På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Största ägaren backar Castellums bud

Börs Castellum största ägare Rutger Arnhult har ställt sig bakom budet på Entra, men det är långt kvar och andra friare kan dyka upp.

Det säger fastighetsmagnaten till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen efter att Castellum offentliggjort att bolaget avser att ämna ett bud på norska Entra.

"Jag har varit med om sådant här förr, även när det inte gått igenom, jag är luttrad. Det kan komma andra konkurrenter utöver SBB också, man vet aldrig vad som händer. Men det mesta går, utom tennsoldater och nyfödda barn", konstaterar Rutger Arnhult.

De två i dagsläget uppvaktande bolagen skulle innebära två olika inriktningar för den potentiellt nya nordiska fastighetsjätten. Med SBB blir riktningen tydlig mot samhällsfastigheter medan ett giftermål med Castellum innebär en bredare fastighetsportfölj.

"De kompletterar varandra, Castellum med logistikkompetens och tillsammans kan man fortsätta utveckla kontorskonceptet. Dessutom etablerar sig Castellum fullskaligt i Norge vilket skulle vara glädjande", säger Rutger Arnhult.

Klivet mot samhällsfastigheter är också lockande.

"Det är en inriktning som vi uppskattar, det är stabilt och tryggt och bra. De (Entra) vill också ha en långsiktig aktör, de vill inte att fastigheterna fladdrar runt och säljs vidare, de vill veta att det är en aktör som har för avsikt att äga fastigheterna över lång tid. Det är bra för alla parter".

Från Entras aktieägares perspektiv, vad skulle den största fördelen med Castellum vara jämfört med SBB?

"Det vet jag inte. Jag tror att det kan bli ett bra samarbete med Castellum, hur det skulle bli med SBB har jag ingen aning om. Jag vet inte hur de hade tänkt driva det vidare, jag har inte lyssnat på deras presskonferens", svarar Rutger Arnhult.

Fastighetsinvesteraren har på senare tid rört om i sin egen portfölj. I förra veckan ökade han till exempel innehavet via ägarbolaget M2 Asset Management i Corem så att det utlöste budplikt. Han har dock inte siktet inställt på att öka ytterligare i Castellum.

"Det kommer en flaggning, men det blir ju ned eftersom jag blir utspädd. Det är ett eget val. Antingen gör man affären och blir utspädd eller så får man köpa upp sig. Jag ligger på drygt 15 procent och med affären halkar jag ner under 15 procent", säger Rutger Arnhult till Direkt.

På frågan om ännu ett bud kan komma om det blir budstrid var Castellums vd Henrik Saxborn något svävande på dagens presskonferens.

"Det är det bud vi har ute, i övrigt tänker jag inte kommentera det", sade vd:n.

Att det överhuvudtaget kom ett nytt bud efter att Castellum lämnat förhandlingsbordet berodde enligt Henrik Saxborn att många aktieägare i Castellum ställde sig bakom affären.

"Under de 24 timmarna fick vi mycket positiva kommentarer från aktieägare vilket gjorde det möjligt att göra affären med staten och gå vidare med ett nytt bud", sade Castellums vd.

Henrik Saxborn menade att Entra är et av de starkaste bolagen i Norden och en "guldklimp". Han var noga med att påpeka att det inte ska ses som ett fientligt bud utan att det är en "förfrågan om giftermål" från Castellums sida.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -