Börsen kan få ny luft i veckan

Makrokommentar Det verkar som att börser på många håll i världen tagit en liten andningspaus i inledningen av december. I alla fall i Europa. Kanske kan ECB-besked, EU-toppmöte och amerikanskt stödpaket ge börsen lite ny luft.

Vi har en lite trögare vecka på de europeiska börserna bakom oss medan den amerikanska (S&P500) nådde nya rekordnivåer efter en uppgång med 1,7 procent. Det var framför allt avslutningen på veckan som var stark i USA. Ett skäl till detta var att diskussionerna om ett nytt stödpaket tycks gå framåt. Förväntningarna på ett sådant, redan i närtid, fick dessutom extra skjuts när den amerikanska sysselsättningsstatistiken för november visade sig vara svagare än väntat. Sysselsättningen steg med bara 245 000 personer.

Dessutom behöver de amerikanska politikerna komma överens om en ny finansiering. Annars riskerar man att slå i skuldtaket mot slutet av den här veckan, vilket skulle kunna leda till att delar av statsapparaten måste stängas. Synnerligen olyckligt givet omständigheterna, men kanske också ett skäl att tro på en överenskommelse under veckan som kommer. 

Förväntningarna på nya finanspolitiska stimulanser skapade dessutom ett visst tryck uppåt på amerikanska räntor. Den amerikanska 10-årsräntan närmar sig nu 1 procent, och även om det inte är någon fara just nu så kan stigande räntor bli ett problem för börsen framöver.

Även flera råvarupriser har stigit under veckan som gått men det beror också delvis på att den amerikanska dollarn har fortsatt att tappa. En dollar har nu halkat ner till 8,50 kronor.

Under helgen har det förts nya förhandlingar på toppnivå kring ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien. Det råder ändå ganska stor förvirring kring hur det egentligen går med förhandlingarna. Signalerna från olika håll är ganska spretiga. Det som alla däremot är överens om är att tiden börjar rinna ut. Helst borde det finnas någon form av avtal på plats inför det EU-toppmöte som inleds på torsdag. Då ska förhoppningsvis även förhandlingarna om EU:s långtidsbudget och krispaketet gå i lås. Annars kan det bli lite stökigt på finansmarknaderna, även om effekterna inte ska överdrivas.

På torsdag lämnar dessutom ECB sitt penningpolitiska besked. Det är vida väntat att banken kommer att presentera nya åtgärder. Det lär i första hand röra sig om nya obligationsköp och eftersom förväntningarna är så högt ställda måste ECB drämma till rejält. I annat fall lär marknaden bli besviken.

Under kommande vecka lär det dessutom vara fortsatt fokus på vaccinering mot Covid-19. Britterna är först ut och där startar vaccineringen på tisdag. Här hemma väntar vi fortfarande på EU:s godkännande av de nya vaccinerna. Något som, enligt planerna, ska ske runt årsskiftet. Vi får hoppas att Sverige verkligen är redo när väl godkännandet kommer.

I övrigt är det en hel del inflationssiffror som rullas ut under veckan som kommer. De svenska siffrorna publiceras på torsdag och det lär bli bister läsning för Riksbanken. I den senaste prognosen har banken däremot tagit höjd för detta så någon större överraskning lär det inte bli. Därmed borde också större marknadsrörelser utebli.

Måndag

Det viktigaste har kanske kommit under natten när det visade sig att kinesisk export steg betydligt snabbare än vänta i november. Uppgången summerar till hela 21,1 procent i årstakt. Importen steg med mer blygsamma 4,5 procent. Riksbanken publicerar penningpolitiskt protokoll och SCB kommer med hårda siffor över industriproduktion och orderingång till industrin.

Tisdag

De svenska bostadspriserna har rusat under året och de har troligen fortsatt stiga under den senaste månaden. Räkna med att amorteringskraven kommer tillbaka under nästa år och då blir det intressant att följa vad som sker med priserna. ZEW-index i Tyskland väntas ha rört sig uppåt, vilket kanske inte är så förvånande sett till hur det sett ut på marknaden under senare tid. Amerikanska småföretag väntas däremot ha blivit lite deppigare.

Onsdag

Lång kinesisk inflation gör att dörren står öppen för ytterligare stimulanser även om det är tveksamt om sådana behövs i nuläget. Prospera publicerar den senaste mätningen av inflationsförväntningarna och om dessa sjunker ytterligare lägger det ny sten på bördan för Riksbanken. Tveksamt ändå om det triggar en räntesänkning.

Torsdag

Ett EU-toppmöte inleds och det vore högst önskvärt att ett handelsavtal med Storbritannien kunde diskuteras i samband med detta. Vi får veta mer om detta under veckan. Den svenska inflationen väntas ligga och stampa kring nollstrecket. Dagens huvudnummer är förstås ECB:s penningpolitiska besked. Det kan nog anses som spikat att Christine Lagarde annonserar utökade köp av obligationer. Hur mycket det väljer att köpa står dock än så länge skrivet i stjärnorna.

Fredag

Fortsatt fokus på EU-toppmötet och den andra stora frågan är givetvis om övriga länder kan pressa Polen och Ungern att godkänna långtidsbudgeten och krisfonden. Det är förstås högts önskvärt att pengarna kan börja fördelas tidigt under nästa år. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -