En remarkabel börsåterhämtning

Utsikt Trots börsrasen i slutet av oktober så ligger en stor majoritet av världens börser på plus sett över den senaste 30-dagarsperioden. När vaccin-optimismen slog till betydde det dessutom att många, tidigare tröga, marknader fick sig en rejäl skjuts uppåt.

Vi har en lite galen 30-dagarsperiod på världens börser bakom oss. Under senare delen av oktober störtdök de flesta av världens börser när investerare började dra öronen åt sig inför det amerikanska presidentvalet. Men när väl det var överstökat påbörjades en remarkabel återhämtning, som under de senaste veckorna fått stöd av positiva nyheter kring vaccin mot Covid-19.  Så när den senaste 30-dagarsperioden summeras så är det endast nio börser, av det dryga 70-talet börser som ingår i vår genomgång, som ligger kvar på minus.

Många av börserna ligger dessutom ordentligt på plus och det som kanske framför allt sticker ut är revanschen för flertalet börser i Europa, när väl de positiva vaccinnyheterna började kablas ut. Det går dessutom lite stick i stäv mot den nuvarande smittspridningen i Europa och de karantänsåtgärder som detta tvingat fram. Men börsen ska förstås vara framåtblickande och då är det inte särskilt förvånande att vi nu ser en sektorrotation som gynnar både den ”gamla ekonomin” och tidigare hårt corona-ansatta länder.   

Sett från årsskiftet är det ändå tillväxtekonomierna (Emerging Markets) som leder börsracet med en uppgång på 12,2 procent. Här agerar Kina, Sydkorea och Taiwan motorer medan det varit en betydligt skakigare utveckling i många andra länder.

De nya tillväxtekonomierna (Frontier Markets) fortsätter däremot att halka efter och har ännu inte riktigt hängt med i den börsyra som de nya vaccinförhoppningarna fört med sig.  En lite cynisk tolkning av detta kan vara att många av dessa länder sannolikt hamnar en bit ner på listan när de nya vaccinen ska börja distribueras globalt.

Som man kunde vänta sig har även volatiliteten haft en skakig resa. VIX-index för den amerikanska börsen (S&P500) steg kraftigt när osäkerheten var som störts i slutet av oktober, men har sedan sjunkit ner rejält. Nu ligger den under nivåerna från innan börsresan nedåt började men har ännu en bit kvar till nivåerna från året innan.

Så all underliggande oro är inte borta och det finns förstås en del att oroa sig över, som exempelvis hur hårt den förnyade smittspridningen kommer att slå på ekonomin, efterspelet till det amerikanska presidentvalet, Brexit och hur olika stödpaket slutligen kommer att kunna börjar rullas ut. Det gäller både USA och EU.  

För om det är klackarna i taket på börsen så ser det dystrare ut vad gäller konjunkturutvecklingen. Som kan ses i Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrostatistiken rullas ut i förhållande till analytikernas prognoser, så befinner den sig numera i en negativ trend på flera håll. Nu säger nivån kanske inte så mycket om själva styrka i konjunkturen men vi kan i alla fall konstatera att analytikerkåren tycks ha tagit ut de positiva svängarna lite för rejält i samband med de starka återhämtningssignalerna under sensommaren.

Under de senaste månaderna har istället de negativa överraskningarna ökat i EMU-området och USA och det mesta tyder dessvärre på att prognoserna för såväl avslutningen av 2020 som inledningen av 2021 behöver justeras ner. I vissa fall rejält. Det kan återigen bli tal om negativa tillväxtsiffror under, i alla fall, det fjärde kvartalet. Vi får se framöver om analytikernas nedjusterade prognoser håller jämnare steg med den statistik som presenteras. För det är ju faktiskt det som ESI ska mäta.

Däremot betyder förstås ett påbörjat utrullande av vaccin att optimismen för den ekonomiska utvecklingen på lite längre sikt snarast kommer att växa ytterligare. Och det är kanske viktigare att ta fasta på i nuläget.

Developed Markets

Den sektorrotation som skett sedan det kom positiva uppgifter kring olika vaccin mot Covid-19 har gett tydliga utslag i börslistan för de utvecklade ekonomierna. I toppen av börslistan hittar vi flera europeiska länder, som tidigare gått förhållandevis svagt. Tillika är det många av dessa länder som har stora problem med förnyad smittspridning och som tvingats till nya, hårda restriktioner. Så lite överraskande är det trots allt att aktiemarknaden tar ut svängarna så rejält, men allt hänger förstås på hur snabbt ett vaccin kan implementeras i stor skala. USA och Sverige, som redan tidigare gått starkt, hamnar i mitten av fältet medan den superstarka danska börsen åkt på ett litet bakslag.

Emerging Markets

I likhet med de utvecklade ekonomierna är det endast en börs bland tillväxtekonomierna som noterar en nedgång under den senaste 30-dagarsperioden. Det är Egypten. Annars är det gott om riktigt kraftiga uppgångar och den genomsnittliga uppgången landar på hela 5,7 procent. Den siffran hålls dessutom nere en aning genom att den stora kinesiska börsen ”bara” stigit med 3,3 procent. Men att den kinesiska börsen, liksom Taiwan och Sydkorea, har fortsatt att tugga på innebär att årets uppgång för gruppen som helhet summerar till 12,2 procent.

Noterbart är att flera östeuropeiska börser, som tidigare gått svagt, har fått en revansch i vaccinyrans spår.    

Frontier Markets

De nya tillväxtekonomierna, eller förhoppningsekonomierna, har haft den svagaste utvecklingen under den senaste 30-dagarsperioden och här landar den genomsnittliga börsutvecklingen på 0,0 procent. Det kan kanske delvis spåras till att många av de här länderna troligen hamnar rätt långt ner på listan när vaccinen ska börja distribueras globalt. Nigeria har ändå tjurrusat, liksom en del andra afrikanska länder. Även europeiska länder har gått starkt. I botten återfinns flera oljeproducerande länder och här kan man nog räkna med en revansch framöver då oljepriset stigit kraftigt sedan nyheterna om ett vaccin kom.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -