Det hänger på konjunktursiffrorna

Mackroveckan Den globala börsrusningen har fortsatt under veckan som gick. Mycket positiva har skett som förklarar uppgångarna men nu krävs också att konjunkturen är med oss. Veckan innehåller en räcka data som ger en bild av hur hårt den nya smittspridningen och karantänsåtgärderna slagit mot återhämtningen.

Världens börser fortsatte på den positiva trenden under förra veckan. Den svenska börsen steg med lite knappt 1 procent medan uppgångar låg på ungefär det dubbla i USA, EMU-området och bland tillväxtekonomierna. Så när november kan summeras handlar det om en av de starkaste globala börsmånaderna i modern tid. Lite beror förstås på hur måndagens handel faller ut och det ser ut att kunna bli en handelsdag åt det svagare hållet.

Oljepriset fortsatte också uppåt under veckan som gick. Priset har dock fallit tillbaka något under helgen och spänningen ökar inför det OPEC+-möte som startar under måndagen. Det är inte helt säkert att man kan komma överens om fortsatta produktionsbegränsningar. Det finns i alla fall några mindre länder som vill öka sin produktion.

Det har funnits en hel del att glädjas åt under de senaste veckorna. Vaccinförhoppningarna är nog nummer ett på den listan och nu spekuleras det kring att en omfattande vaccinering kan starta så tidigt som i mitten av december. Dessutom finns det tecken på att smittspridningen i Europa är på väg att avta något. Däremot syns inga tecken på någon avmattning i USA.

Att Donald Trump gav klartecken till att starta övergångsprocessen bidrog också positivt, även om det är få som tror att Trump ännu gett upp slaget om presidentposten. Joe Biden har dessutom redan gjort en del utnämningar till nyckelposter i en framtida administration som faller marknaden i smaken.  

Det kan väl också hävdas att den makrostatistik som rullats ut under den senaste veckan varit hygglig. I alla fall har den i många fall varit bättre än förväntningarna, men det hänger också samman med att analytikerna den här gången var snabba med att justera ner sina prognoser.

Så nu när mycket positivt troligtvis redan är inprisat i kursrusningen så gäller det att konjunkturen också är med oss. Mycket av den statistiken om rullas ut under veckan kommer dessutom att visa på hur hårt de nya restriktionerna slagit mot den ekonomiska återhämtningen. Det som kommit hittills har ändå mest varit åt det mer positiva hållet, men det betyder också att förväntningarna iför kommande siffror skruvats upp.

Tisdagens inköpschefsindex för industrin väntas hålla emot rätt väl. Något som vi bland annat såg i de preliminära siffror som kom i förra veckan. En nyckelfaktor blir givetvis hur det amerikanska indexet (ISM) utvecklas, men vi är också mycket nyfikna på det svenska indexet som var så starkt i förra mätningen.

Sämre lär det se ut när tjänstesektorn presenterar sina index under torsdagen. Här är effekten av restriktionerna betydligt mer allvarlig och framtidsförväntningarna lär göra en djupdykning. Förutom kanske i USA. Mycket av det här ligger dock redan i förväntningarna. Så frågan är om det kommer att ha någon större effekt på finansmarknaden.

En nyckelfaktor till börshumöret blir också hur den amerikanska arbetsmarknaden utvecklas. Här blir det en väntan på fredagens siffror men inför dessa kommer en räcka data som ska skärskådas. Förutom inköpschefsindexen. Den amerikanska centralbankens regionala rapport (Beige book) på onsdag och samma dag kommer ADP-mätningen av sysselsättningen i privat sektor. På torsdag kommer som vanligt veckodata över nyanmälda arbetslösa. Där vi sett en lite oroväckande trend de allra senaste veckorna.

Sedan avlutas allt mer fredagens crescendo i form av de officiella sysselsättningssiffrorna för november. En fortsatt sysselsättningsuppgång väntas även om det blir en viss nedväxling i antalet nya jobb. En svagare siffra än väntat lär sätta lite skräck i marknaden även om det också betyder att nya stimulanser är att vänta.

Två politikfrågor som skulle kunna gjuta ytterligare mot i investerarna vore om vi fick indikationer på att diskussionerna om ett nytt, amerikanskt finanspolitiskt stödpaket går framåt och att förhandlingarna kring ett nytt handelsavtal mellan EU och Storbritannien går i någorlunda mål. I det senare fallet börjar tiden verkligen rinna ut.

Måndag

Under natten mot måndag har det kommit positiva siffror från Kina där inköpschefsindexen slog förväntningarna. Industriindex steg till 52,1 och tjänsteindex till 56,4. Dessutom var söndagens japanska makrosiffror betydligt starkare än väntat både från industrin och detaljhandeln. Från Tyskland kommer under dagen nya inflationssiffror som väntas visa på ett fortsatt deflationstryck. OPEC+ inleder ett tvådagarsmöte.

Tisdag

Inköpschefsindexen för november rullas ut på bred front. Industrin väntas ha klarat sig bättre än tjänstesektorn men de här siffrorna ger ändå en färsk indikation hur hårt de nya restriktionerna har slagit mot den ekonomiska återhämtningen. Det blir givetvis högintressant att se hur den svenska industrin klarar sig. Förra månadens höga utfall blir det nog svårt att nå upp till. För marknaden är det viktigast hur det amerikanska indexet faller ut. En mindre nedgång, men från en hög nivå, väntas.

Onsdag

Tysk detaljhandel har troligtvis gått starkt i oktober, men det var också innan nya karantänsåtgärder sattes in. Arbetslösheten i EMU-området väntas ha tickat upp en aning medan ADP-siffrorna från USA väntas visa på en fortsatt återhämtning i sysselsättningen. Den amerikanska centralbankens regionala rapport över det ekonomiska tillståndet lär ge en god indikation på om den massiva smittspridningen börjar dämpa den ekonomiska aktiviteten i de hårdast drabbade regionerna. Kan bli en liten rysare för marknaden.

Torsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Här har vi redan fått en hel del preliminära siffror som visar på en rejäl dämpning men eftersom det var väntat gav de ingen större marknadsreaktion. Det svenska indexet lär ha backat en del men marknaden har förstås fokus på det amerikanska indexet som väntas hålla sig uppe på en bra nivå. Håll också koll på den amerikanska veckosiffran över nyanmälda arbetslösa då vi sett vissa indikationer på att den starka arbetsmarknaden är på väg att svalna av.

Fredag

Ordersiffror från tysk och amerikansk industri väntas visa på fortsatt uppgång i oktober. Men annars är det förstås fullt fokus på de amerikanska sysselsättningssiffrorna. Lite beroende på hur övrig amerikansk statistik rullas ut under veckan så kan det bli en riktig rysare för marknaden. Förväntningarna ä för närvarande inställda på att de ska ha skapats ytterligare en halv miljon nya jobb i november.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -