Så tänker en Impact-förvaltare

Fondkommentar Placera har pratat med Europaförvaltaren Marcus Björkstén på finska fondbolaget Fondita om hur han letar hållbara bolag till sin hållbarhetsfond.

Marcus Björkstén

Ett tydligt hållbarhetsfokus i investeringsprocessen har varit Marcus Björksténs recept sedan han tog över förvaltningen av Fondita Sustainable Europe i mars 2019. Han har möblerat om mycket bland fondens 35 innehav och bara ett originalbolag finns kvar i fonden. Det har betalat sig, fonden har bäst avkastning i fondkategorin Europa, Flexibel storlek bolag det senaste året.

Vilken typ av bolag letar du efter till fonden?

”Jag har bara ett bolag kvar från originalportföljen. Nu letar jag bolag som passar in på tematiken en värld med lägre koldioxidutsläpp samt en effektivare användning av våra naturresurser. Det är två av fondens huvudteman, båda har en stark strukturell medvind och gynnas av en stor efterfrågan de närmaste 10 till 20 åren. Det är bolag som har en bra position på marknaden och gemensamt är att de har tematiken och en stark tillväxtprofil,” säger Marcus Björkstén.

”Bolagen ska ha impact i positiv bemärkelse. Jag köper inte bolag som bara har ett högt ESG-snitt utan bolagen ska förändra och hjälpa till att öka effektiviteten. Exempelvis är bolagen verksamma inom förnybar energi, biobränslen, avfallshantering, vattenrening och energisnåla lösningar. Det som är avgörande är att bolagen gör skillnad genom att erbjuda produkter och tjänster som är rätt positionerad för att förbättra världen på sikt och har en existerande marknad. Då får man en fond som är hållbar på riktigt och den fokuserar på E:t i ESG.”

Hur ser investeringsprocessen ut?

”Vi använder en systematisk process, första exkluderar vi ett antal bolag i en negativ screening. Den tar bort bolag som inte är intressanta. Det handlar om bolag där en stor del av omsättningen kommer från tobak, vapen, fossila bränslen, casino, alkohol, utvinning av uran, genmanipulering och vuxenunderhållning. Det gäller även bolag som bryter mot internationella normer och standarder.”

”Nästa fas är en positiv screening. Nyckel är att identifiera bolag där en stor del av omsättningen kommer från de två huvudteman. Jag letar mycket efter bolag på etablerade marknader men de behöver inte vara marknadsledare. Men de ska vara verksamma på en marknad med stark efterfrågan. En del av fonden investerar även i bolag som är verksamma på nya marknader som är mindre etablerade men har en intressant tillväxtprofil.”

Vilken investeringsstil får fonden när den har så pass tydligt tillväxtfokus?

”Fonden har en lutning mot tillväxt- och kvalitetsbolag. De två huvudtemana skapar tillsammans med investeringsprocessen innehav som företrädesvis är verksamma inom industri, förnybar energi, kemiindustri och teknikbolag.”

”Det är en allcapfond, snittstorleken på bolaget i fonden är ett börsvärde på 6 miljarder euro. Största bolaget är tyska Infineon på 35 miljarder euro och det minsta bolaget är norska Pexip som är nynoterat på Oslobörsen och har ett marknadsvärde på 500 miljoner euro. I huvudsak är fonden investerad i väletablerade bolag.”

”Det är en balansgång att ha en viss del väletablerade bolag samt några framtidsbolag i fonden. Jag har ett antal väletablerad bolagen med bra kassaflöde och lönsamhet som har en fortsatt bra tillväxt. Här investerar jag i etablerade bolag som Vestas och Nibe. Den typen av bolag får de största vikterna i fonden.”

”Sedan vill man också några små positioner i framtidsbolag som har en stor tillväxtpotential om den underliggande marknaden tar fart. Här har jag investerat i brittiska Ceres Power som inte är lönsamt men sannolikt kan marknaden utvecklas och bli etablerad. Där tar jag mindre risk och den investeringen är på strax under en procent. Min investeringstid är runt 3 år.”

Du har en bra avkastning i fonden sedan du tog över förvaltningen, vilka bolag har bidragit mest till avkastningen?

”Det har varit en ganska bred uppgång i fonden. Fyra bolag har levererat en stor överavkastning på fem procent, vilket är jättemycket. Största bidrag har de två danska bolagen Vestas Wind och Örsted, tyska batteritillverkaren Varta och holländska ellagringsbolaget Alfen. Ett tiotalbolag har också bidragit med mellan 2 och 4 procent till avkastningen, vilket ger en bred avkastning.”

Vilka delar i Europa är hetast när det gäller ESG?

”I Nordeuropa är det de skandinaviska länderna, i Tyskland och Holland händer det mest. Sverige är fondens största investeringsland på knappt 17 procent följt av tyska och danskabolag.”

Vissa bolag som identifieras som världsförbättrare har blivit så populära och de handlas med väldigt höga multiplar som exempelvis Nibe och Tomra. Ser du en ESG-bubbla växa fram?

”I spåren på nollränta så letar investerarna efter aktier med tillväxt. Men det finns en bra förklaring. Den typen av bolag får en premie av marknaden när vi ser på värderingsmultiplarna för att tillväxtprofilen är så pass attraktiv. Jag tror att de här värderingsmultiplarna är här för att stanna, bolagen gynnas av en megatrend.”

”Det är en tydlig värderingsmultipel på bra bolag men i vissa fall har det definitivt gått för långt. Som förvaltare måste man agera när det går för långt i något av bolagen. Jag är ägt både Alfen och Tomra tidigare i fonden. Jag har tagit ner vikten för Nibe när värderingen blivit för ansträngd. Och jag har nyligen sålt ut norska Tomra och holländska Alfen helt då värderingen blivit riktigt hög på p/e-tal längt över 60.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -