Köpläge i aktien som krossats i pandemin?

Aktieanalys Franska Vinci är världsledande på utveckling av större infrastrukturprojekt, förvaltning och drift av infrastruktur och fastigheter. Aktien har krossats i pandemin. Är det köpläge?

Vinci är kända för att genomföra stora infrastrukturprojekt. Infrastrukturbyggaren skapade och monterade bland annat jättesarkofagen i stål över reaktor fyra i Tjernobyl i Ukraina. 

Sarkofagen väger 36 000 ton och projektet löpte över drygt tio år och slutfördes i november 2017.

Vinci är en jätte med drygt 220 000 anställda med verksamhet i över hundra länder.

Vinci delar in verksamheten i byggdelen Vinci Construction som står för runt 30 procent av omsättningen. Näst största delen är Vinci Energies som sysslar med underhåll av telekom- och energiinfrastruktur. Vinci Energis står för 28 procent av omsättningen.

Eurovia som sysslar med underhåll och ägande av transportinfrastruktur av vägar och järnväg. Eurovia står för 21 procent av omsättningen.

Uppdragsdelen heter Vinci Concessions och sysslar med att drifta flygplatser och parkeringsplatser. Den här delen står för drygt 17 procent.

Geografiskt sett är Frankrike Vincis största marknad. Över 50 procent av omsättningen genereras här. 

Övriga Europa står för knappt 30 procent, Nordamerika för knappt 7 procent, Asien drygt 5 procent och Sydamerika för knappt 3 procent.

För det tredje kvartalet rapporterade Vinci en omsättning på 12,3 miljarder euro. Det var en minskning med 6 procent jämfört med för ett år sedan. Omsättningen var dock starkare än väntat.

Både Vinci Construction, Vinci Energies och Eurovia gick bättre än prognos.

Svagast gick det för Eurovia som tappade på grund av mindre trafik på de franska motorvägarna. Motorvägstrafiken minskade med 4,3 procent under kvartalet jämfört med samma kvartal förra året.

Totalt sett spår marknaden en omsättningsminskning i år med 11 procent för att 2021 växa med runt 10 procent.

Det som var riktigt positivt i den senaste kvartalsrapporten var att orderingången inom construction var mycket starkare än väntat. Totalt fick Vinci in ordrar till ett värde av 10,5 miljarder euro. Det var 1,5 miljarder över förväntan.

Vinci har drabbats relativt hårt av pandemin. Hittills i år är aktien ner drygt 30 procent. Bolagets marknadsvärde är nu nere på drygt 40 miljarder euro.

Jämfört med sektorkollegor som spanska Ferrovial och svenska Skanska har Vincis aktiekurs kraschat hårdare.

Det som särskilt ligger bolaget i fatet är dess stora exponering mot Frankrike som drabbats förhållandevis hårt av pandemin.

Särskilt illa är det för flygplatsdriften. Totalt driftar Vinci 45 flygplatser. Förra året hade flygplatserna totalt 255 miljoner passagerare.

Vinci driver bland annat flygplatserna i Lissabon, Gatwick utanför London och Kansai utanför Japans tredje största stad Osaka.

I Sverige är det Vinci som driftar flygplatsen i Skavsta söder om Stockholm.

Vinci handlas nu till ett p/e-tal på 26 för innevarande år och 13,7 för 2021. På nuvarande aktiekurs ger Vinci en direktavkastning på motsvarande 4 procent för 2021.

Vinciaktien bevakas av 20 analytiker. Tolv av dessa sätter köp på aktien. Två har valt att sätta sälj. Den genomsnittliga riktkursen är 86 euro.

Det som talar till Vincis fördel är att de har goda kassaflöden från verksamheten. Aktien är ratad och ganska hatad.

Det är definitivt en aktie som kommer att gynnas massivt när pandemin är över eller under kontroll och konjunkturprogrammen både i EU och i resten av världen kommer att verka under de kommande åren.

För den som vågar kan Vinci på den här nivån vara en intressant investering.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Vinci SA Köp 66,56 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -