På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Teknikfonderna som utklassar index

Fondkommentar Teknikfonder hör till årets fondvinnare. Inte så konstigt med tanke på att coronapandemin har accelererat och förstärkt många av de strukturella trenderna som gynnar många av teknikbolagen. Placera har listat de bästa teknikfonderna.

Det har varit ett ovanligt investeringsår på många sett. Efter den stora börsnedgången i mars har återhämtningen på världens börser varit förvånansvärt stark. Stockholmsbörsen som inte hängt med i den globala börsuppgången på flera år, har sedan årsskiftet en nästan 10-procentig uppgång. Betydlig bättre än en bred global indexfond som bara stigit marginellt.

Inte ens det breda USA-indexet S&P 500 index har stigit mer än Stockholmsbörsen mätt i svenska kronor. Ett av de bästa indexen i år är Nasdaq 100 index. Det har en uppgång på drygt 31 procent i kronor. Det klår även det globala teknikindexet, MSCI ACWI Information Technology Index.

Jag har valt att begränsa urvalet till Avanzas fondutbud. Branschfonder Ny teknik innehåller totalt 28 fonder. Nio av dem har presterat bättre än Nasdaq 100 index och flera av fondvinnarna letar bland lite mindre bolag och i flera fall väljer man bort stora delar av FAANG-bolagen.

Högst avkastning har BGF Next Generation Technology. Bakom Next Generation Technology står världens största kapitalförvaltare Blackrock. Fonden förvaltas framgångsrikt av Tony Kim.

Fonden investerar inom framtidsteman som artificiell intelligens, automatisering, robotisering och nya betalningslösningar. Då fonden letar efter bolag inom nya heta sektorer blir det förhållandevis många mindre investeringar, totalt har fonden 110 aktier. Det är tydligt när man ser på vikten hos de tio största innehaven som tillsammans väger 17 procent. Här har konkurrenterna oftast en vikt runt 40 procent.

Största sektor är mjukvarubolag på 32 procent följt av IT-servicebolag med 23 procent. Halva fonden består av medelstora bolag. Småbolag utgör knappt 10 procent. Mindre än halva fondens värde är investerat i USA-bolag. Av fondens tio största innehav är bara fem USA-bolag, eller noterade i USA.

I år har fonden stigit närmare 70 procent. Till årets största bidragsgivare hittar vi det japanska betaltjänstbolaget BASE som är specialister på blockchain-teknologi. Aktien har stigit med hela 650 procent i år och är fondens tredje största innehav. Tre andra innehav bland fondens tio största innehav har stigit mer än 500 procent sedan årsskiftet.

Bästa svenska teknikfond är Swedbank Robur Ny teknik som har ett nordiskt småbolagsfokus. Fonden fokuserar på innovativa bolag med stark tillväxt som har uppnått lönsamhet och vars produkter eller tjänster karaktäriseras av ett högt teknikinnehåll. Avkastningen är på 66 procent.

Fonden förvaltas sedan i juli 2019 av Henrik Nyblom. Han tog över som förvaltare efter Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, som idag förvaltar TIN Ny teknik. Fonden har mest investeringar i kommunikationsbolag, teknikbolag följt av hälsovårdsbolag som tillsammans utgör närmare 90 procent av fondens värde. Värt att notera är att spelutvecklare hamnar i kommunikationssektorn.

Det svenska molntjänstbolaget Sinch står för fondens största bidrag med en uppgång på 240 procent. Det är numera fondens näst största innehav på 5,5 procent efter speloperatören Stillfront som väger 7,5 procent och stigit med 200 procent sedan årsskiftet.

BGF World Technology är storebrorfond till BGF Next Generation Technology. Fonden letar teknikbolag globalt. USA väger 62 procent i fonden följt av kinesiska aktier med 16 procent. Största sektorbet är inom mjukvarubolag. Totalt har fonden 94 investeringar.

Fondens tre största innehav är även de tre största bolagen i världen. Apple väger 4,6 procent, Microsoft 3,8 procent och Amazon 3 procent. Högst avkastning sedan årsskiftet har Amazon som stigit 75 procent i amerikanska dollar.

Fjärde bästa fond är Allianz Global Artificial Intelligens investerar i bolag som gynnas av AI-tillväxten. Fonden har rivstartat året med en 53-procentig uppgång.

Totalt har fonden ett 60-tal innehav. Mjukvarubolag utgör den största delen på knappt 30 procent. Små- och medelstora bolag utgör runt en tredjedel av fondens värde, vilket är mer än snittet för liknande fonder.

Till årets största bidragsgivare hör Tesla. Aktien är fondens största innehav på 6,4 procent och har stigit med närmare 400 procent sedan årsskiftet.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -