Ekonomitipsen inför årsskiftet

Privatekonomi 2020 börjar närma sig sitt slut, men än finns gott om tid kvar för att göra de där ändringarna som måste göras före årsskiftet för att optimera din ekonomi. Placera ger dig tipsen.

Rut och rot

När det kommer till rot- och ruttjänster finns flera sätt att möblera om och fördela för att spara pengar. I alla fall gäller det om ni är fler än en vuxen med någorlunda inkomst i hushållet.

Gå in på Skatteverket och se hur mycket utrymme det finns kvar för er att nyttja. Det kan också vara bar att fundera på hur ens behöv av rut- och rottjänster ser ut den närmaste tiden. Vet du med dig att du ska bygga om ett badrum nästa år, men också behöver dra ny el i köket kan det vara läge att få arbetet utfört så att det belastar skatten i år och på sätt inte går miste om tusenlappar i minskad skatt.

”Tänk på att alla fakturor ska vara betalda innan årsskiftet och själva arbetet utfört senast den 31 januari nästa år”, säger Emma Persson.

Från och med årsskiftet höjs gränsen för rot- och rutavdragen till 75 000 kronor. En rad nya tjänster såsom tvätt vid tvättinrättning (ej kemtvätt), bortforsling av möbler samt enklare hustillsyn kommer läggas till. Rotavdraget får dock sammanlagt uppgå till 50 000 kronor.

Det kan vara bra att veta att rut- och rot dras av skatten efter ränteavdragen.

Omfördela räntor

Återigen ett tips för dig som delar hushåll med någon.

”Vill man ha en annan fördelning av ränteavdrag på lånen bör man meddela banken innan årsskiftet, det gäller särskilt om en i hushållet tjänar mer än den andra”, säger Emma Persson.

Ändra förvaltare av tjänstepension

Den som har kollektivavtalad tjänstepension och vill ändra vilket pensionsbolag som förvaltar ens pension bör göra det före årsskiftet, eftersom det måste göras året före bytet sker.

”Det är bra att var ute i god tid så att pensionsbolaget hinner ändra.”

Avdragsrätt för IPS

Den som inte har någon tjänstepension eller är egenföretagare och sparar i ett individuellt pensionssparande, IPS, bör se till att göra avsättningar till denna före årsskiftet.

Kvitta vinster mot förluster

Som vanligt gäller det att kvitta eventuella vinster mot förluster före året är slut. Det gäller förstås bara om värdepapperna ligger på ett vanligt depåkonto.

”Det har ju varit lite stök på börserna det här året så det kan mycket väl vara så att man har förluster att kvitta eventuella vinster mot”, säger Emma Persson, som tycker att man också kan undersöka möjligheten att kvitta en förlust mot ett bostadsuppskov, om man har det, men inga värdepappersvinster:

”Däremot ska man tänka på att uppskovsräntan slopas vid årsskiftet, så det gäller att tänka ett extra varv kring det också.”

Jämka skatten

För den som inte vill att en skatteåterbäring ska ligga och växa till sig utan ränta eller rent av behöver pengarna på en gång kan det vara bra att begära jämkning hos Skatteverket. Det är bra att göra så fort som möjligt.

”Vill man att det ska gälla hela januari gäller det att göra det idag (6 november) eller i alla fall så fort som möjligt. Det börjar gälla från och med att Skatteverket hinner registrera det”, säger Emma Persson.

Speciella regler för studiemedel 2020

En av de tillfälliga förändringar som infördes för att lätta de ekonomiska effekterna av coronapandemin var att alla inkomstgränser för studenter med studiemedel togs bort i år.

Du som är student och kanske äger en bostad eller vill passa på att sälja värdepapper med vinst, exempelvis för att placera om dem på ett ISK, bör alltså passa på att göra det i år, eftersom det inte påverkar din rätt till studiemedel.

2020 – ett speciellt år

Emma Persson tycker att man ska passa på att göra en generell översyn av sin ekonomi just i år eftersom man med stor sannolikhet haft en annorlunda utgiftsfördelning under tiden pandemin härjat.

”Man kanske har mer pengar över eftersom man inte rest och ätit på restaurang lika mycket, eller så har massor av pengar gått till hemmarenoveringar. Man kan också blivit mer varse om risken för arbetslöshet eller hur en ökad sjukfrånvaro tär på ekonomin.”

Här kan du läsa Placeras guide i fyra delar om hur man kan optimera och sin ekonomi:

Höstrensa din ekonomi: Sparandet

Höstrensa din ekonomi: Lånen

Höstrensa din ekonomi: Pensionen

Höstrensa din ekonomi: Försäkringar

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -