På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Vill du vara med där framtiden skapas?

Aktieanalys Tyska lasermaskinspecialisten LPKF Laser & Electronics spås en ljus framtid. Ny teknik ska ge bolaget ett nytt och större tillväxtben.

LPKF Laser & Electronics är en av världens få leverantörer av lasermaskiner och laserbaseradelösningar för teknikindustrin. Lasersystemen används bland annat för tillverkning av kretskort, mikrochips, bildelar, solpaneler och för tillverkning av mikroelektronik.

LPKF:s maskiner är viktiga för att göra framsteg inom andra högteknologiska sektorer. Det ger i sin tur snabbare, mindre och mer energieffektiva produkter.

LPKF levererar sina produkter till kunder inom fordons-, elektronik-, telekommunikations- och solindustrin. Företaget har sitt huvudkontor i Garbsen i närheten av Hannover.

Verksamheten är indelad i de fyra segmenten; Solar, Electronics, Welding och Development. Solardelen producerar maskiner för att göra solpaneler, Electronics gör maskiner för tillverkning av kretskort med laserteknik, Welding sysslar med maskiner för att svetsa samma plastbitar i stora volymer och Development håller på med att ta fram kretskortsprototyper åt kunder.

Förra året utgjorde Soldelen 31 procent av omsättningen, Electronics stod för 31 procent, Welding för 20 procent och Development för 17,5 procent.

Geografiskt sett är omsättningen jämnt fördelad. 2019 gick drygt en fjärdedel av omsättningen till USA, drygt en fjärdedel till Asien exklusive Kina, drygt 18 procent till Kina och drygt en fjärdedel till kunder i Europa.

Under det tredje kvartalet 2020 minskade LPKF:s omsättning något och för helåret väntas omsättningen landa på mellan 96 och 102 miljoner euro. Det ska jämföras med 2019 års omsättning på 140 miljoner euro. Ebitmarginalen spås enligt prognosen uppgå till mellan 8 och 12 procent.

Anledningen till den lägre omsättningen för LPKF beror på att kunderna valt att skjuta fram sina investeringar på grund av pandemin. Det handlar alltså om en kortsiktig nedgång.

Trots den lite svagare omsättningen håller vd Götz M. Bendele fast vid investeringarna i nya teknologier. Framför allt handlar det om LIDE-tekniken som han tror kommer att leda bolaget till nästa tillväxtspår.

Det som gör LPKF extra intressant är just de nya tekniker som bolaget forskat fram. Det mest intressanta är LIDE-tekniken. LIDE står för Laser Induced Deep Etching som LPKF har utvecklat och patenterat.

Om några år spås LIDE stå för en stor del av bolagets omsättning. Tekniken spås bland annat vara en förutsättning för att kunna tillverka allt från böjbara bildskärmar och än mer effektiva solpaneler.

Det långsiktiga finansiella målet är att nå en omsättning på 360 miljoner euro år 2024. Samtidigt är målet att nå en ebita-marginal på 25 procent. Om LIDE-tekniken verkligen slår igenom är de här uppskattningarna sannolikt blygsamma.

P/e-talet på förväntad vinst nästa år är 36. Bolaget värderas till 575 miljoner euro.

LPKF är den aktie på TecDax som spås se den största vinstökningen av alla bolagen på indexet. Under nästa år väntas vinsten stiga med drygt 130 procent jämfört med nivån 2020.

LPKF-aktien ingår i indexet TecDAX som innehåller de 30 mest omsatta tyska techaktierna. Hittills i år har aktien stigit med runt 50 procent. Handeln har under året varit relativt volatil.

LPKF bevakas av fem analytiker. Samtliga sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 31,88 euro. Det innebär en potentiell uppsida på runt 35 procent från nuvarande nivå.

LPKF är en intressant aktie för den som vill vara med på vad som kan bli en ny tillväxtresa. Risken är ganska hög men samtidigt är det ett bolag som funnits ända sedan 1979 och vuxit med lönsamhet under många år.  

Ledningen ger ett kompetent intryck. Bolagets stora exponering mot solindustrin borde också göra aktien mer intressant i hållbarhetsfonder framöver.  

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
LPKF Laser & Electronics AG Köp 23,00 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -