Riksbanken långt ifrån minusränta

Makrokommentar Riksbanken flaggar för utökade obligationsköp men till en negativ ränta tycks steget fortfarande var långt. Banken skruvar dessutom ner såväl tillväxt- som inflationsprognoser. Kronan har initialt tagit lite stryk efter beskeden men den underliggande trenden talar för fortsatt förstärkning.

Riksbanken drämde till rejält i samband med torsdagens penningpolitiska besked. Banken beslutade att både utöka och förlänga programmet för värdepappersköp. Obligationsköpen kommer nu att fortgå till den 31 december 2021 och utökas från 500 till 700 miljarder kronor. Samtidigt räknar banken med att reporäntan kommer att ligga på 0,00 procent fram till slutet av 2023. Vilket är så långt som Riksbankens prognoshorisont sträcker sig. Det kan därför mycket väl bli så att räntan kommer att ligga kvar på nollan under ännu längre tid än så.

Räntebeskedet kan dessutom tas som intäkt för att Riksbanken ligger väldigt långt ifrån att återgå till negativ ränta. I annat fall skulle en sådan räntesänkning kommit redan nu.

Att Riksbanken utökade obligationsköpen kom inte som någon större överraskning. Även om många trodde att det kunde dröja till inledningen av nästa år innan banken skred till verket.  Däremot var det lite överraskande att banken utökade köpen så pass mycket. I spekulationerna inför beskedet låg förväntningarna mer i nivå med 100 än 200 miljarder kronor.

Att Riksbanken går ut så hårt hänger sannolikt också samman med att ECB väntas komma med nya, stora stimulansåtgärder i samband med sitt penningpolitiska besked den 10 december och att Riksbanken vill vara proaktiva inför detta.

Riksbanken motiverar sitt beslut med att den ökande smittspridningen och de skärpta restriktionerna innebär att det blir en ny nedgång i svensk ekonomi. De skriver ner BNP-prognosen för i år till -4,0 procent (-3,6 procent i förra prognosen) och räknar med en något mindre rekyl uppåt under 2021. Då väntas tillväxten bli 2,6 procent (3,7), medan det blir rejäl fart under 2022 med en BNP-tillväxt på 5,0 procent (3,7).

Arbetslösheten väntas dessutom åter börja ticka uppåt och väntas ligga på i genomsnitt 9,4 procent under 2021. I oktober i år noterades en arbetslöshet på 8,6 procent.

När det gäller inflationen så är det väl nästan så att Riksbanken kastar in handduken i samband med torsdagens besked. Inflationsprognoserna (KPIF) för 2021 och 2022 justeras ner till 0,9 respektive 1,2 procent och det är väl snarast en from förhoppning från bankens sida att inflationen ska närma sig inflationsmålet på 2,0 procent mot slutet av 2023.

På marknaden kan noteras en viss räntenedgång och en mindre försvagning av kronan efter Riksbankens besked. Kronförsvagning följer dock på en längre period med kronförstärkning och vi kan inte se att Riksbankens besked ska innebära någon dramatiskt förändrad syn på kronans utveckling framöver. Så länge riskaptiten på finansmarknaden är god får man räkna med att kronan kommer att fortsätta stärkas, när väl investerarna skakat av sig torsdagens besked och börjar rikta in sig på vad andra centralbanker kan tänkas göra framöver.

Enligt onsdagens protokoll från den amerikanska centralbanken lutar det åt nya stimulansåtgärder från deras sida så länge inget nytt finanspolitiskt paket skakas fram och ECB har redan utlovat sådana på decembermötet.

När detta skrivs handlas en dollar till 8,52 kronor och en euro till 10,15 kronor. De inledde 2020 på 9,35 respektive 10,50.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -