På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser pekar på köpsignaler i två industribolag. Däremot varnas det för en teknikaktie.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) hade en positiv utveckling under måndagen och indexet stängde på 755 punkter, vilket motsvarar en uppgång på 1.03 procent. Det innebär att OMXSPI nu har nått en ny all-time-high notering som signalerar vidare uppgång. Senaste tidens positiva utveckling har gjort att indexet igen återfinns i en stigande trend som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Brott upp genom den tidigare motståndsnivån vid 733 punkter har utlöst köpsignal. Avsaknaden av motstånd ovanför dagens kurs är positivt för den tekniska bilden. Stöd finns vid 730-744 punkter.

Investtechs Hausseindex har avancerat ordentligt senaste tiden, och står idag i 48 på kort sikt och i 57 på lång sikt. Det är därmed i stort sett jämvikt mellan optimister och pessimister på kort sikt, medan det på lång sikt är viss övervikt av optimister.

Börsens insiders är också positiva och har i huvudsak köpt aktier den senaste tiden. Den senaste veckan och månaden ligger köpandelen av alla insidertransaktioner Investtech har registrerat på 83 respektive 83 procent. Motsvarande nivåer på månadsbasis observerades senasts i mars/april i år. Dessa två nivåer ska jämföras med senaste året där köpandelen ligger på 76 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel överpresterar mot marknaden. För sådana case anses också risken vara reducerad.

Sammantaget blir rekommendationen för OMXSPI-indexet Köp på medellång sikt (1-6 månader). En hög volatiliteten i marknaden gör det fortsatt sannolikt att se kraftiga upp- och nedgångsdagar framöver. Det gör att rekommendationen snabbt kan komma att förändras.

 

Assa Abloy ser riktigt fin ut tekniskt med rikligt av tekniska köpsignaler. Kursen återfinns i en stigande trendkanal. Stigande trender indikerar ett ökande köpintresse bland investerare som varit villig till att betala mer och mer för att köpa in sig i bolaget. Det ger utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat. Studien bygger på data från hela 45958 signaler från nordiska aktier under perioden 1996-2018 där aktier med denna köpsignal i genomsnitt slår marknaden med 7.5 procentenheter på årsbasis.

Kursen har även brutit en motståndsnivå runt 217-218 kronor som därmed har ombildats till en ny stödnivå. Enligt Investtechs forskningsresultat från aktier i Norden som brutit upp genom motståndsnivåer är det goda statistiskt utsikter för vidare uppgång. I samband med brottet identifierades även två köpsignaler från rektangelformationer (REC) som signalerar en vidare uppgång. Nytt motstånd finns först runt 230 kronor.

Aktien är även positiv på insynshandel och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Industribolaget SKF ser tekniskt intressant ut. Aktiekursen har brutit upp ur en stigande trendkanal som indikerar att köpintresset bland investerare ökar och brottet signalerar en starkare stigningstakt än tidigare. Det ger goda utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat på detta. Aktier med sådana köpsignaler har i genomsnitt presterat bättre än marknaden de kommande månaderna, och den årliga meravkastningen har varit 12.0 procentenheter (%e) bättre än referensindexet.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet och vid reaktioner tillbaka har kursen stöd runt 195 kronor. En starkt positiv volymbalans bekräftar trendbilden och innebär att det är större handel i aktien på dagar med uppgång än på dagar med nedgång som i sin tur indikerar att investerare är positiva till aktien. Enligt Investtechs volym-forskning har aktier med positiv volymbalans i genomsnitt presterat 3.9 procentenheter bättre än marknaden det kommande året.

Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Kursen till kommunikationsteknikbolaget Bublar Group har brutit ned från en fallande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det öppnar för en starkare nedgångstakt där det finns ett överskott av säljare. Det kan bero på fundamentala nyheter men då brottet har inträffat på en stigande handelsvolym så indikerar det inledningen på en vidare nedgång.

Aktier med denna typ av säljsignaler har i genomsnitt haft en underavkastning på 10.8 procentenheter sämre än referensindexet. Kursen saknas dessutom stöd i kursdiagrammet som bygger på 18 månaders kurshistorik och ytterligare nedgång indikeras. Vid reaktioner upp har kursen motstånd runt 3.00 kronor. Brott upp genom denna nivå skulle stärka utsikterna något.

Redan den 25 augusti i år så identifierade Investtechs formations-algoritm en negativ rektangelformation (REC). Målkursen är nu uppgång men formationen signalerar en vidare nedgång. Ett RSI-värde under 30 visar att momentum i aktien är starkt negativt på kort sikt. Investerare har gått ned i pris för att kunna sälja aktien, något som indikerar ökande pessimism och att kursen ska fortsätta ned.

Aktien är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Trendbrott - i trendriktningen

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du värdera att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtech har också undersökt vad som hänt efter att trenden brutits genom att analysera kursutvecklingen efter att aktier på de nordiska börserna brutit trendkanaler på medellångsiktig kursgraf. Resultaten visar bland annat att aktier som brutit upp en stigande trendkanal i genomsnitt har fortsatt uppåt, och det i en högre takt än tidigare. Motsvarande har aktier som brutit ned från fallande trendkanaler presterat klart sämre än aktier inne i fallande trendkanaler.

Diagrammet visar att aktier med som brutit upp från stigande trendkanaler (blått diagram) tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier som brutit ned från fallande trendkanaler (rött diagram) tenderat att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om trendbrott här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -