Stalltipset om börseuforin: Ta det lugnt

Aktiekrönika Börserna steg rejält i veckan som gick efter positiva vaccinnyheter som indikerar ett slut på coronaeländet. Stora sektorrotationer tog plats men låt dig inte ryckas med i euforin. Stanna upp och reflektera kring de långsiktiga effekterna av pandemin.

Äntligen! Amerikanska Pfizer och dess tyska partner Biontech skickade i måndags förra veckan ut pressmeddelandet som alla väntat på. Vaccinkandidaten BNT162b2 mot covid-19 har visat sig vara mycket effektiv i de första analyserna av den pågående fas 3-studien. Enligt analysen hade vaccinkandidaten en effektivitet på drygt 90 procent vad gäller att förhindra covid-19 bland deltagarna. En stor dag för vetenskapen och mänskligheten.

Och snabbt har det gått. Redan i mitten på april tog man fram ett vaccin och körde i gång testerna. Fördelen med detta vaccin är också att det är helt syntetiskt, vilket innebär att det är framtagen med genteknik, till skillnad mot den normala vaccinprocessen där man tar försvagat eller dött virus som ska få kroppens immunförsvar att producera antikroppar. Det syntetiska vaccinet kan produceras mycket snabbare och mer kostnadseffektivt och Pfizer tror sig kunna producera hundratals miljoner doser under 2021.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 47 den 16 november.

Läs mer om Börsveckan.

Som följd av detta glädjande besked så fick vi se en rejäl sektorrotation på världens börser. Coronaförlorarna steg rejält och ”coronavinnare” rasade betänkligt. Hotell, turism, gym, industri, flyg och oljebolag steg rejält på förhoppningen om att livet kommer återgå till det normala igen nu när vaccinet ser ut att kunna finnas till hands på marknaderna runt om i världen snart.

I andra vågskålen finns de tidigare coronavinnarna som gynnats av att människor stannar hemma i större utsträckning och omfamnat digitala lösningar. E-handlarna, spel- och gaming, hem- och fritidsinriktade bolag var tydliga förlorare med kraftiga rörelser. I exempelvis Bygghemma rasade kursen med över 20 procent intradag under måndagen. I spelbolag som Embracer och Stillfront var raset uppåt 10-15 procent. I hotellkedjan Scandic steg börsvärdet däremot med 30 procent och krisbolaget SAS med ungefär lika mycket.

Är detta rimligt? Ja, delvis. Coronaförlorarna har drabbats hårt av krisen och det är i mångt och mycket en normalisering av värderingar och tillväxtprognoser vi ser nu när samhället förhoppningsvis kan öppna upp igen och folk återgå till det normala. Men samtidigt kan man inte blunda för att många av dessa bolag också missgynnats permanent av krisen vi haft och av det förändrade konsumentbeteendet vi har sett under året.

Ta till exempel Scandic som hämtar in en stor del av sina intäkter från affärsresenärer. Kommer dessa komma tillbaka till nivåer pre-corona? Eller kommer folk i allmänhet att dra ner på sina inköp av kläder, spel etc i digitala kanaler till förmån för att gå ut och handla/konsumera fysiskt? Och hur är det med kontorsdöden egentligen. Kommer folk tillbaka till kontoret efter corona?

Mycket av rörelserna är givetvis kopplade till psykologiska faktorer. För inte kan det ha varit en stor överraskning att ett vaccin skulle upptäckas även denna gång? Det fanns starka indikationer redan innan beskedet kom att det arbetades febrilt på att ta fram ett vaccin bland i stort sett samtliga av världens största forskningsbolag. Av rörelserna att döma så verkade dock Mr Market inte alls ha räknat med det.

Mitt stalltips är att ta det lugnt, göra analysen ordentligt i de bolag som faller/stiger mest och fundera ett par gånger kring de långsiktiga effekterna av vad coronakrisen betytt för bolagens förutsättningar. Mycket av det förändrade beteendet kommer att bestå, på gott och ont. Digitaliseringen av samhället kommer att fortsätta alldeles oavsett. Människan kommer fortsätta att söka de bekvämaste och enklaste sätten att konsumera/spendera sin tid och den här krisen har samtidigt blottat stora hål i en mängd olika bolag och sektorer.

Många bolag har också lärt sig väldigt mycket under karantänperioden. Det har accelererat en mängd frågor och beslutsfattande. H&M har nu på allvar insett vikten av att accelerera online. Loomis har varit tvungna att ta fram alternativa lösningar för sina butikskunder som upplever mindre efterfrågan på kontanter. Kontorsfastighetsbolagen har behöver fundera i nya banor när folk har stannat hemma och arbetat och Scandic har äntligen vågat pressa hyresvärdarna med omsättningsbaserade hyresavtal.

Det finns nog inte heller något bolag som inte sett sig tvungna att effektivisera internt och arbeta hårdare med kostnadsbesparingar vilket vi sannolikt kommer se positiva resultateffekter av ett bra tag till, i synnerhet om efterfrågan kommer normaliseras framgent.

Med det sagt så måste man som investerare på börsen våga stå emot hjärnans impulsiva reflex att snabbt sälja ”coronavinnare” och köpa förlorarna. Många av förlorarna kommer även långsiktigt att ha påverkats negativt av krisen och många av vinnarna kommer visa sig vara fortsatta vinnare när corona förhoppningsvis kan läggas till historien som en av de värsta perioderna för samhället och mänskligheten.

Stanna upp, reflektera och gör analysen noggrannare än någonsin och agera därefter.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -