På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen kvar på minus, Kinnevik stiger

Börsen Stockholmsbörsen låg på minus under måndagsförmiddagen. En del bolag av mer defensiv karaktär gick mot strömmen medan storbankerna Nordea och SEB tillhörde förlorarna inom storbolagsindex.

Vid 12.10-tiden var OMXS30-index ned 0,5 procent till nivån 1.928. Aktier för 7,1 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. På de ledande Europabörserna noterades mindre rörelser på båda sidor om oförändrade nivåer.

Inom storbolagsindex tappade Securitas samt storbankerna Nordea och SEB mest, alla tre var ned 1,6 procent. På motsatta sidan klättrade Kinnevik 2,3 procent, följd av Getinge och Astra Zeneca med uppgångar på 1,8 respektive 1,5 procent. Swedish Match steg 1 procent.

Lundin Mining och fackförbundet Candelaria Mine Workers Union, som representerar omkring 350 gruvarbetare, har kommit överens om ett nytt kollektivavtal som gäller i 35 månader. Därmed har nu kollektivavtal nåtts med samtliga fem fack vid gruvan. Aktien stärktes knappt 2 procent.

M2 Capital, ett bolag som kontrolleras av Rutger Arnhult, har ökat sitt innehav Odd Molly till 12,4 procent av kapitalet och rösterna. Odd Molly-aktien belönades med en uppgång på nästan 14 procent.

Gruvprospekteringsbolaget Beowulf Mining, som i sju år väntat på att få en bearbetningskoncession för gruvbrytning i Kallak i Norrbotten, steg kraftigt vid lunchtid. Uppgången kom efter att Dagens Industri rapporterat att det pågår regeringsförhandlingar om bolagets ansökan för järnmalmsprojektet. Det Spotlight-listade bolaget var upp drygt 40 procent.

Vid ingången av december kommer förändringarna i MSCI index att träda i kraft, som annonserades redan den 11 november i år. Bland bolag som får flytta upp en lista steg Calliditas 4,1 procent och Platzer ställdes upp 2,7 procent på måndagen.

Bränslecellsbolaget Powercell har fått en beställning på två förstudier inom offroad-segmentet från sin japanska distributör Inabata. Aktien avancerade över 2 procent.

Athanase har lämnat ett budpliktsbud på First-North-bolaget Ivisys om 3:04 kronor kontant per aktie. Ivisys-aktien steg 2,7 procent till 3:01 kronor.

SEB har sänkt sin rekommendation för Peab till behåll från köp inför avknoppningen av fastighetsbolaget Annehem. Peab var ned 3,4 procent.

Recipharm gick åt andra hållet och klättrade 7,6 procent. Kontraktstillverkarens senaste två avtal kring covid-19-vaccin kommer att ge ett betydande vinstbidrag i närtid och samtidigt påverka utvecklingen, och därmed multiplarna, på lång sikt för bolagets sterila tillverkning, skrev Jefferies International i en analys där rekommendationen för Recipharm höjs till köp och riktkursen justeras upp till 200 kronor.

DI satte köpstämpel på Electrolux Professional i måndagens utgåva. Tidningen menar att aktien kan klättra ytterligare 20 procent det kommande året. Aktien var upp dryga procenten.

Börsveckan rekommenderar i det senaste numret av tidningen köp av CAG, Proact, Tieto Evry och Addnode. Samtliga av dessa bolag stärktes, men mest genomslag syntes på CAG och Proact som var upp 5,9 respektive 5,1 procent.

Affärsvärlden pekar ut Diös som en billig värdeaktie och ger en köprekommendation. Aktien steg lite över 1 procent.

Redeye inleder bevakning av bygginformationsbolaget Bimobject med ett riktvärde i basscenariot på 17 kronor per aktie. Aktien klättrade drygt 7 procent till 14:24 kronor.

Sedana Medicals avgående finanschef Maria Engström har sålt aktier i bolaget för omkring 1,5 miljoner kronor. Aktien sjönk 1,9 procent.

Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index måndag 30 november

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -