På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Mer att hämta i hypad greentechaktie?

Aktieanalys Det smarta energilösningsbolaget Solaredge Technology gynnas av en stark solenergitrend och har växt rejält de senaste åren. Aktien har dock stigit med 135 procent i år och värderas högt.

Israeliska och Nasdaqnoterade tillväxtbolaget Solaredge är världsledande inom teknik för smart energi. Flera av företagets produkter anses vara i världsklass med ett tydligt fokus på innovation.

Solaredge grundades 2006 och utvecklade den likströmsoptimerade växelriktarlösningen som förändrade hur el utvinns och hanteras i solcellssystem. De intelligenta växelriktarlösningarna maximerar elproduktionen samtidigt som kostnaderna för energin som produceras av solcellssystemet minskar och därmed ger en bättre avkastning.

Sedan börsintroduktionen på den amerikanska Nasdaq-börsen 2015 har bolaget ökat sin tillväxt och bruttomarginal.

Solaredge fortsätter att satsa på forskning och utveckling inom smart energi. Bolaget riktar sig till många olika delar av energimarknaden inom förnybar energi.  Utbudet av produkter inkluderar lösningar för villor och bostadshus, kommersiella och storskaliga solcellssystem, energilagring och backup-lösningar, elbilsladdning, hantering energi i hemmet, nättjänster och virtuella kraftverk, batterier och avbrottsfri kraftförsörjning så kallad UPS-lösningar.

Bolaget har forskning i framkant, något som bekräftas av att de levererade världens första elbils-laddande solelsväxelriktare som gör att elbilsladdningen går upp till 2,5 gånger snabbare än en standard elbilsladdare. Samtidigt ger det en minskad installationstid och kostnad för ägaren, precis vad smarta energilösningar handlar om.

Solaredges position inom växelriktare är som att sälja spadar till guldletare. Växelriktare är en mycket viktig del och en av de största komponenterna i ett solcellspaket tillsammans med solpanelerna.

Växelriktarna är solcellssystemets hjärta. Enkelt beskrivet gör växelriktaren om den likström som solceller producerar till växelström som driver elektroniken i våra hem. Vid denna omvandling blir det alltid förluster, så ju effektivare växelriktaren är desto mer el kan ditt solcellssystem producera.

Den andra uppgiften är att se till så att solcellerna belastas rätt och ger så hög effekt som möjligt oavsett hur mycket solen skiner. Dessutom måste elen ha god kvalitet. Du kan ha solcellsmoduler som presterar dåligt på grund av växelriktarens kvalitet eller att växelriktaren inte matchar solcellsmodulerna ordentligt. Det handlar då både om att du inte får så mycket el och att elen är av sämre kvalitet.

En bra växelriktare kostar en hel del pengar men det brukar löna sig att välja en av hög kvalitet för att undvika höga underhållskostnader. Växelriktaren kan ha kortare livslängd än resten av solcellssystemet. Det innebär att man behöver byta ut och investera i en växelriktare mer än en gång under solcellssystemets livstid som idag ligger runt 30 år.

Det ger en stor marknad med hög tillväxt för växelriktare av hög kvalitet, som Solaredge levererar.

Solaredge är inte utan konkurrens inom växelriktare och i år har många bolag inom förnybar energi utvecklats starkt när hållbarhetstrenden inom fondindustrin har mognat. Inte minst EU:s rekordstora coronafond på 750 miljarder euro där en tredjedel är öronmärkta för gröna investeringar och USA:s nya president Bidens utlovade gröna satsningar på runt 2 000 miljarder dollar har gett bränsle åt investerarnas positiva sentiment för förnybar energi.

Aktien har gått starkt i år och värderingen är hög vilket gör att det inte finns utrymme för besvikelser.

Bolagets Q3-rapport i förra veckan som inte riktigt levde upp till marknadens högt ställda framtida förväntningar skapade en våg av utförsäljningar av aktien. Återigen lämnade bolaget en starkare vinstrapport än marknadens förväntningar men de klarade inte av att leva upp till försäljningen. Samtidigt var ledningens guidning för det fjärde kvartalet i det lägre intervallet som marknaden hade förväntat sig.

Aktien som tidigare har handlats upp till rekordhöga nivåer, backade 14 procent efter rapporten.

Värderingen av Solaredge Technology är onekligen hög baserad på nuvarande vinstprognoser men bolaget växer snabbt de närmaste åren. Enligt Factsets prognoser kommer omsättningen att växa med närmare 50 procent fram till 2022. Samtidigt förväntas vinsten per aktie växa med 120 procent från 2019 års vins på 2,91 dollar per aktie till vinstprognosen om 6,42 dollar per aktie 2022.

Det gör att Solaredge PE-talsvärdering kommer ner från 77 för fjolårets vinst till 35 för vinstprognosen 2022.

Solaredge har genom sin innovationskraft seglat upp som en av de större aktörerna på marknaden för växelriktare inom solpanelsindustrin och tillväxtutsikterna är ljusa i flera år. Med ökade volymer kommer också skalfördelar som vi tydligt ser i vinstprognosernas utveckling.

Bolaget är innovativt vilket gör att erbjudandet ständigt breddas och merförsäljning kan öka per befintlig kund. Solaredge är ett intressant bolag för den som är långsiktig och vill ta del av tillväxtresan för förnybar enerig. Vi ger ett långsiktigt köpråd för aktien.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Solaredge Technologies Inc Köp 227,20 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -