Coronaspridningen fokus på börserna

Makrokommentar Nyheterna kring ett vaccin mot Covid-19 försatte finansmarknaden i ett litet glädjerus. Den sektorrotation som följde gynnade de europeiska börserna. Nu väntar en vecka där marknaden ska grunna över amerikanskt maktöverlämnande, Brexit-förhandlingar och vad nya restriktioner betyder för ekonomin.

Börser världen över fortsätter att röra sig uppåt trots förnyad smittspridningen och nya, hårda restriktioner på många håll. Den svenska börsen steg med 2,65 procent under veckan som gick medan den amerikanska (S&P500) noterade en uppgång med 2,2 procent efter en stark avslutning.

Bäst har ändå börserna i Europa gått, vilket kan tyckas lite förvånande sett till de åtgärder som satts in för att hålla nere smittspridningen. Men de positiva nyheterna kring ett möjligt vaccin i närtid ledde till en rejäl sektorrotation på börsen, vilket i sin tur drog upp många europeiska aktier.

I USA strävar man i sin tur efter att hålla ekonomin så öppen som möjligt och de signaler som kommit från den kommande administrationen tycks peka mot att den linjen kommer att hållas i stort även framöver. Dessutom finns det en politisk samsyn när det gäller att ett nytt stödpaket måste rullas ut i närtid.

Att ett vaccin tycks finnas nära till hands har gett finansmarknaden ett litet lyckorus, även om det tyvärr är högst osäkert när ett sådant kan börja distribueras till massorna.

Oljepriset har också fortsatt uppåt och Brentolja kostar nu kring 43,5 dollar per fat. En uppgång på närmare 10 procent under veckan.

Lite i skymundan av Corona och amerikanskt presidentval har det tecknats ett nytt handelsavtal i Stillahavs-regionen. Bland de 15 länderna som tecknat avtalet finns bland annat Kina, Japan, Sydkorea och Australien. Därmed är det ett av de största handelsavtal som överhuvudtaget slutits även om USA, av förståeliga skäl, inte är med.

Den kommande veckan är annars lite tunn på tyngre makronyheter.

Vi ser mest fram mot de svenska arbetslöshetssiffrorna för oktober. Den svenska arbetsmarknaden har utvecklats hyggligt sedan sommaren men risken är förstås att den åter kommer att försämras i takt med att nya restriktioner slår hårt mot flera branscher. Ett nytt stödpaket torde därmed bli aktuellt redan i närtid men kanske måste politikerna först skrämmas till handling via stigande arbetslöshet.

Vi får också en del intressanta hårda data från USA men när det gäller USA så är det fortfarande efterdyningarna till presidentvalet som dominerar nyhetsbilden. Donald Trump ser inte ut att ge sig och det finns förstås en underliggande osäkerhet kring vad han kan tänkas hitta på under den tid som han har kvar på presidentposten.  

Vi får heller inte glömma handelsförhandlingarna mellan EU och Storbritannien. Tiden börjar rinna ut men det ryktas, som vanligt, om vissa framsteg så fortfarande räknar de flesta med att ett avtal skakas fram i sista minuten. Problemet är bara att den minuten nu närmar sig i rask takt.

Det här lär också bli en vecka med fokus på smittspridningen och de nya restriktioner som fortsätter att annonseras. 

Måndag

Ganska tomt på agendan. De viktigaste siffrorna kom under natten när Kina publicerade siffror över industriproduktion respektive detaljhandel. I oktober steg industriproduktionen med 6,9 procent i årstakt medan detaljhandeln mäktade med en uppgång på 4,3 procent. Återhämtningen i Kina fortsätter därmed.

Tisdag

Norska BNP-siffror för årets tredje kvartal blir intressanta att följa. Även här väntas förstås en rejäl uppstuds efter nedgången under det andra kvartalet. Från USA kommer hårda data över industriproduktion och detaljhandel. Hyggliga siffror väntas och det ska förstås i normala fall vara positivt för börsen. Men nu suktar marknaden egentligen efter siffror som kan ge en bild av hur hårt den nya smittspridningen har slagit.

Onsdag

Valueguards mätning av bostadspriserna lär visa på fortsatt stigande priser. Bostadsmarknaden har ju definitivt stått emot de dystra förutsägelserna i inledningen av pandemin. HUI presenterar årets julklapp och det kan förstås vara kul i dessa lite dystra tider. Inflationen i EMU-området fortsätter att vara plågsamt låg men eftersom ECB redan lovat nya åtgärder så lär marknadspåverkan bli begränsad. Bostadsbyggandet i USA har varit ett rejält lyckopiller under uppgångsfasen.

Torsdag

Den svenska arbetsmarknaden har varit förvånande stark under hösten och arbetslösheten har hållit sig stabil kring 9,0 procent. Oktobersiffrorna väntas inte avvika från den bilden men risken är förstås att arbetslösheten börjar ticka uppåt nu när nya restriktioner införs. Turkiets centralbank lämnar räntebesked och det väntas en rejäl höjning. Att Erdogan sparkat centralbankschefen ökar osäkerheteten inför beslutet.

Fredag

Japan är först ut med att publicera preliminära inköpschefsindex för november. Det blir mest intressant att se hur industrin utvecklats och om det börjar synas några tecken på en global dämpning i efterfrågan. Japanska index har heller inte stigit i samman snabba takt som i andra regioner. I EMU-området väntas hushållens humör dämpas till följd av förnyad smittspridning och nya restriktioner.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -