Hoppet står till Fed och stödpaket

Makrokommentar Inför den här veckan hoppades vi på Placera att ett antal ekonomisk-politiska beslut skulle komma som kunde ge börsen lite ny luft under vingarna. Det har ännu så länge varit lite blandad kompott när det gäller leveransen.

Den Europeiska Centralbanken levererade enligt förväntningarna och det tyngsta beskedet var utvidgning av pandemi-programmet (PEPP). för köp av finansiella tillgångar, med 500 miljarder euro till totalt 1 850 miljarder euro.  Dessutom, i vanlig ordning, ny generös utlåning till banksektorn.

Även EU lyckades komma med positiva besked när knutarna kring EU:s långtidsbudget och krisfond slutligen kunde lösas vid veckan toppmöte. Det betyder, förutom att EU slipper någon sorts temporär nödlösning, att 750 miljarder euro lösgörs till krisfonden vid årsskiftet. Dessutom säkerställer det EU-budgeten för de kommande sju åren.

Att Ungern och Polen, som blockerat budget- och krisfondsfrågan och velat stryka ”demokrati-paragrafen”, till slut vek ner sig får anses vara som väntat. Dessa två länder är bland de största mottagarna av stöd från EU. Den totala summan som dessa två länder nu får tillgång till summerar till runt 180 miljarder euro. Så incitamenten för dem att nå en överenskommelse har definitivt funnits där. Inte att förvåna var dessutom den ungerska forinten och den polska zlotyn två av de stora vinnarna på valutamarknaden efter beskedet.

Dessa två, från ett finansmarknadsperspektiv, goda nyheter förmådde ändå inte att lyfta humöret på finansmarknaden och den stora förklaringen torde vara att de inte kom som några överraskningar.

Allt går heller inte Europas väg just nu. Handelsförhandlingarna mellan EU och Storbritannien går trögt. Den brittiska premiärministern Boris Johnson varnade dessutom i ett tal under torsdagen att ”det är en stor sannolikhet” att ingen överenskommelse kommer att nås innan årsskiftet. Det hjälpte tydligen inte att Johnsson och EU-ledaren Ursula von der Leyen åt en trerättersmiddag häromdagen.

Den stora stötestenen från brittiskt håll tycks vara att landet måste förbinda sig att i framtiden följa de förändringar som görs i EU:s regelverk. Framför allt gällande konkurrensregler.

Nu har dessutom Ursula van der Leyen varnat för att ett brittiskt utträde utan handelsavtal är det mest sannolika utfallet om parterna inte kan komma överens under helgens sista-minuten förhandlingar.

Pundet tog rejält med stryk efter Johnsons utspel och för att förhindra stök, när det brittisk EU-utträdet slutligen blir definitivt vid årsskiftet, har EU aktiverat en nödplan för att bland annat lastbils- och flygtrafiken ska fungera hjälpligt även efter årsskiftet.

Nu vänds hoppet till att det ska levereras ordentligt på andra sidan Atlanten.

Efter att det kommit allt tydligare tecken på att den amerikanska arbetsmarknaden försvagas så ökar trycket på både finans- och penningpolitiken. Nyanmälda arbetslösa stiger enligt veckostatistiken samtidigt som antalet sysselsatt steg mindre än väntat i november.

Det första som ligger i pipeline är en kortsiktig finansiering av statsapparaten som annars riskerar att behöva stänga delar redan till helgen. Men det viktigaste är ändå att kongressen kommer överens om ett nytt finanspolitiskt stimulanspaket. Finansministern Mnuchin har gått ut med ett förslag omfattande 916 miljarder dollar, medan den arbetsgrupp av Demokrater och Republikaner som förhandlar i kongressen har ett paket som omfattar 906 miljarder men där har man ännu inte kommit överens om detaljerna.

Det är därmed inte själva totalsummorna som är problemet utan istället hur stödet ska fördelas. Några av stötesterna rör hur mycket direktstöd som ska gå till hushåll och hur stödet till småföretag ska utformas. Dessutom finns frågetecken kring hur de 6 500 stämningar som är Covid-relaterade ska hanteras. Det handlar om allt från stämningar av lokala myndigheter för olika förbud som genomförts i spåren av Covid-bekämpning, kontraktsbrott och fångar som protesterar mot förhållandet på fängelserna.

Vi på Placera erkänner att vi har lite svårt att hänga med i alla svängar kring det amerikanska stödpaketet men konstaterar att ett paket bör presenteras under nästa vecka för att inte finansmarknaden ska börja misströsta rejält. För efter nästa vecka går kongressen på julledighet och vid årsskiftet löper tiden ut för många av de temporära åtgärder som det tidigare beslutats om.

I nästa vecka, den 16 december, ska dessutom den amerikanska centralbanken meddela sitt sista penningpolitiska besked för det här året. Förväntningarna på vad Federal Reserve ska presentera har visserligen successivt skruvats upp men det är egentligen inga dramatiska nyheter som väntas. Fed väntas förlänga tidshorisonten med nollräntor och fortsätta köpen av finansiella tillgångar med 120 miljarder dollar i månaden.

Vid det här mötet ska dessutom de enskilda medlemmarna i den räntesättande kommittén (FOMC) presentera sina uppdaterade prognoser. Något som lär visa på hur allvarligt man tar på effekterna av den förnyade smittspridningen samt deras förhoppningar på hur den snart inledda vaccineringen kommer att påverka den ekonomiska återhämtningen. Det senare inte minst viktigt för synen på när stimulanserna kan börja dras tillbaka.

Drömscenariot under nästa vecka är förstås ett nytt stödpaket samtidigt som Federal Reserve håller den eventuella långränteuppgång som väntas bli följden, stången med sina besked.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -