På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så skapas en portfölj värd 115 miljarder

Börs Gustaf Douglas är en av Sveriges genom tiderna bästa investerare. Här är alla innehaven i hans portfölj.

Gustaf Douglas har en portfölj med 19 svenska aktier som totalt värderas till drygt 115 miljarder kronor, enligt ägartjänsten Holdings. 

Gustaf Douglas

Överlägset största innehavet i Douglas portfölj är Göteborgsbaserade investmentbolaget Latour som han också grundat. Douglas äger 77 procent av aktierna i bolaget.

Latour äger både noterade aktier, helägda och delägda bolag. De aktier på börsen som Latour äger andel i är följande: Alimak, Assa Abloy, Fagerhult, HMS, Nederman, Securitas, Sweco, Tomra och Troax.

De börsägda bolagen står för drygt 70 procent av Latour substansvärde.

Latouraktien har haft ett synnerligen bra år på börsen med en uppgång på 50 procent i år. Substansvärdet per aktie ligger på 148 kronor per aktie. Det innebär att Latour just nu handlas med en substanspremie på över 50 procent.

Näst största innehavet i Douglas portfölj är investmentbolaget Investor. Här kontrollerar han aktier till ett värde av 857 miljoner kronor. Under sommaren valde Gustaf Douglas att öka på innehavet i bolaget.

Nu är han den 41:e största ägaren i bolaget. Investoraktien har hittills i år klått index med råge och stigit med 17 procent.

Tredje största innehavet i depån finns i hygienpappersbolaget Essity. Här har Douglas aktier för 354 miljoner kronor. Det gör honom till den 60:e största ägaren.

Även i Essity passade Gustaf Douglas på att öka innehavet under sommaren. 

Helt nya innehav under 2020 i Gustaf Douglas portfölj är hälsovårdsbolaget Medicover, H&M och aluminiumspecialisten Gränges.

Under 2020 har han också tagit tillfället i akt och ökat sitt innehav i byggkoncernen NCC.

Två aktier har fått stryka på foten i grevens portfölj. Det är sport- och fritidsbolaget Thule, där Douglas sålt hela innehavet värt 172 miljoner kronor och en post i riskkapitalbolaget EQT.

Gustaf Douglas har bland annat varit konsult och ung vd på Dagens Nyheter och Expressen. 1979 fick han sparken från VD-jobbet, då var han 41 år gammal.

Vid sidan om jobbet på DN hade han gjort fastighetsaffärer. Det och andra investeringar blev nu hans huvudinkomstkälla.

Han har själv i intervjuer beskrivit det som att han inte hade något alternativ till att göra egna affärer, eftersom det inte fanns någon som ville anställa en vd som fått sparken och att han alltid sett sig som en outsider.

1985 grundades investmentbolaget Latour. Den riktiga stjärninvesteringen blev säkerhetskoncernen Securitas och senare låsjätten Assa Abloy.

Gustaf Douglas strategi kan i flera fall beskrivas som framgångsrikt bottenfiske.

”Jag hoppade in i hyggligt skakiga rishögar”, sa han för drygt tio år sedan i en stor intervju i Affärsvärlden.

Viktigt är också att välja rätt personer som att han lyckades rekrytera Melker Schörling som vd för Securitas.

”Bra människor sätter höga mål för sig själva. Nyckeln är att välja rätt och att stödja dem tills helvetet fryser”, sa han vidare i intervjun.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -