Hetaste makroveckan på tio år

Makrokommentar Det är nog ingen större överdrift att hävda att den kommande veckan är den intressantaste makroveckan på minst tio år. I skuggan av det amerikanska valet rullas det ut en räcka viktiga makrosiffror och räntebesked. Överst på önskelistan står ändå ett obestridbart resultat i det amerikanska valet.

Det är bara att hålla i hatten under veckan som kommer. Inte bara för höststormarna skull utan för att det väntar en makrovecka av sällan skådat slag. Det kan bli lika stökigt som under förra veckan, när den svenska börsen backade med 5,7 procent. I linje med övriga Europa och USA. Oljepriset har också kollapsat och Brentolja handlas nu kring 36,5 dollar per fat - ett konjunkturtecken i tiden.

Det enda som rört sig uppåt är i princip den amerikanska dollarn när investerare söker sig till en någorlunda trygg hamn. Eller det är inte riktigt sant då även volatiliteten rört sig kraftigt uppåt.

Viktig konjunkturstatistik rullas ut och det kommer ett flertal tunga centralbanksbesked i veckan. Allt hamnar dock i skuggan av det amerikanska presidentvalet som kommer att dominera veckan och dessutom borgar för fortsatt turbulens på finansmarknaderna.

Överst på investerarnas önskelista gällande valet är att vi får ett klart resultat så tidigt som möjligt. Gärna redan på onsdagsmorgonen. Många befarar ändå att ett resultat som kandidaterna är beredda att acceptera kan komma att dröja. Det kan i så fall lägga lite sordin på börsstämningen. Dessutom är det givetvis centralt att det inte uppkommer några större oroligheter under eller efter valet.

Viktigt för börshumöret blir också hur senaten kommer att se ut efter valet eftersom det betyder en hel del för hur ett nytt amerikanskt stödpaket kommer att utformas.

Så vi räknar med en svängig börs men vill också påminna om att den här typen av megastora händelser faktiskt inte brukar ha en så dramatisk effekt på marknaderna. Men det kan förstås vara annorlunda den här gången.

konjunktursidan får vi de preliminära inköpschefsindexen för oktober. Industrin verkar ha klarat sig hyggligt medan tjänstesektorn, framför allt i Europa, nog har börjat drabbas av de nya karantänsåtgärderna som satts in. Resultaten från oktoberundersökningen är dessutom lite svårtolkade mot bakgrund av detta. Det är först i nästa månadsmätning som vi får en mer rättvisande överblick av hur hårt åtgärderna slår mot konjunkturen.

Flera centralbanker lämnar räntebesked på torsdag och bland annat väntas Bank of England presentera nya stimulansåtgärder. Viktigast för börshumöret blir ändå vad den amerikanska centralbanken säger i skuggan av presidentvalet. Blir det stökigt på marknaden lär banken försöka göra något föra att gjuta lite olja på vågorna.

Här på hemmaplan, har vi förutom inköpschefsindexen, en rekordstark BNP-siffra att se fram emot. Det lär dock inte påverka marknadshumöret.

Veckan avslutas med amerikanska arbetsmarknadssiffror och om vi då har ett amerikanskt valresultat så kan det förhoppningsvis ge oss en fin avslutning.

Måndag

Inköpschefsindexen för oktober rullas ut och det väntas generellt hyggliga siffror. Industrin har ju haft en kraftfull återhämtning. Det svenska industriindexet steg till höga 58,8, jämfört med 55,9 i september. I Kina sjönk däremot indexet marginellt till 51,4.

Tisdag

Dagens domineras förstås av det amerikanska presidentvalet så handeln i Europa lär i bästa fall bli avvaktande. Men mest blir det bara en lång väntan och att hålla tummarna för att det inte blir några större oroligheter.

Onsdag

Vi vaknar förhoppningsvis upp till ett klart resultat i det amerikanska presidentvalet. Det vore ett drömbesked för börsen och skulle kunna ge ett ordentligt glädjeskutt. Men det är kanske för mycket att hoppas på att allt är klart redan på onsdag och endera kandidaten har erkänt sig besegrad. Lite i skymundan av valet rullas inköpschefsindexen för tjänstesektorn ut. Frågan är här hur mycket de nya restriktionerna har hunnit trycka ner siffrorna i Europa. Det amerikanska indexet väntas ligga på en stabil nivå.

Torsdag

Norges bank, Bank of England och Federal Reserve lämnar räntebesked. Den brittiska centralbanken väntas utöka sina obligationsköp vilket kan komma att pressa pundet. Bägge centralbankerna väntas i övrigt ha en mycket mjuk ton och flagga för att nya åtgärder kan bli aktuella. Högintressant är förstås vad den amerikanska centralbanken lämnar för besked och eventuella oroligheter i samband med valet kan nog komma att påverka banken. Vi får nog dessutom se en rekordhög tillväxt i Sverige när BNP-siffrorna för årets tredje kvartal publiceras. Marknadseffekterna av detta lär dock bli måttliga.  

Fredag

Förhoppningsvis har det amerikanska valresultatet klarnat i slutet av veckan men osvuret är nog ändå bäst. Är valresultatet klart så står de amerikanska sysselsättningssiffrorna i fokus. Sysselsättningsuppgången väntas ha fortsatt i oktober samtidigt som arbetslösheten fortsätter att krypa ner. Det skulle kunna bli en fin avslutning på en troligen turbulent vecka.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -