När blir kronan ett Riksbanksproblem?

Makrokommentar Svensk inflation fortsätter att ligga långt under Riksbankens inflationsmål. Dessutom finns tecken på att den allt starkare kronan börjar bli en faktor som i allt högre grad bekymrar medlemmarna i riksbanksdirektionen.

Den svenska inflationstakten fortsatte ner i november. I alla fall gäller KPIF-inflationen, där effekten av räntesatsförändringar räknas av och som är Riksbankens inflationsmål. KPFI-inflationen landade i november på 0,2 procent i årstakt.

Däremot steg KPIF exklusive energiprodukter till 1,1 procent. Ett inflationsmått som blivit alltmer populärt hos Riksbanken eftersom det mer tydligt visar på det underliggande inflationstrycket i svensk ekonomi. Dessutom ett mått för banken att hålla fast vid för att kunna hävda att banken inte avviker i alltför hög grad från sitt inflationsmål. Bägge inflationsmåtten ligger ändå med god marginal under målet på 2,0 procent.

I nuläget är det här kanske ett mindre bekymmer för Riksbanken. I samband med sitt senaste penningpolitiska besked den 26 november gjorde man, förutom att ge beskedet att utöka obligationsköpet med 200 miljarder, en nedjustering av sina inflationsprognoser på kort sikt. Då tog banken rejäl höjd för låga inflationsutfall under kommande månader med resultatet att november månads KPIF-utfall faktiskt hamnar en tiondel över Riksbankens egen prognos.   

Därmed skulle riksbanksdirektionen också kunna hävda att inflationen utvecklas enligt plan. Även om de flesta av oss som mer nära följer Riksbankens göranden och låtanden snarare skulle hävda att inflationsutfallet för november mer är beviset på att Riksbanken följer det numera väletablerade mönstret att missa inflationsmål med tämligen vid marginal.

På marknaden har inflationsutfallet för november gett mycket små effekter. Ett tydligt tecken på att i stort sett ingen räknar med att det ska påverka Riksbankens penningpolitik i någon högre grad. Riksbanken är numera i vänteläge.

Det som möjligen skulle kunna påverka Riksbankens framtida agerande är om kronan skulle fortsätta att stärkas. Det har i alla fall börjat komma små signaler i den riktningen. I det senaste penningpolitiska protokollet, som publicerades i måndags, framkom att flera av direktionsmedlemmarna diskuterade en möjlig räntesänkning. Det skulle i så fall betyda en återgång till negativ styrränta eftersom styrräntan i utgångsläget ligger på 0,0 procent.

Vår tolkning av att diskussionen om negativ ränta återigen kommer upp är att det i högre grad är föranlett av den senaste tidens kronförstärkning än av fortsatt låga inflationsutfall.  Lite extra bränsle till den brasan fick vi också i samband med tisdagens tal av riksbankschefen Stefan Ingves. Där framhöll han behovet av att utöka Riksbankens valutareserv och önskade att detta kunde göras av Riksbanken direkt istället för via lån genom Riksgälden. Förvisso teknikaliteter men som om de genomfördes skulle sätta kronan under press. I alla fall i det korta perspektivet.

Vi på Placera kanske är lite för konspiratoriskt lagda men tolkar både protokoll och Ingves tal som att banken vill skicka en signal till marknaden att kronans relativa styrka återigen blivit en mer central faktor för banken att ta hänsyn till. Kronan är ännu inte uppe på de nivåer som skulle föranleda Riksbanken att agera, men skulle den trendmässiga förstärkningen fortsätta skulle vi snart kunna vara där. Senast Riksbanken var riktigt bekymrade över kronans framfart var 2015.

En ytterligare faktor som kan påverka Riksbanken är övriga centralbankers agerande.

I eftermiddag kommer nytt penningpolitiskt besked från ECB och de kommer med största sannolikhet att drämma till med nya penningpolitiska stimulanser. Det väntas bland annat beslut om utökade köp av obligationer, samt ny generös utlåning till bankerna, Men det skulle heller inte förvåna om ECB-ledningen mer tydligt flaggar för att en räntesänkning också finns i korten. Inte minst som euron stärkts kraftigt mot dollarn under de senaste veckorna.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -