Marknaden drar en suck av lättnad

Makrokommentar Trots ett jämnt valresultat som kan komma att utmanas har marknaden tagit emot de amerikanska valresultaten med stor lättnad. Förhoppningen tycks vara att vi har en presidentperiod av ”Biden-light” framför oss som tvingar fram en större kompromissvilja i amerikansk politik.

Även om mycket pekar på att USA:s nästa president heter Joe Biden så är det få som ännu törs ta det för givet. Donald Trump har redan inlett det rättsliga efterspel som han hotade med redan inför valet och i värsta fall kan det dröja till 14 december, när elektorerna samlas, innan nästa president slutligen utropas.

Viktigt i sammanhanget är dessutom att även om det blir Joe Biden så sitter Donald Trump kvar på posten till den 20 januari nästa år. Vi tror inte att han kommer att vara overksam under perioden fram till dess och vara den ”lame duck” som annars brukar vara utmärkande för presidenter i slutet av sin ämbetsperiod. I alla fall i riktigt tunga frågor som har mer långgående konsekvenser för USA. Inget vet dock ännu hur president Trump kommer att reagera när/om valförlusten står klar.

På marknaden tycks man ändå ha dragit en suck av lättnad över att det amerikanska valet är överstökat och att inga större oroligheter uppstod i samband med detta. Annars var det ju just ett jämnt valresultat som kunde komma att utmanas som betraktades som något av ett värsta scenario inför valet. Eller det var i alla fall vad som hävdades på många håll. Den amerikanska börsen (S&P500) steg i alla fall med 2 procent under kvällen, i takt med att valresultaten tickade in. Och de europeiska börserna ser ut att få en riktigt fin start på dagen.

Än mer intressant är kanske att de amerikanska räntorna sjönk i takt med Joe Bidens framgångar i rösträkningen. Här var annars analysen att de amerikanska räntorna skulle pressas uppåt vid en Biden-vinst eftersom det skulle öka sannolikheten för ett massivt stödpaket omfattande uppemot 2 200 miljarder dollar (motsvarande runt 10 procent av BNP).

Å andra sidan ser det just nu ut som att Republikanerna behåller sin majoritet i senaten och därmed har möjlighet att blockera många av de förslag som kommer från presidenten. Därmed skulle inte bara stödpaketet sannolikt bli mindre utan det skulle också på sikt försvaga Bidens möjligheter att få igenom sin politik. Förr om åren brukade en splittring av makten mellan presidenten och kongressen (gridlock) betraktas som något av ett idealtillstånd i amerikansk politik. Exempelvis var den senaste (sista?) gången USA hade överskott i statsfinanserna under Bill Clintons tid när kongressen dominerades att republikaner.

Den här gången får vi kanske inrikta oss på en period av Biden-light där han inte kan göra några radikala omsvängningar i politiken. Något som annars vänsterfalangen i det Demokratiska partiet hade hoppats på. Elisabet Kopelman, USA-analytiker på SEB, framhåller dessutom, att om det nuvarande valresultatet håller sig så blir det betydligt svårare att driva igenom de skattehöjningar som Demokraterna har haft i sitt program. Mer, och nödvändig, kompromissvilja är också något som marknaden hoppas på under en eventuell Biden-light era, enligt Elisabet Kopelman.

Dessutom finns det redan en enighet mellan partierna om att ett nytt amerikanskt stödpaket till företag och hushåll är nödvändigt och den inflytelserika republikanske senatorn, Mitch McConell, var redan under gårdagen ute och propagerade för ett stödpaket innan jul.

Så det är kanske inte så förvånande att det just nu är klackarna i taket på marknaden. Även om vi på Placera tror att det fortfarande kan bli en hel del stök innan alla pusselbitar fallit på plats.

Till det goda börshumöret kan också läggas att amerikansk ekonomi ännu inte visar några tecken på att svalna av i samband med att smittspridningen tagit rejält med fart. Inköpschefsindexen för både industri och tjänstesektorn låg väl över den närmast magiska 50-nivån när oktobersiffrorna rullades ut tidigare i veckan. Industriindexet noterades till 59,3 och tjänsteindexet till 56,6.  

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -