Satsa på börsernas småttingar

Fondkommentar Vill du ta rygg på de stora global investerarna är det sannolikt läge för tillväxtmarknadsaktiernas småttingar. Småbolagsaktierna har halkat efter rejält och värderingen är låg.

Allt fler investerare lyfter fram småbolag som den intressantaste tillgångsklassen. Det var tydligt i Bofa Securities senaste investerar enkät. Investerarna har överviktat småbolagsaktier den senaste månaden till fördel för stora bolag och många tror att småbolagsaktier kommer att avkasta mer än stora bolag det närmaste året.

Samtidigt som investerakollektivet lyfter fram småbolagen som intressanta tror man som allra mest på tillväxtmarknadsaktier 2021. Hälften av de tillfrågade tror att tillväxtmarknaderna kommer att ge högsta avkastning nästa år. Tillväxtmarknaderna var den näst mest populära tillgångsklassen den senaste månaden.

Källa: BofA Global Fund Manager Survey

Flera förvaltare jag varit i kontakt med har upprepat att tillväxtmarknaderna är historiskt lågt värderade jämfört med de utvecklade börserna. Och att gapet på sikt bör minska genom att mer kapital fördelas om till tillväxtmarknadsaktier.

Det kan vara läge att positionera sig i både småbolagsaktier och tillväxtmarknadsaktier. Eller varför inte investera i båda samtidigt genom att välja småbolag på tillväxtmarknaderna? Enligt den globala indexberäknaren MSCI har småbolag på tillväxtmarknaderna det klart lägsta värderingen på nästa årsvinster.

Värderingen är låg med ett p/e-tal på knappt 13, samtidigt som de spås ha den högsta vinsttillväxten. Att värderingen är ultralåg beror till stor del på att avkastningen för småbolagsaktier på tillväxtmarknaderna varit svag. Under den senaste 10-årsperioden har tillgångsslaget bara avkastat 0,6 procent i genomsnitt per år. Och de tre senaste åren är avkastningen på minus.

Enligt finansteori innebär begreppet småbolagseffekten att mindre bolag över tid skapar en högre avkastning än stora bolag. Småbolagseffekten påvisades i början på 1980-talet av ekonomiforskarna Banz och Reinganum. En anledning till den högre avkastningen är att många småbolag varit duktiga på att växa, ofta genom internationell expansion, med stigande vinstmarginaler men utan accelererande värdering. De förekommer allt oftare i uppköp med en tydligt uppköpsremie.

Investeringsstrategin att satsa på mindre bolag har inte fungerat så bra de 10 senaste åren på flera marknader. Den klart lysande stjärnan är svenska småbolag. De har haft en exceptionellt stark utveckling de senaste tio åren och överavkastat betydligt mot svenska stora bolag. Den årliga avkastningen har varit hela 12 procent per år i genomsnittlig årsavkastning, mätt i amerikanska dollar, vilket är mer än dubbelt upp mot storbolagen. I år handlar det om ren utklassning. Med närmare 10 procentenheter i skillnad till småbolagens fördel.

Även våra europeiska småbolagskusiner har haft en urstark avkastning jämfört med de stora europeiska aktierna. Här ser vi en tydlig utklassning och i det närmaste dubbelt upp i avkastning.

USA:s småbolagsaktier fått stå i skuggan av de stora teknik- och tillväxtbolagsbjässarna de senaste tio åren. De senaste åren har avståndet blivit allt större avkastningsmässigt. I spåren av pandemin har de stora FAANG-bolagen rusat och dragit index norrut. I år är gapet hela 10 procent enheter till storbolagens fördel, precis tvärtom jämfört med Stockholmsbörsen.  

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -