Sektorrotationens vinnarfonder

Fondkommentar Världens börser jublade i måndags när Pfizer kablade ut nyheten om ett corona-vaccin. Och det var den största sektorrotationen på en enskild dag på över 30 år. Något som skapat helt nya fondvinnare den senaste veckan.

Med ett vaccin kan livet i stort återgå till det normala, tänkte investerarkollektivet i måndags. De hårdast drabbade sektorerna sedan coronautbrottet inom reseindustrin, hotell, flygbolag, flygplatser samt banker, energibolag och cykliska bolagsteg kraftigt när investerarna lämnade coronavinnarna.

Vi hittar många teknikbolag och e-handelsbolag bland coronavinnarna som nu såg stora nedgångar. Inte minsta sålde investerarkollektivet ut de högt flygande FAANG-bolagen som utklassat världens börser i år.

Ett förändrat kapitalflöde som går att följa i den senaste veckans fondvinnare och fondförlorare. Jag har begränsat urvalet av fonder till Avanzas fondutbud.  Det skiljer hela 25 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden, vilket är en stor skillnad i avkastning på en vecka.

Den senaste veckan har investerarna köpt utbombade energiaktier, en sektor som hör till årets svagaste. Efterfrågan på bränsle har varit svag när det globala resandet går på sparlåga, resandet till och från jobbet är begränsat när de flesta länder prioriterar att människor ska jobba hemifrån i den utsträckning det går.

Vi hittar energifonden Schroder ISF Global Energy A Acc USD överst på veckans vinnarlista. Trots att årets avkastning ligger på minus 47 procent har avkastningen senaste veckan varit hela 18 procent i svenska kronor.

Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på medelstora energibolag. Fonden har ett koncentrerat innehav på 33 innehav, främst i amerikanska bolag.

De tio största innehaven väger drygt 44 procent av fonden. Amerikanska Schlumberger räknas som världens största oljeservicebolag och är fondens största innehav på drygt 6 procents vikt. Spanska energibolaget Repsol med drygt 5 procent är fondens näst största innehav. Bolagen har stigit med 10 respektive 27 procent senaste veckan.

Totalt har hela sex av fondens tio störst innehav avkastat mer än 20 procent senaste veckan. Fondens bästa bidragsgivare den senaste veckan är det London-baserade olje- och gasservicebolaget Petrofac som stigit närmare 30 procent.

Oljepriset har haft stora svängningar i år. Som lägsta har Brentoljan handlats strax under 20 dollar fatet och uppgången den senaste veckan är 8 procent, mätt i amerikanska dollar.

Oljebolagens hävstång beror på bolagens balansräkning och skuldsättningsgrad samt produktionskostnaden för att pumpa upp olja. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot oljepriset över tid.

Förutom flera energifonder på veckans vinnarlista hittar vi ett antal turkietfonder. Turkiet har haft ett även för dem ovanligt händelserikt år. Istanbulbörsen hör till de sämsta i år samtidigt som den turkiska liran hör till de absolut svagaste valutorna mot den amerikanska dollar. En kombination som fått de utländska investerarna att leta avkastning i andra länder.

Man krigar indirekt mot Ryssland i den armeniska enklaven Nagorno-Karabach, där man stödjer Azerbajdzjan samtidigt som Ryssland har starka band med Armenien. Här blev det ett eldupphör i helgen. I helgen avskedade president Erdogan centralbankschefen efter 16 månader in i den fyraåriga mandatperioden.

Utbudet av turkietfonder är begränsat men vi hittar två stycken på en andra och tredje plats.

Istanbulbörsens viktigaste aktieindex har stigit dryg 11 procent den senaste veckan samtidigt som den turkiska liran tagit igen förlorad mark mot den amerikanska dollar den senaste veckan med en uppgång på närmare 8 procent.

BNP Paribas Turkey Equity har avkastat 16 procent den senaste veckan. Fondens största innehav den turkiska storbanken Turkiye Garanti Bankasi har haft en bra vecka med 25 procent avkastning.

Vinnarlistan innehåller även ett antal latinamerikafonder. Invesco Latin American Equity toppar med 12 procent i avkastning. Det är liknande avkastningsanatomi som Turkiet. Tvåt redjedelar av avkastningen är aktierelaterat och en tredjedel kommer från valutaförstärkning. Och Sao Paolo-börsen här till de absolut sämsta i år tillsammans med Istanbul, Moskva och Atenbörsen.

Förlorarlistan innehåller en rad ädelmetallfonder, hedgefonder som inte hann med i den snabba vändningen och någon teknikfokuserad fond.

Guldpriset har bara backat knappt 2 procent i veckan, men det prissätts i dollar som har haft en svag vecka, vilket drar ner avkastningen.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -