På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen nära noll, Latour faller tungt

Börsen Stockholmsbörsen visade små rörelser under fredagens inledande handel och handlades på båda sidor om nollstrecket. I Europa sågs blandade indexrörelser.

Latour och SAS pressades i öppningshandeln medan Nent däremot stärktes efter Morgan Stanleys uppgradering.

Klockan 9.55 noterades storbolagsindex OMXS30 i stort sett oförändrat till 1.912. Aktier för nästan 4,8 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. På kontinenten hade tyska DAX gått ned 0,2 procent medan franska CAC 40 däremot stigit 0,5 procent.

Investmentbolaget Latour föll 10 procent till 194:50 kronor efter att det stått klart att familjen Douglas avyttring, som aviserade efter börsstängning på torsdagen, gjordes till 190 kronor per aktie. Totalt sålde familjen Douglas 11 miljoner aktier, motsvarande 1,7 procent av aktiekapital och 1,0 procent av rösterna i investmentbolaget, för nästan 2,1 miljarder kronor.

SAS rekylerade ned 6,9 procent, efter att ha slutat torsdagen upp 5,2 procent trots en svag kvartalsrapport. Nordea spår nu en tung förlust 2021 och att flygbolaget inte når ett positivt kassaflöde förrän 2022. DNB tar upp bevakningen av SAS med en säljrekommendation.

Tv- och streamingbolaget Nent fanns däremot bland de tidiga vinnarna med en uppgång på 8,2 procent till 482:20 kronor. Morgan Stanley har höjt Nent till övervikt från jämvikt och dragit upp riktkursen till 600 från 230 kronor.

Servicebolaget Coor gynnades samtidigt av att Nordea återupptagit bevakning med en köprekommendation och riktkurs 85 kronor. Aktien steg 3,5 procent till 73:50 kronor.

I storbolagsindexet var fördelningen 50/50 mellan aktier på plus respektive minus. Electrolux, SSAB och Astra Zeneca fanns bland vinnarna medan SCA och ASSA gick sämst.

På fredagsmorgonen informerade bettingbolaget Kindred om att Stefan Lundborg avgår ur styrelsen med omedelbar verkan. Skälet är att han utreds av Ekobrottsmyndigheten (EBM) för misstanke om insiderbrott. Även gamingbolaget G5 meddelade att Stefan Lundborg lämnar styrelsearbetet tillsvidare.

Kindred steg 1,5 procent och G5 gick upp 0,9 procent.

Enad Global 7 stärktes 9 procent till 114:50 kronor. Under senare delen av torsdagen blev det känt att Handelsbanken höjt riktkursen till 130 kronor (102) och upprepat köp.

Flexion Mobile, en distributionsplattform för Android-spel, handlades upp 19,5 procent till 19 kronor. Bolaget tillförs brutto cirka 114 miljoner kronor i den riktade emission som meddelades på torsdagskvällen. Teckningskursen var 14:30 kronor per aktie.

Mycronic stärktes 2,2 procent, efter att ha fått en order på SLX-maskritare från en befintlig kund i USA med ett ordervärde i intervallet 12-16 miljoner dollar.

Itab Shop Concept ska ta in cirka 768 miljoner kronor i en emission. Bolaget räknar nu också med att ebitda för räkenskapsåret 2020 hamnar i övre halvan av det tidigare prognosintervallet på 380-420 miljoner kronor före engångskostnader. Itab-aktien gick upp 4,9 procent.

Alligator steg 6,6 procent på nyheten om att amerikanska FDA har godkänt bolagets så kallade IND-ansökan för CD40-antikroppen mitazalimab.

Graf över OMXS30-indexet under fredagen:

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -