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa i USA som förhoppningsvis ska vika ner efter förra veckans överraskande höga utfall.

Fredag

Brittiska hushåll väntas ha varit något mer återhållsamma med shoppingen i november. Det viktiga tyska IFO-indexet väntas hålla sig relativt stabilt. Men även här vill vi på Placera flagga för att det kan bli lite svagare siffror till följd av de restriktioner som satts in. Det gäller dock inte de allra senaste tuffa åtgärderna då huvuddelen av statistiken samlats in innan dess besked kom.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -