Tysk Elekta-konkurrent får köpstämpel

Aktieanalys Tyska medicinteknikföretaget Siemens Healthineers tar nu upp konkurrensen med svenska Elekta genom sitt uppköp av Palo Alto-baserade Varian Medical Systems. Placera ger aktien ett köpråd.

Siemens Healthineers kan därmed lägga till ytterligare en produktlinje till sin verksamhet och tar nu klivet upp som en av världens absolut största medicinteknikbolag.

Företaget har trots pandemiläget klarat sig relativt bra. Bolaget lämnade den 2 november helårssiffror för det brutna räkenskapsåret 2019/2020. Omsättningen var i det närmaste oförändrad men nettovinsten sjönk 7 procent till stor del beroende på att efterfrågan på laboratoriediagnostik och tester sjönk betydligt i spåren av coronapandemin. Sjukhus världen över har i år prioriterat olika typer av coronatester framför vanliga medicinska tester.  

Det som överraskade marknaden var orderboken som var starkare än väntat, och bolaget guidade om en omsättningstillväxt på mellan 5 till 8 procent för 2021. Ledningen målar upp en positiv bild, och tror att nettovinsten ökar mellan 10 till 18 procent. Till stor del drivs tillväxten av att en betydande vårdskuld har byggts upp under corona, som spås börjas betas under nästa år. 

Siemens Healthineers är världsledande inom medicinsk bilddiagnostik som omfattar tekniker och processer för att skapa bilder i medicinskt syfte. Bilddiagnostik omfattar bland annat röntgensystem, ultraljud, mammografi och datortomografi. Det är bolagets största affärsområde och omsättningen växte med knappt 2 procent och omsatte drygt 9 miljarder euro, vilket motsvarar närmare 60 procent av bolagets totala omsättning på 14,5 miljarder euro.

Bilddiagnostik är det lönsammaste produktområdet med en rörelsemarginal på 21 procent, betydligt högre än bolagets genomsnitt på 15,4 procent. Och det enda produktområdet med stigande rörelseresultat.

Näst största produktområde är laboratoriediagnostik med 3,9 miljarder euro i omsättning, vilket dock var en tillbakagång med drygt 5 procent under året. En minskad försäljning som fick stora konsekvenser på rörelseresultatet som sjönk dramatiskt från 386 miljoner euro till 72 miljoner euro.

Det minsta produktområdet är avancerade behandlingar. Avancerade behandlingar lyckades dock växa och ökade omsättningen med 1,7 procent, vilket gav ett rörelserelsultat på 298 miljoner euro. Avancerade Behandlingars omsättning motsvarar 11 procent av Siemens Healthineers totala omsättning och har ett rörelseresultat 13,4 procent av det totala rörelseresultatet.

Marknadens förväntningar ligger i linje med bolagsledningens för nästa år. Det ger en försäljningstillväxt på 7,5 procent för nästa år. Marknadens prognoser sträcker sig längre fram än bolagsledningens. För 2022 är förväntningarna en fortsatt tillväxttakt på 7,5 procent. Men året efter 2023 spås vinsttillväxten halveras och sjunka till en tillväxttakt på mer modesta 3,5 procent.

Samtidigt spås nettovinsten öka betydligt mer än omsättningen. Ledningen guidar för en nettovinstökning på 10 till 18 procent för nästa år. Vinstestimaten hos marknadens analytiker spår en vinsttillväxt på 13,9 för 2022 som sedan sjunker till 9,4 procent till 2023. Om vinstprognoserna blir besannade stiger rörelsemarginalen från dagens 15,4 procent till hela 19,1 procent för 2023.

Men Siemens Healthineers kommer att få ytterligare ett produktområde i och med förvärvet av Silicon Valley-baserade Varian Medical Systems.

Varian Medical Systems är en stor konkurrent till svenska Elekta. Bolaget har världens största bas av strålterapienheter, vilket motsvarar 55 procent av den globala installerade basen av enheter. Och det finns flera tydliga fördelar med förvärvet för Siemens Healthineers.

Att kombinera Varian Medical Systems strålterapi med Siemens omfattande verksamhet inom diagnostisk kommer att skapa en unik produktlinje. Det nya bolaget har nu möjligheten som enda spelare att tillhandahålla så kallade "end-to-end" onkologilösningar. Man har en marknad från bilddiagnostik för att upptäcka cancer i ett tidigt skede till behandling och terapi av sjukdomen. Det kan ge bolaget en konkurrensfördel på en marknad där vårdgivare i allt högre grad vill begränsa leveranskedjans komplexitet och handla med färre leverantörer.

Förvärvet öppnar en ny tillväxtmarknad för Siemens Healthineers, vilket kommer att kompensera för den gradvis avtagande efterfrågan på sin avancerade bilddiagnostik och övriga produktområden som börjar bli ett allt mer moget segment med lägre tillväxt.

Den stora uppsidan är antagandet av ett stort växande behov av strålterapi på tillväxtmarknader som Kina och Indien. Tillväxtmarknaderna är har inte det tätheten med strålterapi som på de utvecklade marknaderna. Och de ligger också långt efter inom avancerade bilddiagnostik. Det skapar nya möjligheter på sikt för de flesta av Siemens Healthineers produkter.

Medan hårdvaruaffären för strålterapi fått mest uppmärksamhet för sin potential för Siemens Healthineers verksamhet, är Varians mjukvaruverksamhet ovanligt intressant. Den kan sägas vara juvelen i kronan. Tillväxten för mjukvarusegmentet var starkt för helåret 2020, och når 18 procent av Varians totala omsättning på 3 168 miljoner dollar.

Varians ledning har uttalat sig och betonat att många vårdgivare har blivit alltmer fokuserade på digitaliseringens utmaningar. I synnerhet när det gäller komplex integration av diagnostiska och kliniska tillämpningar i hela sjukvården. Förändrade modeller för vårdutbud mot tvärvetenskapligt samarbete för diagnos och vård har bara intensifierat fokus på att lösa problemen. Varians mjukvarupaket erbjuder digitala lösningar inom cancervården.

Det finns inte några kombinerade vinstprognoser på Siemens Healthineers efter uppköpet av Varian Medical Systems. Enligt Siemens Healthineers bör affären vara klar under första halvåret 2021 efter ett antal myndigheters godkännande.

Bolaget har uppskattat att sammanslagningen ger runt 300 miljoner euro i synergier genom ökade intäkter och minskade kostnader fram till 2025. Det bör ge en rörelsemarginal på drygt 20 procent 2025, vilket är högre än historiska snittet.

Vi uppskattar att det nya bolaget blir ett av de absolut största globala medicinteknikbolagen och får stora möjligheter att utveckla sin konkurrenskraft inom framtida digitala tjänster. För den tålmodige och långsiktige investeraren rekommenderar Placera köp för Siemens Healthineers.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Siemens Healthineers AG Köp 39,92 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -