På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i maj - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har varit händelserikt i vanlig ordning och vi närmas oss presidentvalet i USA. Placeras utvalda fonder har klarat halvåret bra det visar månadens utvärdering.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför maj 2020.

SIXRX senaste 12 månader

Det senaste halvåret har hör Stockholmsbörsen till de bättre börserna med en uppgång på 11,4 procent. En bred Europafond har en oförändrad avkastning under halvåret.

En globalindexfond har klarat sig bättre än Europa med en uppgång på drygt 5 procent. En bred amerikansk indexfond har klarat sig lite bättre med en avkastning på 5,9 procent.

Tillväxtmarknaderna som brukar ha det tuffare när den globala riskviljan sjunker har klarat sig bättre än de globala och de nordamerikanska börserna och stigit i nivå med Stockholmsbörsen. De kinesiska börserna är en av halvårets riktiga kursraketer men en tvåsiffrig uppgång.

Den svenska kronan har klarat halvårets turbulens med bravur. Den hör till det absoluta toppskiktet av valutor smed en uppgång på över 10 procent. Det minskar givetvis avkastningen för utländska dollartillgångar under perioden.

Placeras fondval har klarat sig bra och bara tre av fonderna har haft en sämre avkastning i jämförelse med sina fondkategorier.

Inför maj passade jag på att bredda antalet fonder till tolv stycken. Och jag tog in den aktivt förvaltade och defensiva fonden Handelsbanken Hälsovård Tema.

Fonden placerar som många av bankens aktivt förvaltade fonder efter långsiktiga teman. Ett tema är ett avgränsat område som förväntas ha högre avkastning än jämförelseindex över en längre period. De två viktigaste teman för fonden är digitalisering av hälsovårdssektorn och medicinska framsteg. Fonden har stigit marginellt under perioden och avkastat som sitt kategorisnitt.

Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv är som namnet antyder en aktivt förvaltat blandfond som investerar i flera tillgångsslag. Något som gör att den sticker ut i fondkategorin Blandfonder – SEK, flexibel. Det är en fondkategori där runt 50 procent är investerat i aktier och den andra hälften i räntepapper.

Fonden har avkastat som bäst när börserna har gått ner mycket. Under mars var fonden avkastning positiv. Fonden har backat under halvåret och betydligt mer än sitt kategorisnitt.

Placeras två andra blandfondsval har haft en bra avkastning.

Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus har stigit mer än sitt kategorisnitt under perioden. Den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select, imponerar också med en hög avkastning. Båda blandfonderna imponerar under halvåret. De klår både kategorisnittet av likande fonder med god marginal.

Högst avkastning har de två Morgan Stanley-fonderna som båda har samma huvudförvaltare. Båda fonderna har klått sina kategoriindex med bred marginal. MS INVF Global Opportunities har gått starkast, till stor del beroende på den stora tillväxtbolagsexponeringen.

Spiltan Aktiefond Stabil som är vårt Sverigefondsval har lyckats avkasta 21 procent det senaste halvåret, vilket är i nivå med kategorisnittet.

Placeras fondval inom tillväxtmarknaderna Swedbank Robur Östeuropafond har haft det tuffare. Fonden har backat knappt 7 procent vilket är lite bättre än kategorisnittet av liknande fonder.

PriorNilsson Realinvest som investerar i defensiva realtillgångar och klassas som en fastighetsfond har stigit hela 22 procent. Och det betydligt bättre än kategorisnittet branschfonder fastigheter som stigit 6,5 procent under halvåret.

Fidelity European Dynamic Growth som är listans Europafondsval har landat på en i princip oförändrad avkastning, vilket är sämre än kategorisnittet av Europafonder med tillväxtbolagsfokus. En bred Europafond med övervägande värdeaktier har haft det betydligt tuffare under halvåret och backat runt 13 procent.

Lågriskfonden IKC Avkastningsfond med räntefokus har stigit betydligt mer än kategorisnittet. Återhämtningen sedan bottennoteringen då fonden var back närmare 7,5 procent imponerar.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -