På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ta rygg på stjärnförvaltarna

Fondkommentar Att ta rygg eller investera efter de bästa förvaltarna kan vara en vinnande strategi. Jag har valt ut fyra olika fondförvaltare som presterat väldigt bra, och tittar på de största USA-innehaven i fonderna på jakt efter högpresterande aktier.

Jag gillar sedan tidigare Morgan Stanley Investment Managements tillväxtbolagsteam som hör till marknadens absoluta toppskikt. Teamet ledes av Dennis Lynch sedan 21 år. Tillsammans är det 14 förvaltare och analytiker varav sex av dem arbetat 16 år tillsammans. Två av de viktigaste fonderna de förvaltar är US Advantage Fund och US Growth Fund som tillsammans har ett förvaltat kapital på närmare 150 miljarder kronor. Båda fonderna hör till de absolut bästa i fondkategorin USA, Tillväxtbolag.

MS INVF US Growth Fund A har ett större fokus på mindre, mer disruptiva och snabbväxande tillväxtbolag. Investeringsprocessen är analysdriven och man letar bolag för en långsiktig investeringshorisont. Man letar gärna bland lite mindre innovativa bolag med nya affärsmodeller.

Förvaltarteamet har en lång historia av hög avkastning. De har lyckats med konststycket att skapa en avkastning som de tre senaste åren snittat på 43 procent. Betydligt bättre än kategorisnittets 22,2 procent.

Fondens fem toppval är alla snabbväxande bolag. Svenska musikstreamingstjänsten Spotify är med bland fondens största innehav. Största innehavet i fonden är betaltjänstbolaget Square följt av e-handelsjätten Amazon.

Ottawa-baserade Shopify som erbjuder e-handelsplattformar till fysiska butiker är det andra bolaget som inte är från USA men noterat där, precis som Spotify. Vi hittar även Veeva Systems som producerar mjukvara och molntjänster till den globala läkemedelsindustrin.

Mitt nästa fondval är svenskt. Erik Sprinchorn och Carl Armfelt startade sin andra fond i somras. Det är en global fond med fokus på unik innovation inom mjukvara, medicinteknik och hållbarhet. Fonden TIN World Tech heter Avanza World Tech by TIN hos Avanza

TIN World Tech är inte en FAANG-fond som bara investerar i de stora teknikbolagen, utan letar framtidens vinnarbolag globalt med fokus på medelstora bolag. 

Fonden har ingen historik att tala om. Men fondens avkastning det senaste kvartalet imponerar på mig. Avkastningen landar på 14 procent, vilket är 8 procentenheter bättre än fondkategorin Branschfonder, Ny teknik. En fondkategori som är ett getingbo, globalt finns det över 400 fonder i kategorin och TIN är sjunde bästa under kvartalet. Förvaltarparet har en lång historik av att leverera en hög riskjusterad avkastning. Och en ovanligt bra förmåga att hitta intressanta investeringar.

Fondens största innehav är det Irvine-baserade medicinteknikbolaget Edwards Lifesciences. Bolaget har specialistkompetens inom tillverkning av hjärtventiler och underhålls relaterande produkter.

Salesforce.com som är ledande i utvecklingen av molnbaserade lösningar samt CRM-program är det näst största innehavet, följt av mjukvarubolaget Adobe.

Vi hittar även den stora teknikjätten Microsoft i toppägarlistan. I en intervju tidigare i år berättade Erik Sprinchorn varför de äger Microsoft i fonden.

”Microsoft finns med av två skäl: Det unika inom teknik och mjukvara bolaget växer trots sin storlek otroligt bra. De gör mycket bra och har styrt om bolaget till ett molnbolag och vi använder deras produkter.”

Fondens femte största innehav är det israeliska solenergioptimeringsbolaget Solar Edge Technologies som är noterat på Nasdaqbörsen i USA.

Den andra teknikfonden jag följt sedan starten i september 2018 är BGF Next Generation Tchnology. Bakom Next Generation Technology står världens största kapitalförvaltare Blackrock. Fonden förvaltas framgångsrikt av Tony Kim.

Fonden investerar inom framtidsteman som artificiell intelligens, automatisering, robotisering och nya betalningslösningar. Då fonden letar efter bolag inom nya heta sektorer blir det förhållandevis många mindre investeringar, totalt har fonden 110 aktier. Det är tydligt när man ser på vikten hos de tio största innehaven som tillsammans väger 17 procent. Här har konkurrenterna oftast en vikt runt 40 procent.

Största sektor är mjukvarubolag på 32 procent följt av IT-servicebolag med 23 procent. Halva fonden består av medelstora bolag. Småbolag utgör knappt 10 procent. Mindre än halva fondens värde är investerat i USA-bolag. Av fondens tio största innehav är bara fem USA-bolag, eller noterade i USA.

I år har fonden stigit med över 60 procent. Största plats tar elbilstillverkaren Tesla som står för 1,7 procent av fondens värde. Näst störst är Square som även MS INVF US Growth har som största position.

Det Fremont-baserade solenergi- och halvledarbolaget Enphase Energy hör till de största innehaven. Corsair Gaming noterades så sent som den 24 september och säljer speltillbehör. Det Silicon valley-baserade medicinteknikbolag Livongo Health, som utvecklar teknologisk plattformen för mätning av personlig hälsa, är med bland fondens största positioner.

Den sista fonden jag har valt att ta rygg på är lite ovanlig. Den är ovanlig i den meningen att fonden är en börshandlad fond som inte går att handla i Europa. Det är en aktivt förvaltad ETF som heter ARK Genomic Revolution ETF. Fonden förvaltas av Catherine Wood som anses vara en av Wall Streets bästa aktiestrategier och förvaltare av framtidsteman.

ARK Genomics Revolution ETF har stigit norr om 110 procent i år och investerar i bolag genterapibolag som skapar produkter som förbättrar livskvaliteten.

Fondens klart största innehav är bioteknikföretaget Invitae som specialiserar sig på att tillhandahålla information för genetisk diagnostik, implantation och screening för ärftliga störningar samt analys av missfall och ärftlig cancer.

Schweiziska CRISPR Therapetutics är noterat på Nasdaqbörsen i USA. Det är ett bioteknikbolag som utvecklar läkemedel för behandling av bland annat genetiska blodsjukdomar, cancer och tumörer. Det är ett relativt litet bolag med ett börsvärde på drygt 6 miljarder dollar.

San Diego-baserade Illumina är ett teknikbolag. Bolaget levererar tekniska lösningar som berör sekvens- och databasinformation. Kunderna är inom vård och omsorg och större institutioner. Där används tekniken inom forskning av molekylär genetik.

Fondens fjärde och femte största innehav är båda israeliska och noterade på Nasadaqbörsen i USA. Biofarmacibolaget Arcturus Therapeutics, fokuserar på upptäckt, utveckling och kommersialisering av RNA-läkemedel. Compugen fokuserar på genetikbaserade läkemedels- och diagnostiska lösningar för behandling av cancer.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -