På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

En guldålder för aktivt förvaltade ETF:er?

Fondkommentar Aktivt förvaltade börshandlade fonder har haft en slumrande tillvaro. Men i år har förutsättningarna förbättrats betydligt för tillgångsklassen.

Börshandlade fonder eller ETF:er som det också heter, har revolutionerat fondindustrin de senaste 20 åren. Lejonparten är passiva indexprodukter. Du handlar börshandlade fonder i realtid på börsen som vilken aktie som helst, och det har en billigare struktur vilket gynnat sparkollektivet med lägre förvaltningskostnader.

Aktivt förvaltade börshandlade fonder såg dagens ljus för drygt tio år sedan men tillväxten har varit svag. Till stor del beroende av dagligt offentliggörande av fondens innehav, till skillnad från aktivt förvaltade fonder som tillåtits att endast avslöja innehav på månads- eller kvartalsbasis.

Att vara aktiv förvaltare av en börshandladfond med daglig i realtid transparens skapar ju problem. Ditt försprång med smart analys och möjlighet att i lugn och ro köpa in aktierna till fonden går om intet. Det kan potentiellt minska fondens tänkta avkastning, vilket drabbar de som äger i fonden.

Att vara för transparent kan göra att fonden drabbas av så kallad front-running, vilket innebär att andra investerare får kännedom om att fonden kommer att behöva köpa in en stor del i en ny aktie, vilket innebär att de driver upp priset och minskar avkastningen för fonden.

En annan oro bland aktiva förvaltare när det gäller den dagliga portföljens öppenhet är möjligheten för den aktiva fonden att enkelt reproduceras av konkurrenter eller investerare.

Det finns flera intressanta fördelar med aktivt förvaltade börshandladefonder.

De har lägre kostnadsstruktur och går att handla enkelt på börsen när du vill under dagen, till skillnad från en UCITS-fond som du handlar till stängningskursen som du inte vet vad den kommer att hamna på. En aktivt förvaltad börshandlad fond behöver inte hålla någon kassa eller likviditet, då det inte behövs vid försäljning av fondandelar utan handeln sker på börsen.

I december i fjol tillkännagav den amerikanska finansinspektionen SEC att den ska godkänna nya och innovativa ETF-strukturer som tillåter aktivt förvaltade ETF: er att inte publicera sina innehav varje dag. De nya typerna av börshandlade fonder kallas halvtransparenta ETF: er eller icke-transparenta ETF:er.

Detta tillkännagivande välkomnades av många av de största kapitalförvaltarna och börserna i USA som under flera år hade lagt fram många förslag för SEC för att söka lättnad för att starta aktivt förvaltade börshandlade.

Spelplanen mellan aktivt förvaltade börshandlade fonder och aktivt förvaltade fonder ändrades. Nu finns möjligheten för fondförvaltare att fördröja fullständig offentliggörande av portföljen med minst 30 dagar efter slutet av varje månad.

De tio största aktivt förvaltade börshandlade fonderna i världen är obligationsfonder. Deras förvaltade kapital vid årsskiftet 2020/2019 var blygsamma 56 miljarder dollar att jämföra med 1 200 miljarder dollar i förvaltat kapital för de tio största passivt förvaltade börshandlade fonderna.

Den stora frågan återstår om det blir en ny guldålder för aktivt förvaltade börshandlade fonder med aktiefokus.  Men framgången för aktiva förvaltningen av börshandlade fonder är fortfarande beroende av en förvaltares förmåga att överträffa sitt jämförelseindex.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -