På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Det här väcker utdelningsjägarnas kättja

Börs Av de 20 bolag som haft en årlig utdelning längst i världen är det inget som ställt in utdelningen under krisåret 2020. Inte ens energiaktien Exxon Mobil.

Texasbaserade energibolaget Exxon har haft ett synnerligen tufft år, men utdelningen har bolagsledningen valt att behålla. Det har skett till priset av stigande skuldsättning.

Exxon Mobil har betalat utdelning varje år till sina aktieägare sedan år 1882. Exxon Mobils ursprung är oljemagnaten John D. Rockefellers bolag Standard Oil.

Fram till i år hade Exxon Mobil dessutom höjt utdelning varje år i 36 år. Under 2020 valde ledningen att inte höja.

Hittills i år har Exxonaktien backat 48 procent.

Exxon Mobil sysslar med att producera och transportera råolja och naturgas. Störst verksamhet finns i Nordamerika.    

Utöver Exxon Mobil verkar långtidsutdelarna i branscher, där pandemin inte slagit hårt, som till exempel inom vattenförsörjning och hygienprodukter.

Det kanske främst är det som är det unika med bolagen som lyckats dela ut pengar längst utan avbrott att de uppfyller grundläggande behov som konsumenter har svårt att avvara oavsett kris.

16 av de 20 bolag som delat ut längst började dela ut pengar redan under 1800-talet.

Det företag med den längsta utdelningssviten är vattenbolaget York Water Company i delstaten Pennsylvania. De har regelbundet delat ut pengar till aktieägarna sedan 1816.

Den 15:e oktober delade bolaget ut pengar till aktieägarna för 599:e gången i rad. York Water delar ut kvartalsvis.

Direktavkastningen på York Water är 1,6 procent.

Hittills i år har aktien stigit med 3 procent.

Näst högst upp på listan över aktierna med världens längsta obrutna utdelning är Bank of Nova Scotia. De har haft en obruten årlig utdelning sedan år 1832.

Direktavkastningen ligger för närvarande på 5,9 procent. Hittills i år är aktien ner 15 procent.

Den andra banken bland de 20 aktier som delat ut längst är Canadian Imperial Bank. De har haft en obruten aktieutdelning sedan år 1868.

Direktavkastningen är för närvarande 5,5 procent. Aktien är oförändrad i år.

En annan långtidsutdelare som delvis gynnats av pandemin är Procter & Gamble.

Företaget gjorde sin första utdelning redan 1890. Bolaget grundades dock redan 1837 av ljustillverkaren William Procter och tvålfabrikanten James Gamble. Huvudkontoret ligger i Cincinnati i Ohio.

Efterfrågan på deras varumärken som tvättmedlet Ariel, rakhyvelsmärket Gillette, tandvårdsmärket Oral B, Pampers blöjor och diskmedlet Yes är generellt sett konstant.

Procter & Gambles aktie är upp 15 procent i år och aktien ger en direktavkastning på 2,2 procent på nuvarande kurs.

Även konkurrenten Colgate-Palmolive har delat ut konsekvent till sina aktieägare sedan 1895. I år höjdes utdelningen 1,72 dollar till 1,76.

De bolag på listan som har de längsta utdelningshöjarsviterna är Procter & Gamble och Coca-Cola som vardera höjt sina respektive utdelningar 58 år i rad.

Stanley Black & Decker som i år höjde utdelningen för 53:e året i rad, Con Edison har höjt utdelningen 46 år i rad, PPG Industries har höjt 49 år i rad och UGI har höjt 24 år i rad.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -