Här är månadens vinnarfonder

Fondkommentar Börserna har stigit den senaste månaden trots att det varit en del vinsthemtagningar hos flera av de amerikanska teknikbolagen. Placera har listat månadens vinnar. och förlorarfonder.

Riskaptiten är fortsatt hög hos investerarna och förra veckans tydliga sektortrading från coronavinnare till vaccinvinnare, lockade till sig de största nettoinflödena till aktier någonsin.

Globala aktier blev förra veckans vinnare när nettoinflödet till aktier satte nya rekord, samtidigt lämnade investerarna amerikanska aktier i rekordfart med ett stort nettoutflöde som resultat. 

Jag har skrivit mycket om att värdebolag har haft den lägsta relativ värderingen på över 20 år, inte minst värdesektorerna energi- och banker. Men plötsligt händer det. Och förra måndagen upplevde världens börser den enskilt största sektorrotationen sedan 1991.

Bästa sektorer den senaste veckan är banker och energibolag, vilket vi tydligt ser i den sensate veckans fondvinnare. Europeiska banksektorn som varit helt utbombade steg förra veckan hela 16 procent tätt följt av enerigaktier på 14 procent. Men trots senate tidens starka uppgång lyster avkastningen ilsket rött sedan årsskiftet.

Riskviljan har tydligt avspeglat sig på de riskfyllda tillgångarna. Stockholmsbörsen har fortsatt att prestera bra och bättre än den amerikanska börsen. En bred svensk indexfond har stigit knappt 3 procent sedan mitten på oktober,vilket placerar de som snittet avkastningsmässigt för de utvecklade börserna.

Övriga europeiska börser som inte har hängt med årets uppgång har haft en bra månad. En bred europeisk indexfond har stigit drygt 3 procent, vilket nästan är i nivå med en bred tillväxtmarknadsindexfond.

Kronan har stärkts mot den amerikanska dollar med drygt 2 procent under månaden. Det sänker avkastningen för dollarinvesteringar. En bred amerikansk indexfond har en svagt negativ avkastning under månaden, mätt i svenska kronor.

Placera har i vanlig ordning valt att lista vinnare och förlorare fonder ur Avanzas fondutbud. De femton bästa fonderna har haft en hög avkastning under månaden. Det är ännu en månad där vi uteslutande hittar aktivt förvaltade fonder på listorna. Skillnaden mellan bästa och sämsta fond är 23 procent enheter, vilket är ganska normal avkastning mellan listorna.

Det är en stor skillnad mot förra månadens vinnarfonder som innehåll en stor del branschfonder med fokus på förnybar energi. I spåren av den tydliga sektor-traden har mycket kapital letat sig till cykliska bolag som har halkat efter årets uppgång och antas bli vinnare när det kommer ett vaccin.

Årets två sämsta sektorer är banker och energibolag som även klassas som värdebolag. De har fått ett rejält uppsving den senaste veckan, vilket lyfter avkastningen för hela månadens mätperiod.

Vinnarlistan innehåller flera branschfonder inom energisektorn som har stigit betydligt sedan den senaste månaden men den största delen av avkastningen har kommit den senaste veckan. Förutom energifonder hittar vi en handfull fonder med fokus på olika länder och delar på tillväxtmarknader och en fond som investerar tungt på Londonbörsen samt en bank och finansfond.

Överst på vinnarlistan hittar vi två turkietfonder. Turkiet har haft ett ovanligt händelserikt år. Den turkiska liran hör tillsammans med den brasilianska realen de två svagaste valutorna mot den amerikanska dollarn. Båda valutorna har tappat över 20 procent i värde mot dollarn.

Istanbulbörsen hör till de sämre börserna i år, när man räknar värdet i amerikanska dollar. Börsvärdet i lokal valuta är dock oförändrat den senaste månaden.

Man har tidigare indirekt krigat mot Ryssland i den armeniska enklaven Nagorno-Karabach, där man stödjer Azerbajdzjan samtidigt som Ryssland har starka band med Armenien. Här har man nu nått ett eldupphör. Och president Erdogan avskedade nyligen centralbankschefen efter 16 månader in i den fyraåriga mandatperioden.

Två faktorer som gjort att de globala investerarna våga hitta tillbaka till både den turkiska liran och Istanbulbörsen som innehåller en stor del cykliska värdebolag.

Istanbulbörsens viktigaste aktieindex har stigit dryg 9 procent den senaste månaden, samtidigt som den turkiska liran tagit igen förlorad mark mot den amerikanska dollarn.

BNP Paribas Turkey Equity och HSBC GIF Turkey Equity AC har avkastat runt 13 procent den senaste månaden. Bästa bidragsgivare i båda fonderna är den turkiska storbanken Turkiye Garanti Bankasi har haft en stark avkastning på 26 procent i lokalvaluta.

Turkiye Garanti Bankasi väger närmare 10 procent i BNP Paribas Turkey Equity där den är fondens största innehav. I HSBC GIF Turkey Equity AC är det fondens näst största innehav på knappt 8 procent.

Fidelity Indonesia har haft vind i segel och avkastat 11 procent den senaste månaden. Det gör den till den tredje bästa fonden. Fondens har ett liknande mönster som turkietfonder med en kombination av en stark indonesisk börs och en stärkt valuta.

De bästa börserna under månaden i Europa är, Spanien, Österrike, Frankrike och Storbritannien. Londonbörsen är i spåren på avslutade förhandlingar om Brexit lägre värderad än någonsin. En fond som investerar på den marknaden är Pictet-European Equity Sel R EUR. Fondens avkastning är 10 procent. Över 50 procent av fondens värde är placerat i de länderna.

Vi hittar två energifonder till på topplistan. Bäst avkastning av har Schroder ISF Global Energy A Acc USD. Fonden investerar främst i medelstora energibolag. Det är en koncentrerad fond med 33 innehav.

Största innehaven i fonden är amerikanska Schlumberger, räknat som världens största oljeservicebolag och är fondens största innehav på drygt 6 procent, följt av spanska energibolaget Repsol med drygt 5 procent. Av fondens tio största positioner har sex stigit drygt 20 procent den senaste månaden.

Oljepriset har haft stora svängningar i år. Som lägst har Brentoljan handlats strax under 20 dollar fatet och uppgången mätt i dollar är 4 procent den senaste månaden. Uppgången den senaste veckan är på hela 10 procent.

Oljebolagens hävstång beror på bolagens balansräkning och skuldsättningsgrad samt produktionskostnaden för att pumpa upp olja. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot oljepriset över tid.

Förlorarlistan toppas av ett antal branschfonder inom ädelmetaller. Inte så konstigt när guldpriset backat runt 4 procent den senaste veckan.

Den stora skillnaden mot att investera i en ädelmetallfond istället för att köpa underliggande tillgång mot guldpriset är att gruvbolag fungerar som en hävstång på metallpriset. Det är i samma princip som gäller för energibolagen.

Gruvbolagens hävstång beror på bolagens balansräkning och skuldsättningsgrad samt produktionskostnaden för att bryta guld. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot guldpriset över tid. Tänk på att vid uppgångar går oftast ädelmetallfonderna betydligt bättre och vice versa vid större guldprisfall. Under den senaste månaden är det tydligt då underliggande guldpris sjunkit och guldgruvbolagen har sjunkit betydligt mer.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

 

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -