Fem teman som omformar världen

Fondkommentar Ark Invest en amerikansk kapitalförvaltare som är specialist på disruptiva innovationsinvesteringar. De investerar idag efter fem stora framtidsteman som omfattar 14 transformerande strategier som alla har en tydlig tillväxtpotential.

Renato Leggio är portföljförvaltare av ARK Innovation ETF som investerar inom de fem stora framtidsteman. Han berättar var de letar investeringar och varför innovativa bolag är så intressanta att investera i på lång sikt. Tyvärr går inte ARK ETF:er att handla i Europa då det inte är UCITS-kompatibla.

Renato Leggio

Ni har identifierat fem stora framtidsteman, vilka är de?

”Genom en omfattande forskningsprocess har vi identifierat fem transformativa innovationsteman som på sikt sannolikt förändrar hur världen fungerar. Det är artificiell intelligens (AI), DNA-sekvensering, robotik, energilagring och blockchain-teknik. Det som är intressant och unikt just nu är att alla fem tekniktemana håller på att utvecklas starkt och konvergera. Vi har aldrig tidigare haft en teknikutveckling med fem stora teman samtidigt. Tidigare i historien har det varit som högst två teknikteman som utvecklats samtidigt. I slutet på 1880-talet var det elektrifieringstemat och telefonen som utvecklades samtidigt. Och alla fem temana närmar sig brytpunkter när kostnaderna sjunker markant, vilket skapar efterfrågan från nya sektorer och regioner och blir en katalysator som skapar mer innovation”, säger Renato Leggio.

”Enligt våra uppskattningar ska de fem innovativa teknikteman generera mer än 50 000 miljarder dollar i affärsvärde och förmögenhetsskapande under de kommande 10 till 15 åren. I dag står de för mindre än 6 000 miljarder dollar i globalt aktiekapital, vilket ger investerare möjlighet att kapitalisera nästan tio gånger pengarna om de har placerat sina portföljer i rätt typ av innovation”

Vad är den enskilt viktigaste faktorn ni identifierar för att hitta framtidsteman?

”Vi ser på Wrights lag. Den är liknande Moores lag inom minnes- och halvledarutveckling, men fokus är på kostnad per producerad enhet istället för kostnad som en funktion av tiden.  Theodore Wright var banbrytande och 1936 skapade han en modell som är pålitlig för att beräkna prognoser för kostnadsnedgångar som en funktion av kumulativ produktion. Specifikt står det att för varje kumulativ fördubbling av producerade enheter kommer kostnaderna att falla med en konstant procentsats”

”För vissa tekniker kan efterfrågan förändras kontinuerligt eftersom kostnader och kapacitet faller till brytpunkter som utlöser antagandet av massmarknader. När vi ser på tekniker och inser att finansmarknadens prognos är för låg gällande framtida kostnader, tycker vi att det är intressant att vi avviker mycket. För då tror vi att det är stora värden som skapas i den typen av bolag”

Har ni något bra exempel på möjligheter ni har hittat undervärderade bolag?

”Vi investerade tidigt i Tesla på det antagandet att kostnaderna för bilbatterier kommet att sjunka snabbare än marknaden prognostiserat. Det skapar en större efterfrågan och betydligt större marknad än beräknat och en undervärderad aktie. Och det var tydligt för oss att en biltillverkare som fokuserar på batteriteknik är bättre än en biltillverkare som har kunskap om fossila motorer. Backar vi i tiden och ser på marknadens prognoser för elbilsförsäljningen 2020 var den drygt 300 000 bilar, nu ser det ut som det landar på drygt 3 miljoner bilar. 2024 tror vi att elbilsmarknaden kommer att sälja 37 miljoner bilar, sex gånger så många elbilar som marknadens nuvarande förväntningar. En utveckling som styrs av att batterikostnaden sjunker snabbt och det är den största kostnaden för en elbil. Vi ser en accelererande kostnadsnedgång för elbilsbatterier”

Var hittar ni mest de mest innovativa bolagen idag?

”Vi letar efter innovativa bolag globalt. De senaste decennierna har det funnits två stora innovativa hubbar. Den första är i Silicon Valley som skapat mycket innovation och nya bolag som även spridit sig över USA. Den andra hittar vi i Asien med huvudfokus i Kina som har en stor fördel med sin stora befolkning som driver mycket innovation. En tredje innovationshubb som utvecklats de senaste åren är Israel. Där skapas det mycket innovation kring cybersäkerhet och genterapi. Men det skapas allt mer innovation i Europa och även i Sydafrika.”

Vilka nya spännande investeringsteman ser ni 2021?

”Vi har två nya intressanta teman. Det första är multi-cancer-screening, som bygger på biopsi i vätskeform. Vi tror att de helt och håller kommer att förändra cancerområdet. Kostnader sjunker så pass fort att de får flera tekniker att konvergera och man kan leta efter flera olika cancerformer samtidigt, vilket har den fördelen att man kan upptäcka cancer betydligt tidigare. Det skulle spara många människoliv när det är utvecklat. Det andra är mer framtidsorienterat och vetenskapligt. Det är VR som vi tror kommer att fortsätta att utvecklas snabbt.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -