På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Tillväxtmarknadernas bästa aktier

Fondkommentar Juliana Hansveden är ansvarig förvaltare för Nordea – Emerging Stars Equity fond. Det var en av marknadens första ESG-integrerade aktivt förvaltade tillväxtmarknadsfonder när den lanserades 2011. Placera har prata med henne för att diskutera tillväxtmarknadsinvesteringar.

Fonden har placerat sig i det absoluta toppskiktet avkastningsmässigt för fondkategorin tillväxtmarknader i år.

Vad är idén bakom integrerad ESG-förvaltning och fundamental aktieanalys?

”Det är tre principer inom Starskonceptet som faller under ESG-förvaltning. Den första är att vi bara investerar i bolag som uppfyller vår ESG-standard och de förväntningar vi har. Vi gör vår egen ESG-analys och framförallt betyg av bolagen. Inom Stars-fonderna får vi bara investera i bolag som får A eller B i betyg av vårt hållbarhetsteam. Vi ser hur hållbart bolaget är mot FN:s hållbarhetsmål. Vi har ett separat hållbarhetsteam som är oberoende från förvaltarteamets påverkan när det gäller betygen. Jag kan inte investera i bolag som får C i betyg.”

Juliana Hansveden

”Den andra principen är mer i linje med vanliga Tillväxtmarknadsfonder. Vi ska avkasta mer än fondens jämförelseindex på tre till fem år. På långs sikt tror vi att vi skapar överavkastning genom att inte investera i bolag som får låga betyg och inom de sektorer vi valt bort som exempelvis fossila bränslen.”

”Den sista principen handlar om så kallad ”Impact”, det innebär att vi är med och påverkar genom engagemang. Om vi investerat i ett bolag som har vissa frågor vi tycker hanteras dåligt och är en risk, startar vi en dialog med det bolaget. Och vi försöker få bolaget att hantera risken på ett bättre sätt och att de ska lämna mer information kring frågan”, säger Juliana Hansveden.

Hur letar ni bolag på tillväxtmarknaderna?

”Vi är fundamentala bottom-up investerare, vilket innebär att vi letar efter unika bolag och försöker förstå vad som driver bolagets vinster, istället för att lägga ner tid på markoanalys och börja uppifrån. Vårt mål är att vi ska avkasta tre procentenheter mer än vårt jämförelseindex per år över en rullande treårsperiod. Fonden innehåller mellan 40 till 60 bolag och vi avviker signifikant från index”

”Vårt angreppssätt är förutom ESG att fokusera på tillväxtbolag. Vi tycker att felprissättningarna på tre till fem år är störst inom tillväxtbolag med hög kvalitet. Att vi oftast investerar i kvalitetsbolag går nog hand i hand med ett starkt ESG-betyg.”

Varför fokuserar ni så mycket på tillväxtbolag?

”Vi föredrar att investera i bolag som gynnas av strukturell tillväxt. Det är sektorer och undersektorer som har tillväxt. Alla bolag har konstandsinflation men om bolaget inte växer så kan det vara problematiskt att upprätthålla lönsamheten i den typ av verksamhet. Det är betydligt lättare för tillväxtbolag att växa och öka sin lönsamhet.”

”Vi letar efter strukturella tillväxtdrivkrafter och ser på vilka specifika drivkrafter som bolaget har. Vi letar efter felprissättning i värdeskapandet på tre till fem år. Ledningen är viktigt i ett bolag och särskilt inom ESG, vilka är människorna bakom bolaget och vad är deras drivkraft och vad är viktigt för dem. Vi föredrar att äga bolag med en stark finansiell ställning. Det ger bolagen en bra flexibilitet att investera inom nya intressanta områden”

Vilka strukturella tillväxtområden föredrar ni att leta bolag inom?

”Vi letar gärna inom tekniksektor som är ett stort område med många starka trender. Först och främst letar vi gärna inom halvledarindustrin. Mer och mer prylar, hushållsprodukter, bilar och maskiner är ständigt uppkopplade, vilket kräver olika former av halvledare och ger en väldigt hög tillväxt. Vi har investerat i två av världens största tillverkare av halvledare. Sydkoreanska Samsung Electronics är störst i världen på dynamiska dataminnen, ”DRAM”. Vår andra investering är Taiwan Semiconductors som tillverkar logiska halvledare.”

”Mjukvara inom molntjänster, Software-as-a-Service, SaaS-bolag är ett annat tillväxtområde. Det innebär att man kan nå sin mjukvara var som helst. Och på tillväxtmarknaderna är användningen av den typen av tjänster ganska låg. Det finns en långsiktigt stark tillväxt inom det här området”

Har ni hittat några nya strukturella teman i år som drivits på av pandemin?

”Digitala- och mobila läkarbesök växer snabbt i Kina och fått en tillväxt i och med pandemin. Nu är man är mindre sugen att vänta och köa på ett sjukhus för ett initialt läkarbesök. Vi har investerat i Ping An Healthcare and Technology som backas upp till 40 procent av Kinas största försäkringsbolag Ping An. Bolaget har en stark finansiell position, vilket är viktigt då bolaget är i en ung industri och då de ännu inte är lönsamma.”

”E-handeln på tillväxtmarknaderna har tagit fart i och med pandemin. På många tillväxtmarknader växte e-handeln bra men växer nu betydligt snabbare. Vi har flera investeringar inom det området, kinesiska Alibaba, brasilianska MercadoLibre och Singaporenoterade Sea Group”

”Vi har sålt bolag inom turismindustrin som tidigare hade en stark strukturell tillväxt men nu tappat tillväxt i och med coronapandemin. Vi har sålt av det brasilianska flygbolag Azul och bolag verksamma inom reseverksamhet på nätet”

I år hör din fond till de fonder med högst avkastning, vilka är fondens bästa bidrag?

”Det viktigaste för fondens avkastning är enskilda innehav som står för två tredjedelar av avkastningen och en tredjedel av fondens avkastning kommer från att vi har överviktat vissa sektorer. Vi har en övervikt i tekniksektorn och inga investeringar inom energisektorn”

”Singaporebaserade Sea Group inom e-handel har varit fondens bästa bidragsgivare i år. Sydkoreanska Samsung SDI fokuserar på batterier. Det som driver bolaget är efterfrågan på elbilsbatterier. Samsung SDI levererar batterier bland annat till VW-gruppen som omfattar VW, Audi och Porsche. De hör till de fyra globala batteritillverkarna som finns idag. Bolaget har en stark teknologi och de tjänar inte pengar på elbilsbatterier idag utan vinsten kommer från stora batterier till olika typer av kraftverk för ellagring”

”Fondens tredje bästa bidragsgivare är det kinesiska mjukvarubolaget Kingdee. De tar marknadsandelar från både amerikanska Oracle och tyska SAP. Det beror på att Kingdee förstår de lokala behoven från kinesiska kunder.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -